Policijska postaja Radlje ob Dravi je skupaj s Svetom za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Občine Radlje ob Dravi, območnim združenjem Rdečega križa ter šolama vožnje Relax in Felix v torek, 23. februarja 2016, v prostorih Javnega zavoda ŠKTM organizirala predavanje o prometni varnosti v okviru projekta "Vizija nič v lokalni skupnosti".

vizijanic1

Na območju Policijske postaje Radlje ob Dravi je bilo lani 118 prometnih nesreč. Tri osebe so izgubile življenje, štiri so utrpele hude telesne poškodbe, 53 oseb pa je bilo lahko telesno poškodovanih. Od tega je bilo 16 oseb poškodovanih v zgolj dveh nevarnih križiščih na glavni cesti na obvoznici. Za izboljšanje prometne varnosti v lokalnem okolju je policijska postaja 27. januarja letos organizirala strokovni posvet za izboljšanje  prometnovarnostnih razmer. Posveta so se udeležili strokovnjaki, ki se ukvarjajo s prometno varnostjo. Po posvetu je policijska postaja pristojnim službam poslala problemsko poročilo za ureditev omenjenih križišč na radeljski obvoznici. Pristojni na Družbi za razvoj infrastrukturo so odgovorili, da bodo na direkcijo za ceste predlagali ustrezno ureditev križišč za večjo prometno varnost. Kot nadaljevanje projekta smo 23. februarja organizirali predavanje za občane. Udeležence je pozdravil komandir Policijske postaje Radlje ob Dravi Hubert Ivančič. Predstavil je stanje prometne varnosti in izvedene naloge za izboljšanje prometne varnosti v lokalnem okolju.

vizijanic2

Avtor projekta, pomočnik komandirja Miroslav Črešnik, ki je učitelj vožnje CPP in trener varne vožnje, je udeležencem predstavil pomen poznavanja prometnih predpisov in obnovitve znanja. Pri tem je zajel področja, ki najbolj vplivajo na prometno varnost in so prioriteta dela policije. Udeležence je seznanil z nevarnostjo vožnje pod vplivom alkohola in nevarnostjo uporabe mobilnih telefonov, ki bistveno zmanjšujejo pozornost voznika. Opozoril jih je na uporabo varnostnih pasov, saj njihova neuporaba vpliva na težo posledic v prometnih nesrečah, in na nevarnost prehitre vožnje, saj so najhujše posledice v cestnem prometu prav posledica neprilagojene hitrosti.

vizijanic3

Govorili so še o varnosti pešcev in o tem, da se mora tudi pešec zavedati nevarnosti v cestnem prometu, upoštevati pravila pri prečkanju vozišča in pri hoji ter upoštevati, da pri prečkanju ceste nima absolutne prednosti, saj je njegova varnost odvisna tudi od ravnanja ostalih udeležencev. Med predavanjem je udeležencem predstavil novosti v cestnem prometu, spremembe Pravilnika o prometnih znakih in prometni signalizaciji.

vizijanic4

Sledil je prikaz postopka oživljanja, ki sta ga izvedli predavateljica Ivica Podrzavnik in Katja Črešnik Rac iz Območne enote Rdečega križa Radlje ob Dravi. Poleg teoretičnega dela je bil opravljen še praktični prikaz oživljanja in nudenje pomoči poškodovanim. 

Po zaključku predavanja sta direktor Relax transa in Šole vožnje Relax Branko Kremze, in učitelj vožnje iz Šole vožnje Felix Jože Gruden na parkirišču pred zgradbo ŠKTM Radlje ob Dravi predstavila pravilno nastavitev sedeža, višino in oddaljenost volana od telesa ter višino nastavitve varnostnih pasov in vzglavnika. Udeleženci so lahko nastavitev tudi sami preizkusili. Ob zaključku je Miroslav Črešnik opravil še prikaz pravilnega zavarovanja tovora pri prevozu v prtljažniku, ki ga lahko zavarujemo z navzkrižno pripetimi pasovi na zadnjih sedežih.

vizijanic5

Organizatorji ocenjujejo, da je bil namen predavanja za izboljšanja prometne varnosti, ki se ga je udeležilo preko 50 občanov in občank, dosežen. Udeleženci so bili zadovoljni s predstavljenimi temami in z osvežitvijo znanja cestnoprometnih predpisov. Ponovili so tudi postopek oživljanja ter optimalno nastavitev voznikovega položaja sedeža v vozilu. Po zaključku so prejeli odsevne trakove za večjo varnost pešcev, ki jih je zagotovila Agencija za varnost prometa.

vizijanic6S tovrstnimi predavanji bo Policijska postaja Radlje ob Dravi, skupaj z ostalimi institucijami, nadaljevala tudi v prihodnje.