Kot vsako leto smo novogoriški policisti tudi letos organizirali delovni posvet pred začetkom letošnje smučarske sezone. Potekal je 20. novembra v prostorih Policijske postaje Tolmin in je bil namenjen zagotavljanju večje varnosti smučarjev in odpravljanju pomanjkljivosti na smučiščih.

Posvet 3

Posveta se je udeležilo 18 strokovnjakov, in sicer so poleg uslužbencev Policije in upravljavcev smučišč sodelovali tudi predstavniki inšpekcijskih ter drugih služb, ki so odgovorni za varnost in red na smučiščih na Severnem Primorskem.

Delovni posvet je vodil Janko Mencinger, vodja Oddelka za splošne policijske naloge v Sektorju uniformirane policije na PU Nova Gorica, sodelovali pa so komandirji policijskih postaj iz Idrije, Bovca, Tolmina in Nove Gorice. Tudi letos se jim je pridružil kolega z območja PU Ljubljana (pomočnik komandirja PP Ribnica). Iz Inšpektorata RS za notranje zadeve (MNZ) se ga je letos udeležil Vojko Kos in Gregor Gabrijel, iz Direktorata za kopenski promet (Ministrstvo za infrastrukturo) Betka Miklič, prav tako je na posvetu prisostvoval Iztok Menart, inšpektor za žičniške naprave in smučišča v Inšpektoratu RS za infrastrukturo (Ministrstvo za infrastrukturo). Sodelovali so še predstavniki smučišč z območja Severne Primorske (smučišča v Logu pod Mangartom, SC Cerkno, smučišča SKI Bor v Črnem vrhu, smučišča SKK v Ponikvah, Goriške akademije deskanja in smučanja iz Lokev, Javnega zavoda Sončni Kanin in predstavnik Združenja slovenskih žičničarjev - GIZ).

Udeleženci posveta so tudi letos poseben poudarek namenili problematiki v zvezi z izvajanjem Zakona o varnosti na smučiščih, ki med drugim ureja temeljna pravila za uporabo smučišč in določa pogoje za zagotavljanje varnosti na smučiščih. Zakon pa opredeljuje tudi ravnanje smučarjev in drugih oseb na smučiščih, pristojnosti posameznih organov za zagotavljanje varnosti na smučiščih in pooblastila nadzornika smučišč. 

Vodja letošnjega delovnega posveta, Janko Mencinger, je podrobneje predstavil ukrepe ppolicije, ki so bili povezani z varnostjo v okviru smučarske sezone 2018/19. Med drugim je omenil tudi vzroke za smučarske nesreče, opisal oblike sodelovanja policije z nadzorniki in ostalimi subjekti ter spregovoril o posameznih varnostnih dogodkih.

Pogovarjali so se tudi o dobrem sodelovanju z italijanskimi varnostnimi organi na smučišču Kanin – Na Žlebeh (Sella Nevea), kjer so na podlagi protokola o sodelovanju med obema državama iz leta 2013 v preteklem obdobju nekajkrat zagotovili skupno opravljanje nalog slovenskih in italijanskih policistov na tem povezovalnem smučišču, spregovorili pa so tudi o preventivnih in drugih aktivnostih policije ter drugih subjektov, ki skrbijo za večjo varnost na smučiščih.

Kot poudarja Mencinger, je delovni posvet izraz večletne pozitivne prakse in že ustaljenega sodelovanja med Policijo in upravljavci smučišč ter vseh odgovornih, ki skrbijo za varnost in red na smučiščih na Severnem Primorskem. Svoje naloge in pristojnosti glede nadzora na smučiščih so na posvetu predstavili tudi drugi udeleženci posveta. Podoben delovni posvet bo novembra 2020 (pred začetkom nove smučarske sezone 2020/21) potekal v prostorih PP Idrija.

10Fispravil

Povezane vsebine

Le varna smuka je užitek - nasveti policije za večjo varnost na smučišču