Vodja Oddelka za organizirano kriminaliteto Policijske uprave Murska Sobota Roman Medik je v današnji izjavi za javnost predstavil potek kriminalistične preiskave s področja prepovedanih drog in hišnih preiskav, ki so bile izvedene 21. oktobra 2019 na območju več policijskih uprav v Sloveniji.

RomanMedik

Zvočni posnetek izjave Romana Medika

Kriminalisti Sektorja kriminalistične policijePU Murska Sobota so letos več mesecev na podlagi utemeljenih razlogov za sum zbirali obvestila in materialne dokaze zoper osumljene, ki so v tem časovnem obdobju iz koristoljubja v organizirani kriminalni združbi storili večje število kaznivih dejanj neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami, nedovoljenimi snovmi v športu in predhodnimi sestavinami za izdelavo prepovedanih drog po I. in III. odstavku 186. člena KZ-1, s tem, da so vršili organizirano preprodajo prepovedanih drog, in sicer heroina in kokaina.

Kriminalisti so s prikritimi in klasičnimi preiskovalnimi ukrepi za vse navedene osumljence ugotovili, da so bili organizirani v tri manjše hudodelske združbe, med katerimi je ena združba delovala neodvisno od drugih dveh, medtem ko sta bili drugi dve združbi povezani, saj so se posamezni osumljenci med sabo poznali. Posamezni osumljenci so si pri izvrševanju omenjenih kaznivih dejanj organizirali mrežo prekupčevalcev in posrednikov. Osumljenci so imeli za izvrševanje kaznivih dejanj točno razdeljene vloge, prav tako pa je bila razvidna hiarhija združbe.

IMG 2334

Organizirani hudodelski združbi sta delovali dolgoročno in dobro organizirano ter kontinuirano izvrševali kazniva dejanja s področja trgovanja s prepovedanimi drogami. V navedenem obdobju so kriminalisti osumljenim uspeli dokazati storitev 74 kaznivih dejanj in izvesti 15 zasegov prepovedane droge.

V času preiskovanja, vključno s hišnimi preiskavami, je bilo zaseženo 759 gramov heroina, 35 gramov kokaina, 5.200 gramov konoplje in 220 gramov konopljine paste (smole). Kriminalisti so tako v predkazenskem postopku, na podlagi zasegov droge in na podlahi drugih zbranih materialnih dokazov, osumljenim uspeli dokazati preprodajo več kot 100 g kokaina in več kot kilogram heroina. Vrednost omenjene količine prepovedane droge v ulični preprodaji znaša okrog 60.000 evrov.

Na podlagi odredbe Okrožnega sodišča v Murski Soboti je bilo 21. ktobra 2019 opravljenih 10 hišnih preiskav na območju policijskih uprav Murska Sobota, Maribor, Celje in Ljubljana, pri dveh osumljenih pa so kriminalisti opravili le osebni preiskavi.

IMG 2347

Osmim osumljenim, starim od 21 do 55 let, je bila odvzeta prostost zaradi utemeljenih razlogov za sum, da so kot člani organizirane kriminalne združbe storili več kaznivih dejanj neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami, nedovoljenimi snovmi v športu in predhodnimi sestavinami za izdelavo prepovedanih drog po I. in III. odstavku 186. člena KZ-1B. Osumljeni so bili 22. oktobra 2019 s kazensko ovadbo privedeni k preiskovalnemu sodniku okrožnega sodišča v Murski Soboti, ki je zoper vseh osem odredil pripor.

Vsi osumljeni so bili v preteklosti že obravnavani za istovrstna kazniva dejanja, prav tako pa so kriminalisti med preiskovanjem navedenih kaznivih dejanj ugotovili, da osumljeni za preprodajo in uživanje prepovedanih drog niso izbirali odročnih krajev in so dejanja izvrševali v urbanih naseljih v neposredni bližini šol, javnih ustanov, na javnih krajih, kar je pri lokalnem prebivalstvu povzročalo zgražanje in strah.

Za kaznivo dejanje neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami po I. odstavku186. člena KZ-1B je predpisana kazen zapora od 1 do 10 let. Za kvalificirano obliko po III. odstavku (storjeno v hudodelski združbi) pa je predpisana kazen zapora od 5 do 15 let.

IMG_2334.JPG IMG_2335.JPG IMG_2347.JPG

IMG_2348.JPG