Predstavniki Policijske uprave Maribor smo na novinarski konferenci danes, 4. novembra 2009, povedali več o okoliščinah včerajšnjega streljanja v gostinskem lokalu v Mariboru, v katerem sta umrli dve osebi.

IMG 2310

Na fotografiji vodja Sektorja kriminalistične policije na PU Maribor Marjan Fank in tiskovni predstavnik PU Maribor Bartolo Lampret

 

Zvočni posnetek izjave Marjana Fanka (mp3) 

 

Po besedah Marjana Fanka, vodje Sektorja kriminalistične policije na PU Maribor, je operativno-komunikacijski center v mariborski policijski upravi 3. novembra 2009 ob 13.04 prejel klic, da je v gostinskem lokalu v Mariboru prišlo do streljanja med gosti in da sta dve osebi mrtvi.

Operativno-komunikacijski center je na kraj napotil več policijskih patrulj. Ob prihodu na kraj so policisti ugotovili, da je bil v lokalu mrtev 31-letni moški iz Maribora, z vidno strelno poškodbo na glavi. Za točilnim pultom je bila hudo poškodovana 31-letna državljanka Ukrajine, ki je prav tako imela vidno strelno poškodbo glave. Ženski so delavci reševalne službe na kraju nudili medicinsko pomoč, nato so jo prepeljali v UKC Maribor, kjer pa je istega dne ob 16.10 umrla za posledicami strelne poškodbe.

Z zbiranjem obvestil in ogledom kraja so kriminalisti in policisti ugotovili, da je moški istega dne med 12. in 13. uro prišel v omenjeni lokal v Mariboru, kjer je kot natakarica delala njegova bivša žena oz. oškodovanka. Najprej se je kot gost usedel za mizo in naročil kavo, vmes pa se je pogovarjal z natakarico, ki je tudi prisedla k njemu. Okrog 13. ure je ženska odšla od mize in se namenila za točilni pult, ko je eden izmed ostalih gostov želel poravnati zapitek. Od mize je tedaj vstal tudi 31-letni moški in brez besed pristopil do ženske, izpod jakne povlekel pištolo in z njo iz neposredne bližine ustrelil žensko v glavo. Drugi gostje so zato nemudoma stekli iz lokala, v tem času pa se je moški ustrelil v predel glave.

Na kraj je prišel mrtvooglednik Zdravstvenega doma dr. Adolfa Drolca Maribor, ki je ob pregledu trupla ugotovil, da je pokojni takoj po ustrelitvi umrl zaradi strelne poškodbe. O umoru in samomoru so policisti obvestili obveščena dežurnega preiskovalnega sodnika Okrožnega sodišča v Mariboru in dežurnega okrožnega državnega tožilca Okrožnega državnega tožilstva v Mariboru. Preiskovalni sodnik je za oba pokojna odredil sodno obdukcijo.

Moški je bil od septembra 1998 do marca 2000 policist, zaposlen v Policijski upravi Ljubljana. Zoper njega je v letu 2000 tekel disciplinski postopek, v katerem mu je bilo izrečeno prenehanje delovnega razmerja. 31. marca 2000 je podal odpoved delovnega razmerja.