Na odseku hitre ceste Vipava - Razdrto je v predoru Podnanos 17. maja 2015 potekala enodnevna teoretična in praktična vaja reševanja v primeru množične nesreče. Približno sto predstavnikov različnih služb sil za zaščito in reševanje je na tak način preverilo svojo usposobljenost, operativno delovanje in medsebojno sodelovanje, ki je v takšnih situacijah nepogrešljivo.

foto1

Regijsko vajo Podnanos 2015 je organizirala in izvedla Uprava RS za zaščito in reševanje, izpostava Nova Gorica, v njej pa je sodelovalo več kot 50 poklicnih in prostovoljnih gasilcev iz 11 gasilskih enot z območja vipavske, ajdovske in postojnske gasilske zveze, Gasilsko reševalnega centra Ajdovščina in poklicne gasilske enote iz Nove Gorice, več reševalnih ekip nujne medicinske pomoči ajdovskega, novogoriškega in postojnskega zdravstvenega doma, policisti z območja policijskih uprav Nova Gorica in Koper, predstavniki Civilne zaščite iz Vipave in DARS-a ter člani ekipe prve pomoči ajdovskega območnega združenja Rdečega križa.

foto2.zma

Po scenariju vaje se je v predoru Podnanos v smeri proti Razdrtemu nepredvideno ustavilo tovorno vozilo. Nekaj trenutkov pozneje se je zaradi prevelike hitrosti in neupoštevanja signalizacije pred predorom zgodila prometna nesreča z naletom treh osebnih vozil. Po prvih informacijah so vsa štiri vozila obstala na cestišču, približno 200 metrov od vzhodnega portala predora Podnanos. V nesreči je bilo udeleženih 12 ljudi, od katerih jih je bilo več ukleščenih v avtomobilih.

foto3.zma

Policisti so v okviru praktične vaje zavarovali kraj in širše območje prometne nesreče, da bi zagotovili varnost ljudi in premoženja ter reševalnim ekipam in oglednim skupinam omogočili nemoteno delo. Policisti so med drugim opravil tudi ogled kraja prometne nesreče.

foto4.zma

Z vajo so organizatorji želeli preveriti ustreznost regijskih načrtov zaščite in reševanja, preveriti realne odzivne čase reševalnih enot, preveriti koordinacijo in sodelovanje vseh reševalnih enot ter nadzornega centra v Kozini, preveriti alarmiranje, aktiviranje ter obveščanje sil za zaščito in reševanje, preveriti delovanje zvez sistema ZARE in preveriti uporabo prikolice za množične nesreče.

foto5.zma

Vodstvo reševalne vaje je po zaključku poudarilo, da je bila vaja uspešna.