Slovenijo je zajel prvi vročinski val v tem poletju. Agencija RS za okolje je danes izdala opozorilo zaradi velike toplotne obremenitve, ki še nekaj dni ne bo popustila. Vroče bo že zgodaj zjutraj in tudi v senci, pogostejše bodo tudi vročinske nevihte. Policisti opozarjamo na nekatere previdnostne ukrepe. Še posebej pozorni naj bodo vozniki, saj visoke temperature zraka pogosto obremenilno vplivajo na vožnjo.

Vročina lahko še dodatno poslabša zbranost pri vožnji

Največ prometnih nesreč se zgodi zaradi neprilagojene hitrosti, med vzroki tragičnih nesreč pa sta po mnenju prometnih strokovnjakov tudi utrujenost voznikov in vročina, ki vpliva na njihove možgane in splošno slabo počutje. Že tako je poleti na cestah velika gneča, ki povzroča nejevoljo, utrujenost pa še dodatno poslabša zbranost, ki je nujna za varno udeležbo v prometu. Utrujenost je posledica sončne svetlobe in segrevanja avtomobila med vožnjo ter je najpogostejša med 1. in 6. uro zjutraj ter med 14. in 16. uro popoldne.

  • Voznikom, ki se odpravljajo na pot, zato svetujemo, naj svoje vozilo pred daljšim potovanjem dobro prezračijo, se razgibajo, med vožnjo pa naj uživajo osvežilne brezalkoholne pijače.
  • Na pot se vedno odpravite spočiti, če se med vožnjo utrudite, pa se čimprej ustavite in si odpočijte!
  • Svetujemo, da si med daljšo vožnjo večkrat vzamete čas za odmor, se sprehodite in se pretegnete ter zaužijete dovolj tekočine.
  • Pomembna je tudi pravilna nastavitev klimatske naprave, kjer nastavljena temperatura ne sme preveč odstopati od dejanske.
  • Ne vozite z japonkami, natikači, sandali z visoko peto, oblačila naj bodo lahka in zračna.
  • Seveda pa je treba vedno upoštevati vse cestnoprometne predpise, vožnjo prilagoditi prometnim razmeram in svojim sposobnostim ter voziti strpno.

Varno v poletje na cestah

policijski coln Piran kopalciOhladitev v vodi prija, a ne pozabite na varnost!

Številni v tem času iščejo ohladitev bodisi kje ob vodi (na urejenih in neurejenih kopališčih ob morju, rekah in jezerih).

Da pa bi zmanjšali možnosti za utopitev, kopalce opozarjamo, naj upoštevajo naslednje nasvete: Ko iščete ohladitev v vodi in ob njej, ne pozabite na varnost!

V gore varno in po pameti

Poleti so pogoste nesreče v gorah, zato vse planince opozarjamo na previdno ravnanje. Pred zdrsi se zavarujte s primerno obutvijo, pred padajočim kamenjem s čelado. Spremljajte oznake na poteh in opazujte vreme. Predvsem pa je pomembna dobra priprava na turo, ki v gorniškem svetu pomeni več kot polovico opravljene poti.

Nasveti za pohodnike, planince, gornike

Otrok, starejših oseb in živali v vročini ne smemo pustiti zaprtih v vozilu, niti za kratek čas!

Oseb, ki niso sposobne same skrbeti zase, se ne sme puščati v zaprtih in zaklenjenih vozilih na vročini, saj je lahko to zanje smrtno nevarno! Enako velja za živali, ki jih prav tako ne smemo pustiti zaprtih v vozilih ali neposredno na soncu.

Poskrbite za zivali v vrociniTudi živalim je vroče, poskrbite zanje

V vročih in sušnih dneh potrebujejo živali posebno oskrbo, saj svojega kožuha ne morejo sleči. Zagotovite jim primeren prostor v senčni legi, po možnosti v hladnih prostorih. Na razpolago naj imajo svežo in pitno vodo ter hrano. To velja za vse živali, ne samo za pse in mačke, ki jih je kot hišnih ljubljenčkov največ. Če jih boste vzeli s sabo na dopust, pa jim med prevozom zagotovite udobno in predvsem varno vožnjo.

V poletni vročini poskrbimo tudi za živali

Vas je presenetila toča? Nikar ne ustavljajte na cesti!

Voznike zaradi možnih vročinskih neviht, celo neurij s točo, v tem času opozarjamo tudi na to, da je ustavljanje na avtocesti in hitri cesti, v predorih ali pod nadvozi izredno nevarno! S tem bi namreč ogrozili tako sebe kot druge udeležence v prometu, saj lahko pride do zastojev ali nevarnih naletov in prometnih nesreč.

Vožnja v neurju in toči 

Na cesti je množica kolesarjev in motoristov, bodimo pozorni nanje!

V sončnih dneh je na cestah tudi množica motoristov in kolesarjev, zato vsem voznikom svetujemo, naj bodo še bolj pozorni nanje, naj vozijo previdno, predvsem pa strpno. Odgovorno vožnjo pa svetujemo tudi samim voznikom koles in motornih koles, ki jih ob tem opozarjamo na uporabo zaščitne čelade.

Varno na kolo, Nasveti za večjo varnost motoristov