Policijska postaja vodnikov službenih psov Novo mesto je vključena v večino primerov iskanja pogrešanih oseb. V iskalnih akcijah policisti VSP na terenu pogosto sodelujejo tudi s kinološkimi društvi, ki imajo izšolane pse za iskanje pogrešanih oseb, zato so na vajo v mesecu marcu povabili predstavnike Kinološkega društva Izar iz Čateža ob Savi.

Vabilu sta se prijazno odzvala vodnika reševalnih psov Simona Potočar s psičko Tequilo, ki je izšolana za iskanje oseb po individualnem vonju (mantrailing) in Jernej Agrež s psom Coutom, izšolanim za iskanje pogrešanih oseb. Pri mantrailingu se pes orientira po individualnem vonju človeka, kar je uporabno za iskanje osebe v mestu, sicer se pri sledenju išče po poškodbah tal, ki jih za sabo puščajo odtisi stopal. Vodniki so izmenjali izkušnje pri delu s psi in se pogovorili o težavah, s katerimi se srečujejo pri iskanju oseb.

DSCN0108

Na vaji so uprizorili iskanje pogrešane osebe v gozdu in iskanje osebe v naselju. Najprej so vodniki kinološkega društva, skupaj s policisti PP VSP, formirali iskalno linijo "strelci" in pričeli z iskanjem pogrešane osebe - policista, skritega v gozdu.

DSCN0112Reševalni pes Cout je sprva tekal od policista do policista in se na videz sproščeno gibal po terenu

DSCN0121A je kmalu zaznal vonj pogrešanega, kar je s položajem glave in repa nakazal vodniku, in ni trajalo dolgo, ko je bila oseba najdena "živa in zdrava". Colt je lajal v smeri najdene osebe in se tako na svoj način pohvalil, da je nalogo opravil odlično. Sledila je pohvala in nagrada.

IMG 0604

Priložnost, da pokaže svoje sposobnosti, je dobila tudi psička Tequila, izšolana za iskanje oseb na podlagi individualnega vonja pogrešanega. Vodnica Simona jo je skrbno pripravila na delo, njen pomočnik pa je že skrbno skril osebo. Tudi tokrat je glasni lajež Tequile kmalu naznanil, da je pogrešani najden in je tudi ona svojo nalogo opravila z odliko. Nagrada ji ni ušla.

IMG 0613 Vsi udeleženci so se strinjali, da je bila skupna vaja odlična priložnost za pridobitev novih znanj. Delo je potekalo v prijetnem vzdušju, pogovorili so se o posameznih segmentih vaje in se na koncu odločili, da bodo medesebojno sodelovanje v prihodnje še okrepili.