Na Policijski upravi Maribor smo letos že peto leto zapored nadvse uspešno organizirali Otroško varnostno olimpijado. Po vrsti predtekmovanj so se v finale, ki je potekal 3. junija 2010 v Sladkem Vrhu, uvrstile ekipe iz dvajsetih osnovnih šol. V petih igrah na zaključni prireditvi je tako sodelovalo 200 otrok.

DSC 0302

Tekmovalce so pozdravili župan občine Šentilj Edvard Čagran, ravnateljica OŠ Sladki Vrh Andreja Košti in pomočnik direktorja PU Maribor Rafel Viltužnik. Prireditev si je ogledal tudi generalni direktor policije Janko Goršek.


V športni dvorani Osnovne šole Sladki Vrh so se pomerile ekipe osnovnih šol Franca Lešnika - Vuka, Rače, Slovenska Bistrica 4a, Ljudski vrt 4c Ptuj, Destrnik - Trnovska vas, Mladika 4b Ptuj, Slave Klavore, Franceta Prešerna, Ludvika Pliberška, Selnica ob Dravi 4.a, Selnica ob Dravi 4.b, Kamnica, Kungota 4.b, Volkschule Brunnsee, Sveta Trojica, Kungota 4.a, Sladki Vrh, Gorišnica, Miklavž pri Ormožu - podružnica Kog in Ormož.

DSC 0509

Tekmovalcem so čestitali Andreja Košti, direktor Carinskega urada Maribor Dušan Šafarič in Rafael Viltužnik. Vsak udeleženec je prejel darilo, vsaka ekipa pokal, prve tri ekipe pa večje pokale. Zmagala je ekipa OŠ Franca Lešnika - Vuka iz Slivnice pri Mariboru, druga je bila ekipa OŠ Slave Klavore iz Maribora, tretje mesto pa je osvojila ekipa 4. b OŠ Kungota.

DSC 0338Vsako ekipo je sestavljalo deset četrtošolcev in njihova učiteljica oz. učitelj.


Prva olimpijado so leta 2006 organizirali policisti PP Maribor I in PP Maribor II, sodelovalo je šest osnovnih šol. V letošnji, peti po vrsti, je v šestih predtekmovanjih, ki so potekala aprila in maja, sodelovalo 1.080 osnovnošolcev (oz. 200 več kot lani) iz 38 občin v Podravju in treh osnovnih šol iz Avstrije.

DSC 0327

Namen tekmovanja je, da se otroci četrtih razredov osnovnih šol skozi igro, zabavo in delom v skupini seznanijo z nekaterimi najpogostejšimi elementi nevarnosti in se naučijo ravnati samozaščitno. Spoznajo, kako je treba ukrepati v različnih nevarnih situacijah ali nesrečah. Učenci ne pokažejo samo svojega znanja o varnosti in zaščiti, ampak tudi spretnost in sposobnost timskega dela, pri čemer tekmovalnost nikakor ni v ospredju. Olimpijada je sestavljena iz uporabnih nalog, pri katerih učenci odgovarjajo na vprašanja, prirejena njihovi starosti.

DSC 0534

Zaključno prireditev so obiskali tudi športniki Rok Kolander, Miša Cigoj, Miran Stanovnik, Rok Flander, Mitja Drakšič, Ana Drev, Dejan Zavec (na fotografiji) in Tina Maze.

DSC 0622

Za dobro vzdušje so poskrbeli pevci Sebastijan, Natalija Kolšek in "talent" Boštjan Bračič.


Med drugim so si lahko obiskovalci ogledali opremo policistov, Slovenske vojske, Uprave za zaščito in reševanje, poklicne gasilske enote iz Maribora, Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu, Avtomoto zveze Slovenije, Zdravstvenega doma Adolfa Drolca, carinskega urada v Mariboru, Avtošole Fortuna in medobčinskega redarstva.

DSC 0359

Najmlajši so s pomočjo električnih motorčkov za otroke spoznavali osnove cestnoprometnih pravil. Veliko začudenje so povzročila očala, ki simulirajo pijanost, simulator vožnje motornega kolesa pa je bil jasno ves čas oblegan.

DSC 0365

Predstavili smo jim službene pse policije, carine in vojske, najvišjo lestev za reševanje v tem delu Slovenije (37 m), ki jo imajo v  Javnem zavodu za zaščitno in požarno reševanje, toplozračne balone, vojaškega Svaruna, vojaka 21. stoletja, vozilo z videonadzornim sistemom Provida ... Seznanili smo jih tudi s telefonsko številko 112, delom z neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi, nujno medicinsko pomoč, specialnimi vozili in drugim. Številni pa so se zapeljali s starodobnim avtobusom.

Pri organizaciji otroške varnostne olimpijade so sodelovali tudi Slovenska vojska, ptujska in mariborska izpostava Uprave RS za zaščito in reševanje, Carinski urad Maribor, Gasilska zveza Slovenije in prostovoljna gasilska društva, Javni zavod za zaščitno in  požarno reševanje Maribor, Direkcija RS za ceste, zdravstvena domova v Mariboru in na Ptuju s službama za nujno medicinsko pomoč, AMZS –  Tehnična baza Maribor, Medobčinsko redarstvo, Letalski center Maribor, območna enota Zavoda RS za šolstvo v Mariboru ter občinske komisije oz. sveti za  preventivo in vzgojo v cestnem prometu na območju Podravja.