Na Policijski upravi Maribor so danes, 26. januarja, podrobneje predstavili uspešno zaključeno kriminalistično preiskavo hudodelske združbe, ki je izvrševala kazniva dejanja neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami, nedovoljenimi snovmi v športu in predhodnimi sestavinami za izdelavo drog.

IMG 3461

Vodja Sektorja kriminalistične policije PU Maribor Robert Munda in predstavnik za odnose z javnostmi v PU Maribor Bartolo Lampret


Zvočni posnetek izjave Roberta Munde (mp3) 


Robert Munda, vodja Sektorja kriminalistične policije PU Maribor, je povedal, da so mariborski kriminalisti 23. januarja 2012 zaključili večmesečno zbiranje obvestil in odvzeli prostost štirim članom hudodelske združbe.

IMG 2207

IMG 2211

V hudodelski združbi je delovalo pet moških, starih od 21 do 46 let, ki so prebivali v Mariboru, na Ptuju in v okolici Ptuja. Štirje so državljani Slovenije, eden je iz Avstrije. Hudodelsko združbo oz. mrežo preprodajalcev, ki so kazniva dejanja izvrševali na območju Maribora in Ptuja, je organiziral 46-letni moški iz okolice Ptuja. Združba je od avgusta 2011 izvršila več kaznivih dejanj neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami, nedovoljenimi snovmi v športu in predhodnimi sestavinami za izdelavo drog.

001

Kriminalisti so z uporabo prikritih preiskovalnih ukrepov zasegli 1092 g prepovedane droge kokain, pri preiskavi vozila 46-letnega moškega pa še dodatnih 200 g prepovedane droge kokain. Zasegli so tudi več predmetov, povezanih s kaznivimi dejanji s področja prepovedanih drog, in pištolo.

Zaradi utemeljenega suma storitve več kaznivih dejanj neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami po 186/III-I Kazenskega zakonika RS, so kriminalisti 24. januarja 2012 osumljence s kazensko ovadbo privedli k dežurnemu preiskovalnemu sodniku Okrožnega sodišča v Mariboru, ki je zanje odredil pripor. Člana združbe iz Avstrije so prijeli avstrijski varnostni organi in se nahaja v priporu v Avstriji.

IMG 3464

Za obravnavano kaznivo dejanje je zagrožena kazen zapora od 5 do 15 let. Za zavarovanje premoženjske koristi, pridobljene z izvrševanjem kaznivih dejanj, so kriminalisti Specializiranemu državnemu tožilstvu Republike Slovenije predlagali, da izda sklep o začasnem zavarovanju zahtevka za odvzem premoženjske koristi v predkazenskem postopku.