Minuli vikend so Policisti Policijske uprave Ljubljana prijeli moškega, osumljenega, da je na območju Rožnika zanetil dva požara.

Med preiskovanjem nedavnih požarov na območju ljubljanske Šiške so policisti v petek pozno zvečer na gozdnatem območju Rožnika zaznali dva požara. Poleg policistov na terenu je pri preiskavi sodeloval tudi helikopter Letalske policijske enote, ob zaznavi požarov pa so začeli izvajati ukrepe za izsleditev osumljenca.

Pozar na rozniku odkrit pozigalec

Osumljenec je ogenj zanetil na dveh različnih lokacijah. Prvi se ni razširil, saj so ga s hitrim ukrepanjem pogasili policisti, drugega, večjega, pa so v nadaljevanju pogasili gasilci in tako preprečili nenadzarovano širjenje in veliko materialno škodo.

30-letni osumljenec je s kraja pobegnil s kolesom, pri tem pa so ga policisti zaznali in ga v nadaljevanju prijeli ter mu za čas zbiranja obvestil odvzeli prostost. Opravili so ogled krajev, pri tem pa našli še eno lokacijo, kjer je osumljenec poskušal zanetiti požar, a se ta ni razvil. Osumljenec je bil v preteklosti že obravnavan za podobna kazniva dejanja.

Na policijski upravi sicer intenzivno preiskujejo tri primere požigov vozil na parkiriščih na območju Šiške, do katerih je prišlo v zadnjih šestih mesecih. Intenzivna kriminalistična preiskava je usmerjena tako v izsleditev zaenkrat še neznanega storilca ali storilcev in morebitno medsebojno povezanost dogodkov kot tudi v povezavo z opisanima požaroma in prijetim osumljencem.

 Posnetek iz zraka pozigalec roznik

30-letnega osumljenca, ki je s kraja pobegnil s kolesom, so policisti izsledili s pomočjo nadzora iz zraka.

Preiskovanje požigov je zahtevno, saj ogenj uniči večino sledov

Dejstvo je, da požar uniči večino sledov kaznivega dejanja, zato je preiskava tovrstnih kaznivih dejanj zahtevna in lahko traja dlje. Aktivnosti policije, zbiranje obvestil in pridobivanje informacij, pregledi posnetkov nadzornih kamer kot tudi prisotnost policistov na terenu, vse je usmerjeno k odkritju in prijetju storilca.

Za uspešno preiskavo kaznivih dejanj so poleg temeljitega dela potrebne tudi kvalitetne prve informacije s krajev kaznivih dejanj, pravočasno naznanjanje sumov in trezno ravnanje oškodovancev in drugih, ki naj do prihoda policistov, razen če je ogroženo življenje ali premoženje večje vrednosti, tudi ničesar ne prijemajo ali premikajo, da se ne bi poškodovale ali uničile sledi, ki bi lahko pripeljale do odkritja storilca kaznivega dejanja. Vsak uničen dokaz slabša možnosti za hitro in uspešno preiskavo, posledično pa je tudi manj možnosti, da bi storilca povezali s krajem kaznivega dejanja.

V večini ter primerov gre za sume kaznivega dejanja poškodovanja tuje stvari po 220. členu Kazenskega zakonika (KZ-1), za katerega se storilec kaznuje z denarno kaznijo ali zaporom do dveh let. Ko je s požarom ogroženo tudi ostalo premoženje velike vrednosti ali življenje ljudi, pa preiskujemo tudi elemente kaznivega dejanja povzročitve splošne nevarnosti po 314. členu KZ-1. Kadar gre za požig stanovanjskega, poslovnega ali gospodarskega objekta, dejanje obravnavamo kot kaznivo dejanje požiga po 222. členu KZ-1.

Pri spremljanju zadev pa ugotavljamo, da se požari pojavljajo v različnih obdobjih leta, na območju celotne PU Ljubljana in tudi na območju Mestne občine Ljubljana. V sušnem obdobju je praviloma več požarov v naravi. Posebej ne izstopa nobeno območje, prav tako so različni vzroki za nastanek požarov. Vse primere obravnavamo celovito in poskušamo pojasniti okoliščine in vzroke.

Če se s kriminalistično preiskavo ugotovi, da gre za podtaknjen požar oziroma požig, policija preiskuje tudi morebitne povezave med dogodki in izvaja že opisane ukrepe za odkritje storilca. Največkrat so požari podtaknjeni na zabojnikih za odpadke, barakah in vozilih, dogodki pa so pogostejši ob koncu tedna v nočnem času.

Vse, ki imajo kakršne koli informacije o morebitnih storilcih tovrstnih kaznivih dejanj oziroma zaznajo takšne dogodke, pozivamo, da o tem nemudoma obvestijo policijo na telefonsko številko 113 ali najbližjo policijsko postajo, lahko tudi anonimno na 080 1200.