V nedeljo, 3. aprila 2011, je v zgodnjih jutranjih urah potekala akcija N'kol p'jan ne sedem za volan, s katero smo ozaveščali mlade o nevarnostih zlorabe alkohola in prepovedanih drog na zabavah.

mestinje 3

Preventivno akcijo smo skupaj pripravili policisti Policijske postaje Šmarje pri Jelšah, predstavniki Lokalne akcijske skupine (LAS) za preprečevanje zasvojenosti Občine Šmarje pri Jelšah in člani Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Občine Šmarje pri Jelšah.

Akcija je potekala v Mestinju pred gasilskim domom, kjer je Klub študentov šmarske regije in Obsotelja organiziral brucovanje s koncertom. Dogodka se je udeležilo okoli 300 mladih iz širšega območja Obsotelja in Kozjanskega. Policisti smo skupaj z ostalimi sodelujočimi prišli na prizorišče ob 2. uri zjutraj, ko se je prireditev zaključevala.

mestinje 2

Ob stojnici, kjer so se lahko posamezniki preizkusili z alkotestom, je bila velika gneča. V slabih dveh urah je preizkus alkoholiziranosti opravilo kar 90 mladih, od katerih je pri dobri desetini alkotest pokazal 0.00 promila. Aktivnosti preventivne akcije so temeljile na pozitivni vzpodbudi, zato smo mlade, ki so bili popolnoma trezni, nagradili z majicami z napisom N'kol p'jan ne sedem za volan, ki jih je prispevala skupina LAS.

Posebnost letošnjih aktivnosti je bila možnost testiranja na prisotnost prepovedanih drog. S posebno napravo za odkrivanje prisotnosti prepovedanih drog, ki nam jo je posodilo podjetje s Teharja, se je testiralo 10 obiskovalcev.

Mladi so bili nad preventivno akcijo navdušeni, saj so z veseljem sodelovali. Tudi sami so izrazili zaskrbljenost nad zlorabami alkohola in prepovedanih drog na zabavah in se strinjali, da so tovrstne preventivne aktivnosti zagotovo potrebne.