Motoristi, ustrezna priprava na novo motoristično sezono je izjemno pomembna. Zato vas vabimo, da se udeležite preventivnih prireditev, kjer vam bomo policisti skupaj s predstavniki drugih institucij, motorističnih klubov idr. svetovali, kako najbolje poskrbeti, da bo motoristična sezona prijetna in varna.

Objavljamo seznam trenutno znanih aktivnosti, ki ga bomo sproti dopolnjevali in objavljali morebitne spremembe. Zato redno spremljajte naše spletne strani in se pravočasno seznanite z načrtovanimi dogodki na območju svoje policijske uprave (PU).

Pri vožnji pa upoštevajte tudi naše preventivne nasvete.


Vljudno vabljeni!


PU Nova Gorica

  • (NOVO) sobota, 5. maj 2018, med 10. in 15. uro (v prostorih in poligonu Moto kluba Soča, na Logu v Tolminu): Policisti Policijske postaje Tolmin in Postaje prometne policije Nova Gorica pred začetkom motoristične sezone skupaj z drugimi soorganizatorji pripravljajo motoristično delavnico za motoriste, pod sloganom Skupaj za večjo varnost. Na delavnici bodo motoristi lahko osvežili znanje cestnoprometnih predpisov in pravil varne vožnje. Reševalci Zdravstvenega doma Tolmin bodo prikazali nudenje prve pomoči ponesrečenim osebam na kraju ter postopke oživljanja oseb, tudi s pomočjo defibrilatorja. Prav tako bo predstavljena tudi zaščitna motoristična oprema, ob tej pa bo moč dobiti tudi nasvete glede pravilne nege in hrambe motorističnih čelad. Obiskovalcem bodo na voljo informacije o pogojih zavarovanja za primere nesreč in drugih nevšečnostih v cestnem prometu, tako v Sloveniji kot v tujini. Na tamkajšnjem poligonu pa bodo motorist lahko obnovili svoje znanje in veščine ter se preizkusili v različnih vajah (vožnja osmice, slalom vožnja med stožci, zaviranje itd.). Obenem bodo lahko preverili tudi tehnično brezhibnost svojih motorjev ter ustreznost motoristične opreme in zaščitnih sredstev. V primeru slabega vremena bo delavnica prestavljena na 12. maj 2018.


PU Murska Sobota

  • nedelja, 15. april 2018, ob 12.30 (Boračeva 40g, tehnični pregledi v Radencih): varna vožnja za motoriste. Ob 13. uri bo zbrane motoriste nagovoril predstavnik Policijske uprave Murska Sobota, ob 13.15 pa si boste lahko ogledali strokoven prikaz spretnostne vožnje. Policist motorist iz Postaje prometne policije Murska Sobota bo predstavil nekaj prvin varne vožnje, kot so osmica, slalom med stožci, varno ustavljanje, pravilno usmerjanje pogleda itd. Nato pa boste motoristi svoje spretnosti lahko še sami preizkusili na poligonu. Ob predvidoma 15. uri pa se bomo skupaj podali še na relacijsko vožnjo po čudovitih poteh Pomurja.


PU Novo mesto

  • ponedeljek, 2. april 2018, od 10. do 13. ure (Mirna Peč): tradicionalni blagoslov motoristov in motorjev. Policisti motoristi bodo predstavili svoje delo in opremo, obiskovalci pa bodo lahko svoje spretnosti varno preizkusili tudi na posebnem trenažerju, t. i. simulatorju varne vožnje. Ogledali si boste lahko posnetke videonadzornega sistema Provida in druge posnetke policije, ki se nanašajo na varnost motoristov. Spoznali boste lahko tudi delo policistov z ostalih področij, policisti pa vam bodo tudi preventivno svetovali. Za najmlajše pa bosta skrbela policijska medveda, policist Leon in policistka Pika.
  • sobota, 7. april 2018, od 9.30 do 16. ure (Raceland, center varne vožnje Krško): na dogodku bo policist motorist, ki je sicer tudi inštruktor, predstavil prvine varne vožnje z motorjem, kot so osmica, slalom med stožci, varno ustavljanje, pravilno usmerjanje pogleda itd. Tisti, ki boste svoje spretnosti želeli preizkusiti na popolnoma varen način, pa boste ob budnem očesu policijskega inštruktorja to lahko storili na simulatorju varne vožnje z motornim kolesom.
  • nedelja, 8. april 2018, od 9. do 13. ure (Krmelj, parkirišče pred podjetjem Armat): preventivna delavnica za motoriste, na kateri bo sodeloval tudi policist motorist. Ta bo predstavil prvine varne vožnje, kot so osmica, slalom med stožci, varno ustavljanje, pravilno usmerjanje pogleda in vse prevečkrat pozabljena pravilna drži rok in nog.
  • sobota, 14. april 2018, od 10. do 15. ure (Sevnica, parkirišče Športnega doma na Prvomajski ulici v bližini bazena Sevnica): udeležite se preventivnega dogodka za varno motoristično sezono. Poleg policistov Policijske postaje Sevnica bo na dogodku tudi policist motorist, ki bo predstavil prvine varne vožnje, kot so osmica, slalom med stožci, varno ustavljanje, pravilno usmerjanje pogleda in vse prevečkrat pozabljena pravilna drži rok in nog.
  • sobota, 21. april 2018, od 9. do 12. ure (Novo mesto, parkirišče pri Centru srednjih šol): preventivna delavnica za večjo varnost motoristov. Na dogodku bo sodeloval tudi policist motorist, ki bo predstavil prvine varne vožnje, kot so osmica, slalom med stožci, varno ustavljanje, pravilno usmerjanje pogleda in vse prevečkrat pozabljena pravilna drži rok in nog. Spoznali boste lahko tudi policiste Policijske postaje Novo mesto, ki vam bodo predstavili zanimivosti policijskega dela, pri njih pa lahko poiščete tudi preventivne nasvete za večjo varnost.


PU Celje

  • sobota, 21. april 2018, ob 10. uri (poligon Centra varne vožnje ZŠAM na Ljubečni): sodelovali bodo predstavniki Nujne medicinske pomoči Šmarje pri Jelšah, Poklicne gasilske enote Celje, Javne agencije RS za varnost prometa in predstavniki ZŠAM Celje. Policisti Postaje prometne policije Celje bodo na poligonu prikazali prvine spretnostne vožnje, svoje motoristične spretnosti pa bodo lahko na poligonu pod budnim očesom policistov preizkusili tudi motoristi. Policisti ter predstavniki sodelujočih interventnih služb bodo prikazali primer obravnave prometne nesreče ter reševanje poškodovanega v prometni nesreči.


PU Ljubljana

  • sobota, 14. april 2018, med 9. in 16. uro (parkirišče pred TC Moto Shop, Leskoškova 12 v Ljubljani): otvoritev motoristične sezone in prireditev Varno z motorjem 2018. Motoristi si bodo lahko ogledali različne aktivnosti in predstavitve opreme. Potekalo bo tudi "žegnanje" motorjev. Policisti Postaje prometne policije Ljubljana in Specializirane enote za nadzor prometa bodo na ogled postavili policijsko motorno kolo z opremo in vozilo z videonadzornim sistemom Provida, ki ga uporabljajo za nadzor nad prehitrimi vozniki. Ti namreč ogrožajo varnost vseh prometnih udeležencev. Na dogodku sodelujejo še predstavniki avtošol, tehničnih pregledov, moto društev, ekipi pa se bo pridružil tudi motorist reševalec, ki bo z vami delil tudi svoje izkušnje.
  • sobota, 14. april 2018, med 10. in 14. uro (asfaltna športna površina pri Občini Trbovlje): preventivna prireditev Policijska izkušnja kot nasvet, ki jo organizira ZŠAM Trbovlje. Na prireditvi bodo svoje izkušnje z vami delili tudi gasilci in policisti. Policisti Postaje prometne policije Ljubljana vam bodo na postavljenem poligonu predstavili prvine varne vožnje z motornim kolesom, kot so osmica, slalom med stožci, varno ustavljanje, pravilno usmerjanje pogleda in vse prevečkrat pozabljena pravilna drži rok in nog. Ogledali si boste lahko tudi vozilo z videonadzornim sistemom Provida.
  • (NOVO) sobota, 19. maj 2018, med 10. in 13. uro (parkirišče pred lokalom Bigstar, Kočevje): preventivna prireditev Policijska izkušnja kot ansvet. Policisti Policijske postaje Kočevje bodo na delavnici predstavili policijsko opremo in vozila, ki se uporabljajo za nadzor prometa. Svetovali vam bodo, kako najbolje poskrbeti za varen začetek sezone, ko je asfaltna površina še precej ohlajena, psihofizična kondicija motoristov pa še zdaleč ni na enaki ravni kot ob koncu sezone. Motorosti se boste lahko preizkusili tudi na simulatorju vožnje z motornim kolesom, na katerem lahko popoloma varno potrenirate celo "polaganje ovinkov". Na dogodku sodelujejo tudi predstavniki Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Kočevje.
  • sobota, 19. maj 2018, od 10. do 13. ure (Sokolska ulica v Ivančni Gorici): preventivna prireditev Motorist za vedno. Policisti motoristi bodo na poligonu prikazali prvine varne vožnje z motorjem. Skupaj z ostalimi službami pa bodo predstavili tudi pravilni postopek nudenja prve pomoči poškodovanemu motoristu. Na dogodku, ki ga organizira ZŠAM Ivančna Gorica, sodelujejo še Občina Ivančna Gorica, SPV Ivančna Gorica, policisti Policijske postaje Grosuplje in Postaje prometne policije Ljubljana, Zdravstveni dom Ivančna Gorica, Reševalna postaja Ljubljana, motoristični klub Fire Grup Ivančna Gorica, AMD Šentvid pri Stični, Oldtimer klub Škofljica, Goldeing klub Dolenjska, Šola vožnje ZŠAM Grosuplje in gasilci iz PGD Stična.


PU Maribor

  • sobota, 14. april 2018, med 12. in 17. uro (Rimska ulica v Slovenski Bistrici): preventivna prireditev za večjo varnost motoristov, ki jo organizirajo Tehnični pregledi Avtokrka. Na dogodku bodo sodelovali tudi predstavniki Moto kluba Grofi Attems, motorist reševalec iz reševalne službe Zdravstvenega doma Maribor ter policist motorist, ki bo na pripravljenem poligonu predstavil tudi prvine varne vožnje z motornim kolesom.
  • nedelja, 6. maj 2018, med 9. in 13. uro (na platoju pred gasilskim domom v Pernici): po blagoslovu motorjev bo sledila še preventivna delavnica za motoriste. Na prireditvi, ki jo organizira moto klub Perniški asi, bodo policisti predstavili simulator vožnje z motornim kolesom in postavili priročen poligon za vožnjo z motornimi kolesi, na katerem bosta policista motorista predstavila spretnostno vožnjo in svetovala motoristom pri njihovi vožnji na poligonu. Vsak udeleženec bo imel možnost, da se tudi sam preizkusi v vožnji, ob upoštevanju vseh elementov za varno udeležbo (tehnična izpravnost motornega kolesa, izpolnjeni zakonski pogoji za udeležbo v cestnem prometu).


PU Koper

  • sobota, 7. april 2018, od 9. do 17. ure (avtocestna baza Postojna, Industrijska c. 3): DARS organizira brezplačno usposabljanje in trening varne vožnje za voznike motornih koles. V teoretičnem delu se bodo motoristi seznanili z "novimi" znaki, s križišči brez semaforjev, dobili odgovore na številna vprašanja, nekaj besed pa bo namenjenih tudi pooblastilom Policije. V praktičnem delu pa se bodo lahko udeležili treninga varne vožnje na poligonu, kjer bo vsak motorist deležen osebnega pristopa. Seznanili se bodo tudi s pravilnim nudenjem prve pomoči in se naučili ravnanja z defibrilatorjem. Svoj delo bodo predstavili tudi gasilci. Na dogodku sodelujejo policisti Postaje prometne policije Koper, predstavniki Zdravstvenega doma Postojna, Prostovoljnega gasilskega društva Pivka, Sveta za preventivo Občine Postojna, Javne agencije RS za varnost prometa. Zaradi omejene velikosti skupine je potrebna prijava, in sicer preko e-pošte na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. ali Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled., več informacij pa dobite tudi na (05) 700 24 53.  
  • sobota, 21. april 2018, od 9. do 17. ure (avtocestna baza Postojna, Industrijska c. 3): DARS organizira brezplačno usposabljanje in trening varne vožnje za voznike motornih koles. V teoretičnem delu se bodo motoristi seznanili z "novimi" znaki, s križišči brez semaforjev, dobili odgovore na številna vprašanja, nekaj besed pa bo namenjenih tudi pooblastilom Policije. V praktičnem delu pa se bodo lahko udeležili treninga varne vožnje na poligonu, kjer bo vsak motorist deležen osebnega pristopa. Seznanili se bodo tudi s pravilnim nudenjem prve pomoči in se naučili ravnanja z defibrilatorjem. Svoj delo bodo predstavili tudi gasilci. Na dogodku sodelujejo policisti Postaje prometne policije Koper, predstavniki Zdravstvenega doma Postojna, Prostovoljnega gasilskega društva Pivka, Sveta za preventivo Občine Postojna, Javne agencije RS za varnost prometa. Zaradi omejene velikosti skupine je potrebna prijava, in sicer preko e-pošte na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. ali Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled., več informacij pa dobite tudi na (05) 700 24 53. 
  • sobota, 12. maj 2018, od 9. do 17. ure (avtocestna baza Postojna, Industrijska c. 3): DARS organizira brezplačno usposabljanje in trening varne vožnje za voznike motornih koles. V teoretičnem delu se bodo motoristi seznanili z "novimi" znaki, s križišči brez semaforjev, dobili odgovore na številna vprašanja, nekaj besed pa bo namenjenih tudi pooblastilom Policije. V praktičnem delu pa se bodo lahko udeležili treninga varne vožnje na poligonu, kjer bo vsak motorist deležen osebnega pristopa. Seznanili se bodo tudi s pravilnim nudenjem prve pomoči in se naučili ravnanja z defibrilatorjem. Svoj delo bodo predstavili tudi gasilci. Na dogodku sodelujejo policisti Postaje prometne policije Koper, predstavniki Zdravstvenega doma Postojna, Prostovoljnega gasilskega društva Pivka, Sveta za preventivo Občine Postojna, Javne agencije RS za varnost prometa. Zaradi omejene velikosti skupine je potrebna prijava, in sicer preko e-pošte na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. ali Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled., več informacij pa dobite tudi na (05) 700 24 53. 
  • sobota, 19. maj 2018, od 9. do 17. ure (avtocestna baza Postojna, Industrijska c. 3): DARS organizira brezplačno usposabljanje in trening varne vožnje za voznike motornih koles. V teoretičnem delu se bodo motoristi seznanili z "novimi" znaki, s križišči brez semaforjev, dobili odgovore na številna vprašanja, nekaj besed pa bo namenjenih tudi pooblastilom Policije. V praktičnem delu pa se bodo lahko udeležili treninga varne vožnje na poligonu, kjer bo vsak motorist deležen osebnega pristopa. Seznanili se bodo tudi s pravilnim nudenjem prve pomoči in se naučili ravnanja z defibrilatorjem. Svoj delo bodo predstavili tudi gasilci. Na dogodku sodelujejo policisti Postaje prometne policije Koper, predstavniki Zdravstvenega doma Postojna, Prostovoljnega gasilskega društva Pivka, Sveta za preventivo Občine Postojna, Javne agencije RS za varnost prometa. Zaradi omejene velikosti skupine je potrebna prijava, in sicer preko e-pošte na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. ali Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled., več informacij pa dobite tudi na (05) 700 24 53.
  • (NOVO) sobota, 26. maj 2018, od 9. do 15. ure (poslovno-trgovski center Primorka, Postojna): preventivno delavnico za motoriste organizira Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu občine Postojna. Na preventivni delavnici bodo sodelovali tudi policisti, ki bodo predstavili prvine varne vožnje za motoriste, na poligonu pa bodo motoristi lahko tudi praktično preizkusili svoje spretnosti in tako ocenili, kako dobro so pripravljeni na novo motoristično sezono.