Letošnjo osrednjo slovesnost ob dnevu slovenske policije je Policijska uprava Novo mesto pripravila v sodelovanju s Policijskim veteranskim društvom "Sever" za Dolenjsko in Belo krajino ter Občino Metliko v ponedeljek, 30. junija 2008, na grajskem dvorišču v Metliki, na kateri so podelili tudi priznanja zaslužnim policistom Dolenjske in Bele krajine.

Slovesnosti so se poleg policistov in drugih delavcev policije udeležili tudi župani nekaterih občin, načelniki upravnih enot, upokojeni delavci policije in drugi gosti.

DanPolicije1

Svečanost ob dnevu slovenske policije

 

Prisotne je pozdravila županja Občine Metlika Renata Brunskole in čestitala prejemnikom priznanj. Poudarila je, da policija zagotavlja visok nivo varnosti in se zahvalila za korekten partnerski odnos policije do lokalne skupnosti. Izrazila je željo, da bi tudi v prihodnje tako dobro sodelovali.

DanPolicije2Govor županje Renate Brunskole

 

Predsednik Policijskega veteranskega društva Sever Dolenjske in Bele krajine Borut Likar je poudaril pomen združenja policijskih veteranov in njihov prispevek v času osamosvajanja. Na koncu je dejal, da si želi tudi v bodoče tako dobrega sodelovanja z aktivnimi policisti, in povabil aktivne policiste, da se vključijo v društvo.

DanPolicije5

Govor Boruta Likarja, predsednika PVD Sever Dolenjske in Bele krajine

 

Predstavnik Generalne policijske uprave, direktor Uprave uniformirane policije Danijel Žibret, je čestital vsem prejemnikom priznanj in dejal, da policija dela dobro, še posebej pa je pohvalil delo policije med predsedovanjem EU.

DanPolicije3

Govor Danijela Žibreta, direktorja UUP GPU

 

Prebrana pa je bila tudi poslanica generalnega direktorja slovenske policije Jožeta Romška s čestitkami policistom ob prazniku.

Zbrane je nato slavnostno nagovoril direktor Policijske uprave Novo mesto mag. Anton Olaj, ki se je zahvalil delavcem policije za dosežene rezultate dela in nanizal izzive, s katerimi se bodo soočili v prihodnosti. Posebej pa je poudaril krepitev partnerstva z lokalnimi skupnostmi pri izvajanju nalog varnosti.

DanPolicije6

Govor mag. Antona Olaja, direktorja PU

 

Proslava je potekala v svečanem vzdušju ob glasbi policijskega orkestra, s solisti Vero Danilovo, Matjažem Mrakom in Jurijem Cizejem, pod izvrstno taktirko Milivoja Šurbka, ki je očarala publiko.

DanPolicije13

Policijski orkester s solistko Vero Danilovo in dirigentom Milivojem Šurbkom

 

Mag. Anton Olaj, direktor Policijske uprave Novo mesto, in Danijel Žibret, direktor Uprave uniformirane policije na Generalni policijski upravi, sta na osrednji slovesnosti prejemnikom podelila priznanja policije.

Zlati ščit policije, ki se podeljuje za dolgoletno uspešno razvijanje in krepitev organiziranosti, usposobljenosti ali uspešnosti delovanja policije ter za pomembne dosežke pri razvojnem ali raziskovalnem delu na področju varnosti in policijske dejavnosti, sta  prejela Branko Drkušič in Franc Prašnikar.

Priznanje srebrni ščit policije je bilo podeljeno trem prejemnikom za večkratne pomembne prispevke ali uspehe na posameznih področjih dela ali pri opravljanju delovnih nalog, za organizacijske izboljšave pri delu ali za krepitev ugleda policije. Prejeli so ga: Ivan Jakobčič, Jože Janež in Aleksandar Terzič.

Bronasti ščit policije, ki se podeljuje za prizadevno in uspešno opravljanje delovnih nalog policije, pa so prejeli: mag. Ivica Janjac, Dejan Kavšek, Damjan Rangus, Marjan Semenič, Damjan Skok, mag. Tomaž Slak, Marjan Štubljar, Stanislav Švajger, Bojan Tomc, Jože Vrščaj, Jože Zajc in Božidar John Željko.

Medaljo policije za požrtvovalnost se podeli za posebno hrabrost pri reševanju ljudi in premoženja. Prejel jo je občan Zvone Smrke.

DanPolicije7

DanPolicije9

Podelitev priznanj policije

 

Na slovesnosti je direktor novomeške policijske uprave na podlagi 9. člena Pravilnika o priznanjih policije policistom in drugim delavcem policije, ki so izpolnili 10, 20 oziroma 30 let dela, podelil znake policije za dolgoletno delo v policiji.

DanPolicije16Upokojeni načelnik UJV, načelnik UNZ in načelnik inšpektorata milice s sedanjim vodstvom policije

 

Po zaključku slovesnosti je sledilo družabno srečanje na grajskem dvorišču v Metliki.

Pripravil: Stane Smolič,
tiskovni predstavnik PU Novo mesto