Kriminalisti in policisti Policijske uprave Kranj so 23. septembra 2010 uspešno zaključili večmesečno preiskavo kaznivih dejanj, povezanih s prometom s prepovedanimi drogami. V zaključni akciji je okoli 50 kriminalistov, policistov in policistov s službenimi psi opravilo deset hišnih in osebnih preiskav; prijeti so bili tudi štirje osumljenci.

konoplja23092010

 V hišnih preiskavah so policisti zasegli okoli 1,2 kg konoplje in konopljinih produktov, nekaj heroina in snovi za redčenje prepovedanih drog. Poleg prepovedane droge so zasegli še pripomočke za pakiranje prepovedane droge, denar ter nekaj predmetov, za katere sumijo, da izvirajo iz drugih kaznivih dejanj.    

 

Policisti so ugotovili, da je šest osumljencev storilo skupaj 43 kaznivih dejanj, za katera je zagrožena kazen od enega do desetih let (I. odstavek 186. člena Kazenskega zakonika) oziroma od petih do petnajstih let (III. odstavek 186. člena KZ).

Osumljenci so organizirali lastno mrežo prekupčevalcev ali posrednikov. Prepovedane droge niso hranili doma, temveč so jo skrivali na različnih mestih oz. jo imeli zakopano v gozdovih v širši okolici Kranja. S preiskavo, pri kateri so bili poleg klasičnih metod uporabljeni tudi prikriti preiskovalni ukrepi, so policisti še odkrili, da je eden od osumljencev v osmih mesecih preprodal vsaj 700 g heroina in si s tem pridobil okoli 17.000 evrov premoženjske koristi.

Štiri osumljence, stare od 30 do 48 let, ki so doma iz Kranja, Radovljice in Jesenic, so policisti 25. septembra privedli na zaslišanje k preiskovalnemu sodniku Okrožnega sodišča v Kranju, ki je po zaslišanju zoper vse odredil pripor.