Na Policijski upravi Novo mesto smo v začetku maja prejeli prošnjo novinarja nemške televizije MDR Roberta Jahna iz Leipziga, ki je v želel pripraviti reportažo o slovensko-hrvaški meji. Reportaža naj bi prikazovala življenje ljudi ob meji, zanimalo pa ga je tudi, kako slovenski policisti varujejo južno schengensko mejo.

Po obisku Mejnega prehoda za mednarodni promet Obrežje na območju Policijske uprave Krško smo se dogovorili za snemanje na območju Policijske postaje Metlika. Novinarjev sogovornik s PU Novo mesto je bil Anton Štubljar, vodja Oddelka za državno mejo in tujce v Sektorju uniformirane policije. Anton Štubljar je odličen poznavalec mejnih zadev, domačin in tekoče govori angleški jezik. Z novinarjem smo se dogovorili, da mu bomo predstavili območje Brezovice, ki jo varujejo policisti Policijske postaje Metlika.

slika1

Novinarsko ekipo smo sprejeli na PP Metlika in jim na zemljevidih in orto foto posnetkih prikazali območje Brezovice

slika3

Odpravili smo se proti Brezovici in kamermanka Nina Mair iz Brunica v Italiji je bila nad motivom idiličnih belokranjskih gričev in vinogradov navdušena. Nekoliko težav pri snemanju so zaradi tresenja kamer povzročale le ceste.

slika4

Ob prihodu smo se ustavili pri policistih Policijske postaje Metlika...

slika5

... in posneli postopek policistov.

slika6

Anton Štubljar je ekipi predstavil, kako poteka varovanje meje in kako je urejeno prehajanje meje na tem območju za slovenske in hrvaške državljane.

slika7

Že ob pogledu na orto foto posnetek je potek meje videti zapleten, v naravi pa je ta predstava še težja. Inšpektor Štubljar je težave pri nerazumevanju predvidel in novinarjema na orto foto posnetku ponovno prikazal potek meje.

slika8

Kamera nemške televizije je zabeležila tudi pristne odnose in odlično sodelovanje med policisti in prebivalci mejnega območja.

slika9

"Evropejke", ki so nastanjene prav ob mejni črti, so se sprva sramežljivo nastavile fotografskemu aparatu.

slika10

Robert Jahn in Nina Mair sta se ob koncu popoldneva zahvalila za sodelovanje in inšpektorjev trud pri predstavitvi mejnega območja. S posnetim gradivom sta bila zelo zadovoljna.