Slovenska policija je v preteklih dneh z vso resnostjo in v okviru razpoložljivih zakonskih pooblastil obravnavala primer, o katerem so bile objavljene fotografije na družbenih omrežjih. Intenziven predkazenski postopek je usmerjalo Okrožno državno tožilstvo v Mariboru.

Danes zjutraj so kriminalisti Policijske uprave Maribor in Generalne policijske uprave začeli z izvajanjem petih hišnih preiskav stanovanjskih objektov in vozil. Na podlagi določil Zakona o kazenskem postopku so odvzeli prostost in odredili pridržanje dvema osumljenima osebama. Operativne aktivnosti izvaja 40 kriminalistov.

Preiskovalna dejanja se izvajajo na območju PU Maribor in PU Murska Sobota s ciljem zbiranja dokazov in zavarovanja sledov storitve kaznivih dejanj ščuvanja k nasilni spremembi ustavne ureditve po členu 359/I KZ-1, nedovoljene proizvodnje in prometa orožja ali eksploziva po 307. členu KZ-1 in neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami, nedovoljenimi snovmi v športu in predhodnimi sestavinami za izdelavo prepovedanih drog po čl. 186/I KZ-1.

V preiskavi navedenih kaznivih dejanj so kriminalisti ugotovili, da je bil določen del oseb, ki so bile 1. septembra 2018 prisotne na zborovanju na območju Apač, s strani organizatorjev zaveden, zato pozivamo vse osebe, ki bi karkoli vedele o tem dogodku, da se oglasijo na najbližji policijski postaji, pokličejo na 113 ali anonimni telefon policije 080 12 00.hiš