Policisti PU Nova Gorica so bili v torek, 4. septembra 2018, nekaj minut po 9. uri s strani regijskega centra za obveščanje obveščeni, da je v stanovanjski hiši v enem od naselij na območju Občine Ajdovščine po stopnicah padla in nato telesnim poškodbam podlegla starejša oseba. Takoj po obvestilu so na kraj odšli policisti in kriminalisti z območja PU Nova Gorica, ki so zbrali prva obvestila in opravili prva nujna opravila. S strani pristojne službe so bili na kraj napoteni tudi reševalci nujne medicinske pomoči.  

izjava

Zvočni zapis izjave Marina Pangosa  (mp3)  


Kot je v današnji izjavi dejal vodja Sektorja kriminalistične policije PU Nova Gorica Marino Pangos, se je na podlagi preudarnih, taktnih in strokovnih prvih nujnih opravil policistov in kriminalistov porodil in v nadaljevanju potrjeval dodaten sum, da vse okoliščine smrti niso v zadostni meri pojasnjene. Zaradi sumljivih okoliščin so kriminalisti Sektorja kriminalistične policije PU Nova Gorica nadaljevali s svojimi aktivnostmi in o teh sumih obvestili tudi pristojne pravosodne organe. Kriminalistom so v pomoč prišli tudi strokovnjaki Nacionalnega forenzičnega laboratorija. Na kraj tragičnega dogodka je zatem prišla tudi dežurna preiskovalna sodnica Okrožnega sodišča v Novi Gorici, ki je na kraju opravila oz. odredila določena preiskovalna dejanja, med drugim tudi sodno obdukcijo, ki so jo opravili na Inštitutu za sodno medicino v Ljubljani. Poleg dežurne preiskovalne sodnice je bila na kraju navzoča tudi okrožna državna tožilka.

Med kriminalistično preiskavo je bilo med drugim ugotovljeno, da se je osumljenec tega dne od ene ure zjutraj s krajšimi prekinitvami večkrat fizično spravil nad 91-letno mater. Po večurnem fizičnem pretepanju žrtve, le-ta zaradi hudih poškodb kasneje okoli 8. ure zjutraj, ni več kazala znakov življenja. Osumljenec je nato nekaj minut po 9. uri poklical na pomoč reševalce in prijavil, da je starejša oseba padla po stopnicah in ni kazala več znakov življenja. Še pred prihodom policistov in kriminalistov ter reševalcev na kraj je  skušal in deloma tudi uspel odstraniti sledove zgoraj navedenega kaznivega dejanja. Po dosedanjih ugotovitvah je bil motiv za storitev kaznivega dejanja umora na grozovit način, dolgotrajen spor, jeza in sovraštvo.

Zaradi suma storitve kaznivega dejanja uboja in v nadaljevanju v okviru preiskovanja ugotovljenega suma storitve kaznivega dejanja nasilja v družini (po 191. členu KZ-1) storjenega proti hčerki in proti 60-letni soprogi ter suma storitve kaznivega dejanja zanemarjanja mladoletne osebe in surovega ravnanja (po 192. členu KZ-1) na škodo sedaj 19-letne hčerke s strani 68-letnega osumljenca, je bila na podlagi določil 157. člena Zakona o kazenskem postopku tega dne (oz. v torek, 4. septembra 2018) slednjemu odvzeta prostost. Na podlagi ugotovitev ogleda, rezultatov obdukcije, zbranih obvestil ter drugih dokazov smo kaznivo dejanje uboja prekvalificirali v hujšo obliko, in sicer v kaznivo dejanje umora (po 116. členu KZ-1).

Včeraj, v četrtek, 6. septembra, ob 12.45 uri, pa je bil osumljenec torej zaradi kaznivih dejanj umora, nasilja v družini in zanemarjanja mladoletne osebe in surovega ravnanja s kazensko ovadbo priveden in izročen v nadaljnji postopek k dežurnemu preiskovalni sodnici Okrožnega sodišča v Novi Gorici, ki je po zaslišanju zanj odredila pripor.

Osumljeni v preteklosti še ni bil kazensko ovaden zaradi podobnih kaznivih dejanj.