V Ledni dvorani Maribor je danes, 25. maja 2023, potekala finalna prireditev 15. Otroške varnostne olimpijade, v okviru katere se osnovnošolci preizkušajo v znanju in preverjanju spretnosti s področja varnosti. Zbralo se je 22 najboljših ekip z območja celotne policijske uprave.

Gre za preventivni projekt naše policijske uprave, ki ga pripravljamo že vse od leta 2006 in pri katerem se osnovnošolci med seboj pomerijo v znanju s področja varnosti in različnih spretnosti. Ob policiji kot nosilki v projektu sodelujejo tudi druge organizacije, ki v lokalnem okolju skrbijo za varnost v ožjem in širšem pomenu. Osrednji namen ni tekmovalnost, ampak igrivo in zabavno pridobivanje koristnega znanja o varnosti in samozaščitnem ravnanju.

20230525 135901

Današnji finale sta uradno odprla državna sekretarka na Ministrstvu za notranje zadeve Helga Dobrin in direktor PU Maribor mag. Donald Rus. Državna sekretarka je med drugim dejala: "Varnost je potreba in dobrina vsakogar med nami, zato jo moramo ceniti. Svoje najbližje, še posebno pa vas, dragi otroci, želimo zaščititi pred slabim. Prav zato se je o varnosti in o tem, kako se zaščititi, treba nenehno pogovarjati, se o tem učiti in tako aktivno soustvarjati varno okolje. Naloga nas odraslih je, da vam vseskozi predajamo veščine, ki jih potrebujete, da se lahko zaščitite. S tem vas želimo čim bolje opremiti z vsemi znanji in veščinami, da boste lahko prepoznali, če se boste kdaj znašli v nevarnosti, in se temu primerno odzvali ter poiskali pomoč. Le tako bomo skupaj z vami postavili temelje za vaše samostojno korakanje po življenjski poti. S tem ustvarjamo družbo, ki je sočutna, posameznikom pa vlivamo osebno samozavest pri vsakodnevnem delovanju."

20230525 135945

Direktor PU Maribor mag. Donald Rus je ob tej priložnosti pohvalil najmlajše, ki so pokazali obilo znanja in odlične spretnosti, ter se tako uvrstili med najboljše: "Policisti smo ponosni na vas, na vaše znanje. Verjamem, da so to praktična znanja, ki vam bodo koristila tudi v prihodnje." Ob tem je še poudaril, da gre za enega najpomembnejših preventivnih projektov PU Maribor, ki ga ne bi bilo brez zagnane ekipe sodelavcev in trdne podpore partnerjev: "Hvala vsem, ki tako prispevate k varnosti naših najmlajših."

348361052 655895886335907 7334579283461082623 n

Otroci so se pomerili v več zabavnih disciplinah: sestavljali so logotipe interventnih služb, se podali na spretnostno vožnjo s kolesom, izvedli požarno vajo, odgovarjali na vprašanja o splošni, požarni in kibernetski varnosti ter varnosti v cestnem prometu in tako preverili svoje znanje o preprečevanju in odpravljanju posledic vsakodnevnih nevarnih situacij. Prvo mesto so usvojili otroci OŠ Cirkulane - Zavrč, drugo OŠ Jakobski Dol in tretje OŠ Videm – podružnica Sela. Čestitke vsem!

Povezane vsebine

Projekt Otroška varnostna olimpijada