Koprski kriminalisti so na današnji novinarski konferenci predstavili podrobnosti skupne preiskave, s katero so razkrili hudodelsko združbo, ki se je ukvarjala z ilegalnimi migracijami.

il.migracije

Na novinarski konferenci so sodelovali Tomaž Peršolja iz Uprave kriminalistične policije Generalne policijske uprave, Dean Jurič iz Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Koper, Bekim Halilai iz kosovske kriminalistične policije in Mario Čepin iz hrvaške kriminalistične policije

Kriminalisti Policijske uprave Koper so 17. aprila 2012 na območju PU Ljubljana izvedli zaključno akcijo v mednarodni kriminalistični preiskavi, ki se je izvajala v sodelovanju s hrvaškimi in kosovskimi varnostnimi organi ter misijo Eulex Kosovo, in sicer zoper turško-kosovsko-črnogorsko-srbsko-hrvaško-slovensko hudodelsko združbo, ki se je ukvarjala z izvrševanjem kaznivih dejanj Prepovedanega prehajanja meje ali ozemlja države (po čl. 308/V-III čl. KZ-1). Z zbiranjem obvestil so kriminalisti začeli oktobra 2011, nato pa s pomočjo mednarodnega sodelovanja nadaljevali skupno kriminalistično preiskavo hudodelske združbe.

V preiskavi je bilo prijetih skupno 60 ilegalnih prebežnikov, od tega 47 v Sloveniji, 7 v Italiji, 3 v Nemčiji in 3 na Hrvaškem. Člani združbe so v tem času skupaj pretihotapili 64 oseb (36 državljanov Turčije, 13 državljanov Kosova, 10 državljanov Hrvaške, dva državljana Črne Gore, enega državljana Srbije, enega državljana Italije in enega državljana BiH). Nekateri med njimi so ilegalno prestopali državno mejo tudi zaradi veljavnih ukrepov prepovedi vstopa v schengensko območje. Slednje so tihotapili tako na območje Slovenije, kot tudi iz Slovenije na Hrvaško.

Združba je delovala na različnih mejnih območjih po Sloveniji. Vstopne točke so bile na območju Staroda, Jelšan, Babnega polja, Vinice in Podlehnika. Izstopne točke pa na območjih Staroda, Lipice, Krvavega potoka, Nove Gorice in Karavank. Preko državne meje med Hrvaško in Slovenijo so jih v vseh primerih tihotapili peš.

Migranti so morali hudodelski družbi za tihotapljenje plačati različne zneske:

  • turški organizatorji naj bi po izjavah ilegalnih prebežnikov zahtevali do 6.000 evrov po osebi;
  • organizator s Kosova je zahteval približno 1.400 evrov za organizacijo poti s Kosova v Italijo;
  • hrvaški vodič je zahteval od 300 evrov in več po osebi za tihotapljenje peš iz Hrvaške v Slovenijo;
  • organizator in vodič iz Slovenije je za tihotapljenje iz Hrvaške v Slovenijo in organizacijo poti zahteval od 700 do 1.100 evrov, če je tihotapil eno osebo, če jih je tihotapil več, se je cena zmanjšala, vendar ne na manj kot 300 evrov po osebi;
  • prevozniki po Sloveniji so zahtevali od 150 evrov naprej po osebi, osumljenec iz Črne Gore je za prevoz iz Črne Gore v Italijo prejel približno 200 evrov na osebo in povrnjene potne stroške.


Na Okrožno državno tožilstvo v Kopru so kriminalisti zoper 37 osumljencev s Kosova, Srbije, Črne gore, Hrvaške in Slovenije podali kazensko ovadbo zaradi utemeljenih razlogov za sum storitve 21 kaznivih dejanj. Pri znanih osumljencih gre za enajst slovenskih državljanov, sedem hrvaških, štiri kosovske, dva BiH, dva državljana Črne Gore in enega srbskega državljana, 10 članov združbe pa je le delno identificiranih.

V Sloveniji so ob zaključku preiskave prijeli 4 osebe, za 6 oseb pa podali razpis iskanja. Opravili so dve hišni preiskavi in dve preiskavi osebnih vozil.

Na zaslišanje k preiskovalnemu sodniku v Kopru sta bila privedena dva osumljenca, zoper enega je bil odrejen pripor, zoper drugega pa hišni pripor, ki ga ni upošteval, zato je preiskovalna sodnica izdala mednarodno tiralico. 20. aprila 2012 je bil na podlagi razpisa iskanja prijet še en osumljenec, zoper katerega je preiskovalni sodnik po zaslišanju odredil hišni pripor.

Glavni organizator v Sloveniji, 38-letni državljan BiH, ki je trenutno v priporu, je bival v Sloveniji kljub prepovedi vstopa v Schengensko območje. Med izvajanjem kriminalistične preiskave so kriminalisti ugotovili, da se je nemoteno gibal po Sloveniji, stanoval pri družini, ki jo ima v Sloveniji, in nekajkrat tudi sam ilegalno prestopil državno mejo med Slovenijo in Hrvaško.

Že med preiskavo je bil v Sloveniji odrejen pripor zoper enega vodiča ilegalnih prebežnikov, prijet je bil tudi eden od osumljencev, zoper katerega je bila izdana tiralica zaradi kaznivega dejanja posilstva, in pobegli zapornik.  

Hrvaški varnostni organi so ob zaključku preiskave prijeli 12 oseb, varnostni organi Kosova pa dve.

Z zglednim sodelovanjem s hrvaškimi varnostnimi organi, misijo Eulex Kosovo in Kosovsko policijo je koprskim kriminalistom uspelo identificirati in prijeti tudi glavnega organizatorja (starega 35 let) hudodelske združbe s Kosova, za katerega so kriminalisti med preiskavo ugotovili, da je uporabljal več imen. Med drugim je bilo tudi ugotovljeno, da so ga slovenski policisti že obravnavali kot ilegalnega prebežnika, in sicer v letih 2009, 2010 in nazadnje 2011.

S pomočjo mednarodnega sodelovanja je policistom in kriminalistom tako uspelo identificirati in prijeti večino članov združbe, ki so za tihotapljenje ilegalnih prebežnikov več let uspešno uporabljali ilegalne poti na območju policijskih uprav Koper, Ljubljana, Novo mesto in Maribor.


Statistični podatki s področja organizirane kriminalitete 


Tabela 1: Državljanstvo oseb, obravnavanih zaradi nedovoljenih prehodov čez državno mejo, v obdobju od januarja do marca v letu 2011 in letu 2012:

DRŽAVLJANSTVO Leto 2011 Leto 2012
Afganistan
Albanija
Turčija
Srbija
Hrvaška
Kosovo
Somalija
Bosna in Hercegovina
Slovenija
Ukrajina
Druge države
SKUPAJ
46
13
12
30
19
8
3
10
8
-
57
206
67
44
42
37
31
24
18
17
13
8
83
384