Že peto leto so v centru varne vožnje Raceland v Krškem pripravili preventivno akcijo Motorist. Akcija poteka na pobudo svetov za preventivo in vzgojo v cestnem prometu občin Krško, Brežice, Sevnica in Škocjan, pripravili pa so jo skupaj s Policijsko upravo Novo mesto, Zdravstvenim domom Krško in Centrom varne vožnje Raceland Krško.

36

 Nasveti za varno vožnjo motoristov


Akcija Motorist je vsako leto dobro obiskana, letos pa je pomen tovrstnih preventivnih prireditev ob začetku motoristične sezone potrdilo več kot tristo motoristov iz vse Slovenije. Udeležence so inštruktorji varne vožnje naprej seznanili s teoretičnimi in praktičnimi pravili varne vožnje. Predstavili so jim zaščitno opremo, tokrat tudi varnostno zračno blazino.

22

Psiholog Mihael Rostohar je spregovoril o pomenu priprave voznika na vožnjo s psihološkega vidika. Obiskovalci so pazljivo spremljali prikaz nudenja prve pomoči pri zdrsu motorista in postopek varnega snemanja čelade pri poškodovanem motoristu.

Policist motorist je motoriste na poligonu seznanil s klasično in prelomljeno tehniko vožnje motornega kolesa pri vožnji v odprti osmici, kjer sta pomembna pravilen pogled in uporaba sklopke. Motoristom je prikazal vožnjo v slalomu s sedmimi stožci, kjer se vadijo prehodi iz levega v desni zavoj, ter polževo vožnjo, kjer mora motorist pravilno usmeriti pogled in sinhronizirati uporabo sklopke in zavor.

14

Marjan Selko, pomočnik komandirja Postaje prometne policije Novo mesto, in Samo Rep, inštruktor varne vožnje z motornimi kolesi, sta prikazala uporabo zaščitnega jopiča in sprožitev zračne blazine.

Motoristi so lahko svoje znanje preverili tudi na simulatorju varne vožnje ter z vozili na spretnostno-korekcijskem poligonu in z vožnjo z motornim kolesom s sistemom za obvladovanje nagiba. Prijetno druženje so nadaljevali z vožnjo na dirkalni progi, kjer so znanje in nasvete strokovnjakov lahko preizkusili v praksi.


Vabila na motoristične delavnice po Sloveniji


1.JPG 10.JPG 11.JPG

12.JPG 13.JPG 15.JPG

16.JPG 17.JPG 18.JPG

19.JPG 2.JPG 20.JPG

21.JPG 23.JPG 24.JPG

25.JPG 26.JPG 27.JPG

28.JPG 29.JPG 3.JPG

30.JPG 31.JPG 32.JPG

33.JPG 34.JPG 37.JPG

38.JPG 39.JPG 4.JPG

40.JPG 5.JPG 6.JPG

7.JPG 8.JPG 9.JPG