V policijskem vadbenem centru v Gotenici se je začelo enotedensko usposabljanje za t. i. amok situacije, ki se ga udeležujejo avstrijski in slovenski policijski inštruktorji.

 

Spoštovani predstavniki medijev, vabimo vas, da si v četrtek, 24. marca 2011, v policijskem vadbenem centru v Gotenici ogledate simulacijo amok situacije. Zbor bo ob 13.30 pred rampo ob vhodu v vadbeni center. Zaradi lažje organizacije vas prosimo, da svojo udeležbo potrdite do četrtka, 24. marca, najkasneje do 9. ure na telefonsko številko (01) 428 57 45.

IMG 7417

Namestnica generalnega direktorja policije mag. Tatjana Bobnar je danes, 22. marca, tudi uradno odprla usposabljanje, ki se ga udeležuje 45 slovenskih in 9 avstrijskih inštruktorjev praktičnega postopka in samoobrambe.

IMG 7370

Amok* situacije predstavljajo najhujšo obliko neposrednega ogrožanja življenja in zdravja ljudi. Storilci pogosto brez znanega motiva ravnajo ekstremno destruktivno do soljudi, ki so v nekem trenutku v šolah, trgovskih centrih, stanovanjskih naseljih in na drugih javnih krajih. Posledice takšnih dogodkov so lahko tragične.

IMG 7395

"Amok situacije so zagotovo globalni problem, proti kateremu se moramo boriti skupaj. Skupno usposabljanje slovenske in avstrijske policije je prvi korak v tej smeri in odlična priložnost, da obogatimo svoje znanje z novimi izkušnjami, profesionalnost policistov pa dvignemo na še višjo raven," je v svojem nagovoru poudarila mag. Tatjana Bobnar.

IMG 7388

"Pri nas, na srečo, amok situacije še ni bilo. Vendar pa dogodki v naši neposredni bližini kažejo na to, da moramo delovati proaktivno. Posebej nas veseli, da so kolegi iz Avstrije pripravljeni svoje znanje in izkušnje deliti s slovenskimi policisti," je še dodala Bobanarjeva.

 MG 7408

Uradne otvoritve v Gotenici sta se udeležila tudi avstrijski policijski ataše Thomas Pepper in slovaški policijski ataše dr. Pavel Slopovsky. Slednji bo udeležencem usposabljanja tudi predaval, in sicer jim bo predstavil analizo resnične amok situacije.


* Izraz "amok situacija" se uporablja za označevanje morilskega pohoda, ki ga izvrši posameznik pod vplivom nekontroliranega, brezumnega besa, pogosto brez znanega motiva.