V organizaciji Hiše generacij Perec, Zavoda za dnevno varstvo starejših in pomoč na domu Domania ter Ljudske univerze Lendava je 16. maja 2018 v prostorih lendavske dvojezične osnovne šole potekalo predavanje na temo preprečevanja nasilja nad starejšimi.

Predavanje je opravila skupina za preprečevanje nasilja v družini za Pomurje, ki je bila ustanovljena v letu 2015 in deluje kot medinstitucionalna skupina. Sestavljajo jo inšpektor Policijske uprave Murska Sobota Boris Rakuša in strokovne delavke centrov za socialno delo iz Gornje Radgone in Murske Sobote.

Slika2st

Skupina je opravila že vrsto predavanj, nastopov v različnih medijih in med drugim sodelovala na plenarnem delu mednarodne konference v Rakičanu leta 2017. Predavanja so že opravili na vseh osnovnih in srednjih šolah, v zdravstvenih domovih Pomurja ter v različnih zavodih in nevladnih organizacijah na tem območju.

Slika3st

Ciljne skupine so predvsem šole oziroma šolska mladina in učitelji, zdravstveni domovi in bolnišnice, ostareli in domovi za ostarele ipd. Glede na kraj izvedbe k sodelovanju povabijo tudi pristojne predstavnike institucij in lokalnih policijskih postaj.

Slika4st

Cilji skupine so ozaveščanje javnosti o posledicah nasilja, o postopkih obravnave nasilja pred državnimi organi, o načinih pomoči vladnih in nevladnih organizacij ter nujnosti prijave nasilja.