Na Policijski upravi Koper že tretje leto uspešno izvajamo preventivni projekt Mladi voznik, ki ga učenci in dijaki na tem območju sprejemajo z velikim zanimanjem. Prav zato so se dijaki koprske gimnazije odločili, da svoje vrstnike in vrstnice iz Velike Britanije, ki so bili konec marca v Sloveniji, pripeljejo tudi na krajši obisk Policijske uprave Koper.

Mlade Angleže sta 23. marca 2010 na policijski upravi sprejela policijski inšpektor Viktor Zinreih in Darja Bertok. Predstavila sta jim delo policistov ter jim poskušala odgovoriti na številna vprašanja. Z velikim zanimanjem so mladi gostje prisluhnili tudi pogovoru o varnostni problematiki in različnih pristopih, ki vodijo do njenega reševanja.

Mladi voznik zm

Med obiskom nam je ena od angleških dijakinj zaupala, da se je vpisala v šolo za policiste, po predstavitvi policijskega dela v Sloveniji pa so še tri druge dijakinje izrazile svoje navdušenje in zadovoljstvo ter nam povedale, da bodo tudi same svoje šolanje najverjetneje nadaljevale na šoli za policiste.


Policijski inšpektor Viktor Zinreih v okviru projekta Mladi voznik obiskuje srednješolce in jim poskuša na zabaven in obenem poučen način spregovoriti o varnosti na naših cestah ter jim predstaviti najpogostejše prekrške mladih voznikov. Nedvomno pa mlade voznike najbolj zanimajo praktični postopek policistov, njihova pooblastila in razlaga Zakona o varnosti cestnega prometa.

Dejstvo je, da imajo mladi vozniki izredno veliko koristnih predlogov, zato si prizadevamo, da bi s skupnim trudom in močmi prispevali k t. i. viziji nič, kar pomeni, da na slovenskih cestah ne bi bilo smrtnih žrtev.