Zaradi obilnega sneženja in novozapadlega snega v gorah obstaja velika nevarnost snežnih plazov. Gre za nevarnost četrte stopnje po petstopenjski evropski lestvici, sneg pa je povečini slabo sprijet s podlago. Planinske koče so večinoma zaprte.

Gibanje v gorah zato zaradi aktualnih razmer odsvetujemo. Prav tako odsvetujemo gibanje na območjih, kjer obstaja tveganje za plazove, kot so grape, strmine ter strma in izpostavljena območja. Zavedajte se, da so plazovi hitrejši od turnih smučarjev in v primeru sprožitve praktično ni možnosti umika.

To velja tudi za zelo obiskano Zelenico (na fotografijah) in območje Begunjščice.

ZaprtaPot

Prav za območje Zelenice je Služba za varstvo pred snežnimi plazovi Zelenica - Tržič 2. februarja 2018 izdala opozorilo, da je nevarnost proženja snežnih plazov na območju Zelenice, zaradi veliko novozapadlega snega, velika, a je kljub temu že naslednji dan bilo mogoče opaziti osebe, ki so se preko plazu vzpenjale na Zelenico (na fotografijah). Navkljub postavljeni ograji in tabli, ki opozarja na nevarnost.

naplazutretja

NaPlazu02

 Tudi policisti opozarjamo: Ne hodite v gore, ker v takih razmerah tvegate svoje življenje, v primeru nesreče pa tudi življenja reševalcev!