Policisti Postaje pomorske policije Koper so bili sinoči, 13. septembra 2021, ob 20.38 obveščeni, da je s klifa v morje med Belim Križem in Izolo padel moški. Na kraj sta s ploviloma P-08 in P-16 takoj odpluli dve patrulji policistov postaje pomorske policije.

Ob prihodu na področje Mesečevega zaliva v Strunjanu sta patrulji začeli s policijskima čolnoma temeljit pregled terena s pomočjo svetlobnih naprav na plovilu. Ob 20.49 so pod Strunjanskim križem opazili osebo, ki je negibno ležala na obali pod klifom in klicala na pomoč.

Strunjan resevanje2

Zaradi nedostopnega terena, ki ga ni bilo možno doseči s plovilom, sta dva člana posadke skočila v morje in odplavala proti ponesrečencu. Takoj sta preverila njegovo stanje in o tem obvestila policista na plovilu, ki sta informacije o stanju osebe predala reševalcem.

Strunjan resevanje1 intro

Policista sta ponesrečenca trenutno oskrbela, pri tem tudi ugotovila, da je ponesrečeni moški pri zavesti in poškodovan. Druga dva policista pa sta medtem pripravila plovilo za ponesrečenca in hkrati usmerjala reševalno ekipo, gasilce Gasilske brigade Koper, reševalce in policiste Policijske postaje Piran na kraj do ponesrečenca.

Strunjan resevanje3

Reševalna ekipa je na kraj prispela ob 21.04 in oskrbela ponesrečenca. 54-letnega ponesrečenega moškega z Dobrne so položili na nosila, policisti in gasilci pa so ga prenesli po morju na policijsko plovilo.

Zatem je bil, skupaj z zdravnico in koprskim gasilcem, nemudoma prepeljan do glavnega pomola v Izoli, kjer so ga ob 21.32 predali reševalni ekipi na kopnem, ki ga je odpeljala v Splošno bolnišnico Izola na nadaljnje zdravljenje.

Njegova partnerka je policistom kasneje pojasnila, da sta hodila po poti ob morju. Ker je bil mrak, sta si svetila z mobilnim telefonom, med hojo zgrešila smer in zašla do klifa. Možu, ki je hodil prvi, je zdrsnilo po klifu približno 5 metrov in padel je na kamnito plažo. Takoj je obvestila regijski center za obveščanje (ReCO), ta pa je obvestil policijo.

Ponesrečenemu sprehajalcu želimo hitro okrevanje.