Potem ko smo bili 27. februarja 2021 obveščeni, da naj bi prijavitelj v enem izmed blokovskih stanovanj v Novem mestu med prenovo pri podiranju keramične peči našel predmet, podoben človeški lobanji, je stekla kriminalistična preiskava, katere izsledke smo danes podrobneje predstavili javnosti.  

20210409 120616 intro

Ugotovitve je predstavil France Božičnik, vodja Sektorja kriminalistične policije na PU Novo mesto.

Policisti Policijske postaje Novo mesto so zbrali prva obvestila in na kraju najdbe zavarovali predmet. Postopek so v nadaljevanju prevzeli kriminalisti, o najdbi sta bili obveščeni tudi okrožna državna tožilka in preiskovalna sodnica, ki je ogled prepustila kriminalistični policiji.

Pri ogledu je bilo ugotovljeno, da gre za človeško lobanjo, ki se je nahajala v enem izmed prekatov kaminske peči, in ne v kurišču. V prekatu so našli še večje število predmetov, in sicer plastične kozarce, papir, več cigaretnih ogorkov, tulce nabojev ter embalažo cigaret. Vse predmete so ustrezno zavarovali.

20210409 120143

Veliko zanimanje medijev za informacije o najdbi lobanje

Pomoč na kraju najdbe jim je nudil strokovnjak Inštituta za sodno medicino, ki je ob ogledu lobanje ocenil, da gre za lobanjo ženske osebe, najverjetneje stare med 30 in 50 let, kar je bilo kasneje tudi potrjeno med preiskavo na inštitutu. Med kasnejšim pregledom so ugotovili, da je bila lobanja pred najdbo od 70 do 80 let zakopana v zemlji. Poleg tega na njej ni bilo poškodb, ki bi kazale na nasilno smrt.

Med kriminalistično preiskavo so ugotovili, da je bil stanovanjski blok zgrajen v začetku šestdesetih let prejšnjega stoletja. Prav tako so ugotovili, kdo so bili lastniki oziroma najemniki stanovanja in da si je eden izmed stanovalcev v sobi oziroma v kaminski peči uredil priročno skrivališče, kamor je shranjeval različne predmete.

Predmete, ki so jih našli, so predali Nacionalnemu forenzičnemu laboratoriju, kjer so opravili biološke preiskave z namenom identifikacije osebe, ki je uporabljala predmete. Na enem izmed predmetov so zavarovali zadostno količino DNK, ki nedvomno pripada enemu izmed stanovalcev tega stanovanja oziroma je potrjena sorodstvena povezanost. Gre za moškega, ki je leta 2017 zaradi zdravstvenih težav umrl v starosti 41 let. Moški je prebival v tem stanovanju in kaminsko peč uporabljal za shranjevanje predmetov.

Kriminalisti bodo o ugotovitvah s poročilom seznanili Okrožno državno tožilstvo Novo mesto. Kriminalistična preiskava se sicer nadaljuje, predvsem v smeri ugotavljanja identitete osebe, katere lobanjo so našli.