Policisti Specializirane enote za nadzor prometa so konec tedna med nadzorom ugotovili več hujših prekoračitev hitrosti. Med drugim so ujeli tudi "dirkače", ki so po slovenskih cestah divjali s kar 260 km/h. Pred vrhuncem poletne turistične sezone, ko je zaradi dopustov promet čedalje gostejši, zato znova opozarjamo - vozite previdno!

Dirkac prvi 001

Dva voznika sta po slovenskih cestah dirkala tudi z 260 km/h.

Dirkac drugi 002

Policisti so to nedeljo na avtocesti izven naselja Drnovo opazili večjo skupino športnih vozil višjega cenovnega razreda. Izkazalo se je, da gre za udeležence t. i. carbage run potovanja, ki se ga udeležijo vozniki več držav in v okviru katerega potujejo čez različne države. Ob tem občasno tekmujejo med sabo, takšne spontane dirke pa so zaradi visokih hitrosti skrajno nevarne. Voznika lamborghini huricana in audija R8 sta se odločila, da bosta tekmovala od cestninske postaje Drnovo do Čateža. Policista Specializirane enote za nadzor prometa sta na razdalji 3.300 m prevožene poti z videonadzornim sistemom Provida izmerila njuno povprečno hitrost, ki je znašala kar 251 km/h, trenutne hitrosti pa so segale tudi prek 260 km/h. Brezobzirna voznika sta bila za prekršek kaznovana s po 1.200 evri globe in devetimi kazenskimi točkami. Slovenska policija sicer pri izmenjavi informacij glede prirejanja morebitnih dirk tesno sodeluje tudi s tujimi varnostnimi organi.

Policisti so med nadzorom zaznali še številne druge kršitve. Na avtocesti med Grosupljem in Višnjo Goro, kjer je hitrost omejena na 100 km/h, so vozniku motornega kolesa namerili hitrost 159 km/h. V bližini Trebnjega so pri vozniku audija A5 tujih registrskih oznak, v predoru, kjer je hitrost omejena na 100 km/h, namerili kar 157 km/h. Za več kot polovico je omejitev hitrosti prekoračil tudi tuji voznik mercedes benza, tipa S400, ki je prav tako skozi predor vozil s 159 km/h.

Na primorskem kraku avtoceste so policisti ustavili voznika, ki je vozil s hitrostjo 170 km/h in prehiteval ostala vozila kar po odstavnem pasu. Voznik beemveja M5 pa se je odločil, da bo na odseku, kjer je omejitev hitrosti 130 km/h, vozil s 190 km/h.

V policijskih postopkih so se znašli tudi vozniki motornih koles. Kontrolirana sta bila dva motorista, ki sta z agresivno vožnjo, prehitevanjem v škarje, v ovinku in preko polne ločilne črte, ogrožala sebe in druge prometne udeležence. Še enega motorista so policisti ustavili, ko je na cesti od Kozine proti Divači, kjer je hitrost omejena na 90 km/h, vozil s povprečno hitrostjo 153 km/h. Ker je znašala prekoračitev hitrosti več kot 50 km/h nad omejitvijo, za kar je zagrožena globa 1.200 evrov in 18 kazenskih točk, je bilo mlademu vozniku kategorije A2 odvzeto vozniško dovoljenje, zato bo moral ponovno opravljati vozniški izpit.

Neprilagojena hitrost je na slovenskih cestah med glavnimi dejavniki prometnih nesreč, še zlasti tistih z najhujšimi posledicami. Višje povprečne hitrosti so značilne predvsem za obdobja lepega vremena, ko so vozne lastnosti dobre. Vozniki lahko zaradi dobre vidljivosti, suhih cest in drugih ugodnih dejavnikov dobijo lažen občutek varnosti, pogosto tudi precenijo svoje sposobnosti, zaradi česar vozijo hitreje in bolj agresivno.
 

 Zato policisti znova pozivamo:

Vozniki, prilagodite hitrost vožnje veljavnim omejitvam, svojemu vozniškemu znanju, izkušnjam in razmeram na cesti ter tako pomagajte ohraniti dragocena življenja!


Hitrost - počasneje je varneje!

Varno v poletje na slovenskih cestah!

Vozniki, počasi, strpno in previdno med zastoji!

Pravilno razvrščanje ob zastoju na avtocesti rešuje življenja