V okviru INTERPOL-ove konference o boju proti organiziranemu kriminalu v Jugovzhodni Evropi, ki je potekala v Lyonu v Franciji, se je generalni direktor policije Janko Goršek včeraj, 16. decembra 2010, sestal z generalnim sekretarjem INTERPOL-a Ronaldom K. Noblom.

DSC_4904zm

 Med bilateralnim srečanjem sta Janko Goršek in Ronald K. Noble med drugim govorila o dobrem dosedanjem sodelovanju med Slovenijo in INTERPOL-om ter pozitivnih rezultatih, ki jih to sodelovanje prinaša.

 

"Slovenija podpira mednarodni pristop k boju proti organiziranemu kriminalu in sodelovanje s ključnimi mednarodnimi partnerji, kot je INTERPOL, pri uresničevanju skupnih varnostnih ciljev," je dejal Goršek in tej mednarodni organizaciji kriminalistične policije zagotovil nadaljnjo podporo v vseh pomembnih forumih Evropske unije.

Janko Goršek je sogovorniku tudi predstavil ureditev slovenske policije in aktualne spremembe, povezane z njeno reorganizacijo, in nato še lani izpeljano integracijo podatkovnih baz INTERPOL-a v nacionalni policijski sistem.

Strinjala sta se, da gre za velik napredek, saj je Slovenija ena redkih držav, ki je izvedla popolno integracijo teh baz podatkov in s tem slovenski policiji omogočila neposreden dostop do podatkov o iskanih osebah, ukradenih vozilih ter ukradenih in izgubljenih potovalnih dokumentih. Tako lahko vsak slovenski policist istočasno, z enim preverjanjem, preveri podatke v nacionalnem policijskem sistemu, Schengenskem informacijskem sistemu in podatkovnih bazah INTERPOL-a.

Po slovenski policiji se v tem smislu lahko zgledujejo tudi policije drugih držav, je dejal Goršek. Vse od aprila 2009, ko je izpeljala opisano integracijo, je namreč Slovenija po številu "zadetkov" oz. s pomočjo podatkovnih baz odkritih iskanih oseb, ukradenih in izgubljenih potovalnih dokumentov ter ukradenih vozil med prvimi desetimi državami od 188 držav članic INTERPOL-a.

INTERPOL-ov šef Ronald K. Noble pa je poudaril, da je Slovenija s tem bistveno povečala svojo nacionalno varnost in varnost svojih državljanov ter na ta način seveda prispevala tudi h globalni varnosti, saj lahko kriminalnim združbam s pomočjo dostopa do mednarodnih podatkovnih baz bolj učinkovito otežuje njihove namere.