Sorodne objave

 

Spremembe zaradi epidemije nalezljive bolezni COVID-19!

Spričo ponovnega hitrega širjenja nalezljive bolezni covid-19 med populacijo je vlada 19. oktobra 2020 vnovič razglasila epidemijo na celotnem območju Slovenije, potem ko smo zaradi preprečevanja širjenja novega koronavirusa že ob prvih okužbah marca 2020 vzpostavili poseben režim prehajanja svojih državnih meja. Ne le na meji s Hrvaško, tudi na naši notranji schengenski meji (z Italijo, Avstrijo in Madžarsko) smo tako uvedli določene (začasne) omejitve prometa in spremenili pogoje za vstop tujcev oziroma slovenskih državljanov v državo oziroma izstop iz nje. Ti ukrepi še vedno veljajo in se sproti prilagajajo ocenam epidemiološkega stanja.

Več: Prehajanje državne meje med epidemijo zaradi koronavirusa

mostphotos ukom

Aktivnosti slovenske policije v zvezi z migracijami 

Slovenska mejna policija je enakovreden, spoštovan in ugleden član družine evropskih mejnih policij, in to po zaslugi strokovnega in predanega dela vseh njenih pripadnikov, od Sektorja mejne policije v Upravi uniformirane policije, inšpektorjev in starešin na upravah in policijskih postajah, vodij izmen, policistov kontrolorjev in nadzornikov, pa do kolegov v t. i. spremljajočih dejavnostih, kot so usposabljanje, vračanje tujcev, zagotavljanje delovanja informacijskega sistema itd.

Slika24

A uspešnost in profesionalnost mejnih policistov se ne merita le v številkah odkritih ilegalnih priseljencev ali odkritih kaznivih dejanj na meji, temveč morata biti prepoznavna tudi v njihovem odnosu do potnikov na mejnih prehodih oz. prebivalcev v obmejnem območju. V slovenski policiji si zato nenehno prizadevamo, da bi ta odnos še izboljšali.

mejni_prehod_a

IMG_9981-4_a
IMG_0014_a

Delo mejne policije je od vseh policijskih aktivnosti najbolj "evropeizirano", mejne policije pa so tudi svojevrstni glasniki ideje evropskega združevanja.

Že osnovna filozofija, da mejne policije skoraj 30 držav mejno kontrolo opravljajo v imenu vseh držav članic, da neposredno izvajajo evropsko zakonodajo, da opravljajo mejno kontrolo po enakih standardih in predpisih, da uporabljajo skupen schengenski informacijski sistem, da se nabava potrebne opreme financira iz "bruseljske" blagajne, pa tudi, da njihovo delo občasno ocenjujejo tudi strokovnjaki iz drugih članic in institucij EU, daje mejnim policijam posebno, "evropsko" noto.

virtic3-4
policistka_a

Vloga mejnih policij v Evropski uniji ni le nadzor nad prehajanjem zunanje meje ter preprečevanje nedovoljenih migracij in drugih oblik kriminalnih dejanj, ampak postaja vse bolj prepoznana kot ključna pri zagotavljanju miru in varnosti na velikem območju svobodnega pretoka ljudi, blaga, storitev in kapitala.

Brez profesionalnega dela več tisoč (mejnih) policistov širom Evrope gotovo ne bi bilo možno to, kar je postalo že samoumevno: da lahko svobodno brez mejne kontrole potujemo v druge članice unije, da gospodarstvo svoje izdelke brez težav dostavlja kupcem na drug konec Evrope.