Po sredinem umoru na Bovškem, ko je 34-letni moški podlegel hudim telesnim poškodbam, ki mu jih je zadal 24-letni osumljenec, smo danes, 4. oktobra, na Policijski upravi Nova Gorica podrobneje predstavili izsledke kriminalistične preiskave.

VodjaSKPPUNGMarinoPangos

Dosedanje rezultate preiskave suma storitve kaznivega dejanja umora (po prvem odstavku 116. člena KZ-1) je na novinarski konferenci predstavil Marino Pangos, vodja Sektorja kriminalistične policije na PU Nova Gorica.

Zvočni posnetek izjave Marina Pangosa

Kot je povedal, so policisti Operativno-komunikacijskega centra PU Nova Gorica v noči na sredo, 2. oktobra 2019, devet minut po polnoči prejeli klic občana o nasilnem kaznivem dejanju na Bovškem, kjer je zaradi hudih poškodb z ostrim predmetom kmalu po dejanju umrl 34-letni moški. Na kraj so takoj napotili policijske patrulje, ki so zavarovale prizorišče in izvedle prve nujne preiskovalne ukrepe za izsleditev in prijetje osumljenca. Kriminalisti SKP PU Nova Gorica, ki so nato prevzeli preiskavo, so na podlagi preudarnih, taktnih in strokovnih prvih nujnih opravil policistov in kriminalistov že kmalu zatem, ob 1.55, na Bovškem izsledili 24-letnega osumljenca. Odvzeli so mu prostost in ga pridržali. Na kraj tragičnega dogodka sta prispeli tudi dežurna preiskovalna sodnica Okrožnega sodišča v Novi Gorici, ki je odredila določena preiskovalna dejanja; in okrožna državna tožilka.

Po ugotovitvah preiskovalcev je 24-letni osumljenec prišel na obisk k 34-letniku in ga povabil, naj za trenutek izstopi iz stanovanja. Nato ga je pred stanovanjskim objektom z nožem napadel oz. večkrat zabodel v različne predele telesa. V tem času je bil v žrtvinem stanovanju drug moški, ki je zaslišal glasno hropenje. Ko je videl, kaj se je zgodilo, je nemudoma poklical policijo, storilec pa je zbežal. Na kraj so prispeli tudi reševalci NMP ZD Tolmin, ki so zabodenega moškega oživljali, a je moški kljub temu podlegel poškodbam.

Nedaleč od kraja kaznivega dejanja so policisti našli tudi nož, ki bo služil kot dokaz za kaznivo dejanje umora. Na podlagi vseh okoliščin je Okrožno sodišče v Novi Gorici v sredo, 2. oktobra, izdalo pisno odredbo za hišno preiskavo na naslovu, kjer je 24-letni osumljenec dejansko živel (na območju Občine Bovec). Pri hišni preiskavi so policisti našli predmete, ki bodo prav tako del dokaznega gradiva.

Odgovora na vprašanje, zakaj je prišlo do spora med žrtvijo in osumljencem ter napada, še ni, saj novogoriški kriminalisti še zbirajo obvestila. Po dosedanjih ugotovitvah policije naj bi bile v ozadju tudi nerazčiščene osebne zadeve med žrtvijo in osumljencem.

24-letnega osumljenca smo včeraj, 3. oktobra, s kazensko ovadbo zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja umora, ker je na grozovit in zahrbten način umoril 34-letnega moškega (po določilu 1. odstavka 116. člena KZ-1), izročili v nadaljnji postopek preiskovalnemu sodniku Okrožnega sodišča v Novi Gorici, ki je po zaslišanju zanj odredil pripor v solkanskih zaporih.

Zagrožena kazen za kaznivo dejanje umora se kaznuje z zaporom najmanj petnajstih let.

V letu 2019 smo na območju PU Nova Gorica obravnavali dva poskusa uboja in en poskus umora, poleg tega pa še zgoraj opisano kaznivo dejanje umora na Bovškem.