V zadnjem obdobju v Sloveniji narašča število posameznikov, ki nasedajo ponudbam iz tujine za prenakazila denarnih sredstev preko transakcijskih računov. Opozarjamo, da s tem postanejo udeleženci pri pranju denarja, ki je kaznivo dejanje!

Takšnega posameznika imajo kriminalci za "denarno mulo" oz. prenašalca denarja, saj na svoj bančni račun prejme in nato z njega prenakaže denarna sredstva, ki so bila pred tem pridobljena s kaznivimi dejanji. Najpogosteje gre za nezakonito pridobljen denar oz. denar, pridobljen s tatvino sredstev z drugega bančnega računa, z goljufijo, davčnimi zatajitvami ali trgovanjem z nezakonitimi dobrinami, pri čemer prenašalcu denarja kriminalni izvor sredstev ni nujno znan.

Policijski izsledki kažejo, da kriminalne združbe iščejo prenašalce denarja preko internetnih strani, namenjenih iskalcem zaposlitev, v spletnih klepetalnicah ali z elektronskimi sporočili. Zainteresiranim ponujajo dobro plačano delo, običajno na domu, za katero ne zahtevajo posebnih znanj. Lahko se predstavijo kot npr. turistična agencija, ki išče sodelavce, ali kot mednarodna finančna družba, ki najema finančne agente. 

Na prvi pogled je takšna ponudba videti povsem verodostojna in ugodna. Zainteresirani mora zgolj poslati svoj življenjepis z osebnimi podatki. V potrditev verodostojnosti ga "delodajalec" običajno napoti na svojo spletno stran, ki daje videz, da gre za zakonito delujoče podjetje, ali mu pošlje lažno pogodbo o zaposlitvi. Nato ga zaprosi za podatke o bančnem računu, na katerega mu kmalu nakaže denarni znesek, ki dejansko izvira iz kaznivih dejanj, a ga predstavi kot sredstva strank podjetja. Prejeti denar nato zainteresirani po navodilu "delodajalca" elektronsko posreduje v tujino - običajno preko plačilnih sistemov Western Union ali MoneyGram v Rusijo ali Ukrajino. V zameno mu je obljubljen relativno visok mesečni znesek ali od 5 do 10 % nakazanega denarja.

 

Policisti svarimo pred takšnimi dejavnostmi, saj gre za pomoč kriminalcem pri pranju nezakonito pridobljenih sredstev, za katero je prenašalec denarja lahko obravnavan zaradi kaznivega dejanja pranja denarja po 245. členu Kazenskega zakonika.


Državljanom zato svetujemo:

  • Bodite previdni pri ponudbi dela, ki obljublja dobro plačilo, brez  posebnih znanj ali delovnih izkušenj. Zakonito delujoča podjetja vas nikoli ne bodo plačevala zgolj za prenakazila denarja.
  • Še posebej bodite previdni pri ponudbi del s strani podjetja ali posameznikov, ki delujejo v tujini. Večina kriminalcev, ki izvaja opisane kriminalne dejavnosti, je v tujini, kjer jih je težje odkriti.  
  • Izogibajte se podjetju ali posameznikom, ki vam delo ponujajo zgolj na podlagi vaše prijavnice ali telefonskega pogovora.
  • Naj vas ne zavedejo lepo oblikovane spletne strani domnevnega delodajalca - takšne imajo številni posamezniki, ki iščejo "denarne mule".
  • Od ponudnikov dela zahtevajte kontaktne podatke, zlasti naslov in telefonsko številko, ter preverite razpoložljive podatke o podjetju.
  • Nikoli ne razkrivajte številke bančnega računa ali svojih osebnih podatkov, če niste zares prepričani, da gre za zakonito ponudbo za delo.

 

Če ste svoje osebne ali bančne podatke že posredovali ali ste na bančni račun na zgoraj opisani način že prejeli denarna sredstva in sumite, da ste žrtev opisane prevare, o tem čim prej obvestite najbližjo policijsko enoto! Poleg tega takoj ustavite vsa nadaljnja izplačila in poskusite pridobiti čim več podatkov o ponudniku dela ter shranite vse oblike komuniciranja in vsebine pogovorov.


BrosuraVarniNaInternetu

Varni na internetu (brošura)