Organizatorji akcije Za mladost brez drog, dejavni že od leta 2004, so 11. novembra 2010 v novogoriškem športnem parku pripravili tradicionalno športno srečanje. V sodelovanju z Medobčinsko nogometno zvezo Nova Gorica so preventivno akcijo izpeljali kot del mednarodnega programa Grassroots - vsi igrajmo nogomet, s katerim želi Evropska nogometna zveza (UEFA) pomagati in ponuditi bilko upanja vsem, ki so se iz različnih razlogov znašli v težavah oz. na obrobju družbe. Nogomet kot najbolj razširjen šport na svetu je vsekakor prava priložnost za to.

gasilskiposentek

 Na srečanju je nogometna žoga družila fante, ki se v komunah Skupnosti Srečanje vračajo na pravo življenjsko pot, mlade, ki se zbirajo in iščejo pomoč v Mladinskem centru Nova Gorica, novinarke in novinarje Severne Primorske, policiste Policijske uprave Nova Gorica in novogoriške gasilce.

ekipafantovskupnost

Ekipa Skupnosti Srečanje


Športnega dogodka se je udeležilo 29 fantov, ki so trenutno v vseh petih komunah Skupnosti Srečanje v Sloveniji; gre za zahtevne večletne programe odvajanja od prepovedanih drog in alkohola, ki potekajo pod okriljem Zavoda Pelikan - Karitas.

ekipaMladinskegacentraNovaGorica

Ekipa Mladinskega centra Nova Gorica

ekipanovinarjevSevernePrimorske

Ekipa novinarjev


Preventivna akcija Za mladost brez drog, ki po Sloveniji poteka že več let, opozarja javnost na problem vseh vrst zasvojenosti. Namen akcije je ozaveščanje mladih, njihovih družin in širše javnosti o problematiki zlorabe različnih drog, a ne le prepovedanih, saj žal tudi alkohol povzroča veliko gorja ter uničuje posameznike in njihove družine.

ekipapolicistovingasilcev ekipainfantovizSkupnostSrecanje

 Ekipa policistov in gasilcev igra proti ekipi Skupnosti Srečanje


Po mnenju člana organizacijskega odbora Alojza Žeraka, sicer komandirja Policijske postaje za izravnalne ukrepe Nova Gorica, so bili rezultati nogometnega srečanja drugotnega pomena. Bolj kot rezultati je namreč pomembno sporočilo, da obstajajo poti iz različnih težav in da jih je treba le poiskati in se pogumno podati na pot. "V organizacijskem odboru akcije Za mladost brez drog smo zadovoljni, da nas drugi podpirajo pri naših aktivnostih. Pri akciji sodelujem že od samega začetka, s prireditvami pa bomo nadaljevali tudi v prihodnje, v tistih lokalnih skupnostih, kjer so komune Skupnosti Srečanje. Zagotovo pa tudi sodelovanje policistov tako pri sami akciji kot tudi na športnih srečanjih pomeni krepitev pozitivne podobe policije v javnosti nasploh," še dodaja Alojz Žerak. 

AlojzZerak ErvinCurlic

Alojz Žerak in Ervin Čurlič iz organizacijskega odbora

alojz zerak

Na koncu srečanja so organizatorji (na fotografiji Alojz Žerak) vsem ekipam podelili spominske plakete, Medobčinska nogometna zveza Nova Gorica pa je fantom iz komun in mladinskega centra podarila tudi žogi.


Vodja organizacijskega odbora Ervin Čurlič v zvezi s tem poudarja, da so bila prva druženja ob nogometni žogi s fanti iz komun Skupnosti Srečanja organizirana prav na Goriškem že pred več kot desetimi leti, med glavnimi pobudniki pa je bil tudi Alojz Žerak, sedanji komandir PPIU Nova Gorica. Maja 2004 je bila v Novi Gorici organizirana prva večja akcija Za mladost brez drog, v naslednjih letih pa je idejni odbor akcije (ta temelji na povsem prostovoljnem delu) prireditve organiziral še v Tolminu, Divači in Sevnici ter drugih krajih po Sloveniji, kjer so komune Skupnosti Srečanje. Čurlič je še pohvalil policijo, ker je že od začetka zelo dejavna pri opisanih aktivnostih.