Pred nami so velikonočni in prvomajski prazniki, ki jih bo veliko ljudi izkoristilo za obisk sorodnikov in prijateljev, oddih na morju, v gorah ali kje drugje po Sloveniji in tujini. Na cestah proti turističnim središčem in na mejnih prehodih je pričakovati povečan promet in zastoje, zato v policiji pozivamo k strpnosti in previdnosti v prometu. Pred odhodom od doma ustrezno zavarujete svojo lastnino, saj vlomilci ne počivajo. Če boste praznik dela preživeli na tradicionalnih prireditvah s kresovanjem ali pa boste kurišče uredil kar doma, poskrbite za vse varnostne ukrepe. Previdno tudi pri ravnanju s pirotehničnimi izdelki ter pri pokanju z možnarji ali karbidom!

Strpno in previdno v prometu!

Med prazniki je promet običajno veliko gostejši, v smeri proti večjim turističnim krajem in Hrvaški se promet že gosti, zato je pričakovati prometne zastoje, predvsem na začetku in ob koncu praznikov. Do zastojev lahko pride tudi ob morebitnih prometnih nesrečah in na cestah, kjer potekajo obnovitvena dela. Podatki o morebitnih zastojih in čakalnih dobah na mejnih prehodih ter razmerah na cestah so dostopni na Prometno-informacijskem centru (informacije dobite tudi na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. in plačljivi telefonski številki 1970).

  • Ostanite strpni in se zastojem ne poskušajte izogniti s kršenjem prometnih predpisov.
  • Hitrost in način vožnje prilagodite omejitvam in prometnim razmeram! Neprilagojena hitrost je namreč vzrok za 40 odstotkov smrtnih prometnih nesreč.
  • Upoštevajte pravila defenzivne vožnje.
  • Na pot se odpravite spočiti, z ustrezno opremljenimi vozili. Vozite previdno, odgovorno in zbrano.
  • Alkohol ne sodi za volan!
  • Vozite na zadostni varnostni razdalji!
  • Motoristi, prilagodite hitrost in način vožnje svojim sposobnostim ter lastnostim ceste. Pri vožnji dosledno uporabljajte čelade in druga zaščitna sredstva.
  • Bodite pozorni na pešce, kolesarje in motoriste.
  • Pripnite se z varnostnim pasom!
  • Vozniki, med vožnjo ne uporabljajte mobilnega telefona, saj to lahko vpliva na varnost.
  • Pešce opozarjamo, naj dosledno upoštevajo cestnoprometne predpise in poskrbijo za svojo vidnost.

Več nasvetov: Prometna varnost

Vozniki naj upoštevajo zgornje nasvete, policisti pa bomo z različnimi oblikami dela zagotavljali večjo varnost in pretočnost prometa ter dosledno ukrepali zoper vse kršitelje, posebej tiste, ki bodo za volan sedli pod vplivom alkohola in ki bodo s prehitro vožnjo ogrožali sebe in druge.

Upoštevajte omejitve tovornega prometa

Opozarjamo tudi na omejitve tovornega prometa. Omejitev tovornih vozil in skupin vozil, katerih največja dovoljena masa presega 7,5 t, velja ob nedeljah, praznikih in dela prostih dnevih od 8. do 21. ure. V naslednjih dneh to pomeni danes, 19. aprila, od 14. do 21. ure, 21., 22., 27. in 28. aprila ter 1. in 2. maja. Policisti bodo nadzirali upoštevanje Odredbe o omejitvi prometa na cestah v Republiki Sloveniji.

Informacije glede omejitve tovornega prometa so dostopne tudi na straneh Prometno-informacijskega centra.

Uporabite manj obremenjene mejne prehode

Zaradi praznikov lahko pride do daljših kolon in čakalnih dob za prestop državne meje na mejnih prehodih s Hrvaško, pa tudi z Avstrijo, kjer velja režim ponovne vzpostavitve mejne kontrole, zato morate imeti potovalne dokumente pri sebi tudi na slovensko-avstrijski meji. Svetujemo vam, da pred potjo v tujino preverite veljavnost svojih potovalnih dokumentov (osebne izkaznice, potnega lista).

Pravočasno se pozanimajte tudi o morebitnih zastojih in čakalnih dobah na mejnih prehodih ter razmerah na cestah. Podatki so dostopni na Prometno-informacijskem centru. Največ potnikov in vozil v obeh smereh pričakujemo sicer na naslednjih mejnih prehodih za mednarodni promet: Gruškovje, Obrežje, Metlika, Petrina, Jelšane, Starod, Sočerga, Dragonja in mejnem prehodu oz. kontrolni točki Sečovlje.

Potnikom zato svetujemo, da uporabljajo manj obremenjene mejne prehode. V skladu z veljavno uredbo o določitvi mejnih prehodov lahko namreč osebe, ki imajo pravico do prostega gibanja po pravu Evropske unije, s potnim listom ali osebno izkaznico mejo prestopijo tudi na mejnih prehodih za obmejni promet.

Opozarjamo še, da je prehajanje zunanje schengenske meje dovoljeno le na mejnih prehodih in v delovnem času: Seznam mejnih prehodov

Na kresovanju poskrbite za varnost, organizatorji pa morajo pridobiti tudi dovoljenje

Organizatorje kresovanj in posameznike opozarjamo na nevarnost požarov v naravnem okolju, ki ob takšnih priložnostih niso redki. Pred kresovanjem zato ustrezno uredite in zavarujte kurišče, ogenj pa nadzorujte ves čas kurjenja, in sicer je treba:

  • urediti kurišče, ki mora biti obdano z negorljivim materialom, prostor okoli kurišča mora biti očiščen vseh gorljivih snovi; kurišče mora biti oddaljeno od gozda vsaj 50 m. Od pomembnih prometnih poti, večjih naselij in objektov, kjer se izdelujejo, predelujejo ali skladiščijo vnetljive ali nevarne snovi, pa naj bo oddaljeno vsaj 100 m;
  • nadzorovati kurišče ves čas kurjenja;
  • po končanem kurjenju pogasiti ogenj in žerjavico ter pokriti kurišče z negorljivim materialom;
  • prenehati kuriti, sežigati ali uporabljati odprti ogenj, kadar je povprečna hitrost vetra večja od 6 m/s ali ob sunkih vetra, močnejših od 10 m/s,
  • v naravnem okolju se pri kurjenju, sežiganju ali uporabi odprtega ognja ne sme uporabljati gorljivih tekočin ali materialov, ki pri gorenju razvijajo močan dim ali strupene pline oziroma so kako drugače škodljivi za okolje.

Za kurjenje kresov je treba pridobiti tudi dovoljenje pristojne upravne enote, vlogo za dovoljenje pa podati najmanj 7 dni pred prireditvijo. Tudi če gre za ognjemet v okviru javne prireditve, je zanj potrebno dovoljenje, ki ga izda pristojna upravna enota, izvajalec pa mora poskrbeti za vse varnostne ukrepe v skladu z elaboratom. Več o javnih shodih in prireditvah, postopku prijave in prošnje za dovolitev shoda ali prireditve: Javni shodi in prireditve

Pazljivo tudi s pirotehniko, pri pokanju z možnarji ali karbidom

Opozarjamo tudi na previdnost pri ravnanju s pirotehničnimi izdelki. V zabavo so namreč le posameznikom, mnogim občanom pa je takšno početje neprijetno in jim vzbuja strah, nelagodje in občutek nevarnosti. Nepremišljena in neprevidna uporaba pirotehničnih izdelkov pogosto povzroči telesne poškodbe (opekline, raztrganine rok, poškodbe oči itd.), poleg tega pa moti tudi živali ter onesnažuje okolje. Nesrečam botruje predvsem nepremišljenost, objestnost, nestrokovno ravnanje ali pa opustitev nadzorstva polnoletne osebe nad mladoletniki in otroci, ki uporabljajo ognjemetne izdelke 1. in 2. kategorije.

Posebej želimo opozoriti na uporabo možnarjev različnih izvedb, ki so po Zakonu o orožju priprave za pokanje s črnim smodnikom. Uporabljajo se na kulturnih in drugih prireditvah. Možnaristi morajo imeti certifikat ali potrdilo o usposobljenosti za streljanje z možnarji. Pri pokanju z možnarji in acetilenom morajo udeleženci oziroma organizatorji poskrbeti za varnostne ukrepe. Zakon o varstvu javnega reda in miru dovoljuje uporabo karbida in drugih plinskih zmesi za pokanje med določenimi prazniki, kjer je takšno pokanje že tradicija. Upoštevati je treba, da mora biti med 22. in 6. uro zagotovljen nočni mir in počitek ljudi. Mladoletnim osebam je uporaba možnarjev prepovedana.

Predvsem pa mora biti pri pokanju s karbidi in možnarji poskrbljeno za varnostne ukrepe. Policisti svetujemo:

  • možnarje in "karbidovke" polnite na samem mestu, tik pred njihovo uporabo, in ne npr. v objektu, od koder jih je treba nato prenesti na mesto prireditve, saj se s tem poveča nevarnost za eksplozijo in tudi poškodbe
  • ljudje, živali in objekti naj bodo od mesta uporabe oddaljeni s primerno varnostno razdaljo, priporočeno je vsaj 100 m
  • uporabljajte le takšno količino smodnika, ki je potrebna za optimalno izvedbo pokanja, saj večja količina poveča tudi moč eksplozije s tem pa tudi nevarnost poškodb

Pred odhodom od doma se zavarujte pred vlomi

Lastniki stanovanj in stanovanjskih hiš, ki se odpravljate za več dni od doma, upoštevajte naslednje nasvete:

  • Preverite, ali so vsa vrata in okna dobro zaprta in zaklenjena. Ne pozabite zapreti plina in vode ter izklopiti elektrike, predvsem na aparatih.
  • Vrednejše predmete shranite na varno mesto.
  • Poprosite znance ali sosede, ki jim zaupate, naj med vašo odsotnostjo popazijo na vaše stanovanje, dnevno praznijo vaš poštni nabiralnik ipd.
  • Poskrbite, da vaš dom ne bo kazal znakov, da vas ni: ne puščajte vidnih sporočil, da ste kam šli, ali sporočil na telefonskem odzivniku; ne puščajte ključev v poštnem nabiralniku, pod predpražnikom ipd.; ne odstranjujte rož z okenskih polic; ne zastirajte oken z zavesami, polkni ali roletami ipd.
  • Zaradi praznikov bo najverjetneje praznih tudi veliko poslovnih prostorov, pisarn, podjetij. Lastnikom podjetij svetujemo, da med odsotnostjo ustrezno zavarujete svojo lastnino in tako poskušate preprečiti morebiten vlom.
  • Že osnovno samozaščitno ravnanje (močna ograja, varnostne ključavnice, zaklenjeni prostori, zaprta okna in vrata, primerna osvetlitev, zaklenjene pisarne, občasna prisotnost, alarmne naprave idr.) lahko odvrne morebitnega vlomilca od vloma in prepreči drugo škodo.
  • Če ostanete doma, pa zaklepajte vrata in ne odpirajte vrat neznancem! Tudi varnostno verižico imejte vedno zataknjeno, še zlasti, če ste sami. Uporabljajte domofone in videodomofone ter kukala na vhodih.
  • Če vam v stanovanje kljub temu vlomijo, takoj pokličite na telefonsko številko 113 ali najbližjo policijsko postajo. Ne vstopajte, saj se storilec lahko še vedno zadržuje v objektu. Ne spreminjajte kraja kaznivega dejanja in ne uničujte sledi, ki so pomembne za nadaljnjo preiskavo kaznivega dejanja (oz. se ne dotikajte stvari, ne sprehajajte po prostoru ...). Tudi če ugotovite, da so bili vlomilci pri sosedu, ko ga ni bilo doma, takoj obvestite policijo!
  • Poskrbite tudi za svoje vozilo na parkirišču, da ne bo postalo tarča tatov in vlomilcev! V vozilih na vidnih mestih ne puščajte torbic, aktovk, denarnic in drugih vrednih predmetov! Svoja vozila primerno zavarujte. Zaprite vsa okna, vrata, zaklenite vozilo in prtljažnik ter vklopite alarmno napravo. Izogibajte se parkiranju na neosvetljenih ulicah ali parkiriščih.
  • Med prazniki, ko denarne ustanove niso odprte, velja večjo pozornost nameniti tudi pri dvigu denarja na bankomatih. Bodite pozorni, ali vas pri dvigovanju denarja kdo ne opazuje, ne štejte in ne kažite denarja na ulici ter se izogibajte neosvetljenih, samotnih krajev!
  • Če se vam kljub temu zgodi kakšna neprijetnost, ki zahteva obravnavo policije, oz. ko menite, da gre za kršitev javnega reda in miru ali celo za primer z elementi kaznivega dejanja, vam svetujemo, da se nemudoma obrnete na najbližjo policijsko postajo ali pa dogodek prijavite na interventno številko policije 113. Policisti bodo konkretno prijavo preverili in glede na ugotovitve ter v skladu s svojimi pooblastili in zakonskimi predpisi ustrezno ukrepali.

 

Želimo vam prijetne in varne praznike!