Sorodne objave

 

V zvezi s situacijo na področju migracij objavljamo obširnejšo informacijo o delu slovenske policije na področju mejnih zadev in tujcev. Vsebuje predvsem pojasnila o nalogah in pristojnostih policije, ki se nanašajo na tujce, ki nedovoljeno prestopijo državno mejo. Objavljamo tudi sporočila za javnost in statistične podatke policije ter številne koristne povezave. / English version


graf september2021Statistični podatki

Od 1. januarja do 30. septembra 2021 so policisti na območju Slovenije obravnavali 7.031 ilegalnih prehodov državne meje (v enakem obdobju lani so jih obravnavali 11.928). Število se je glede na enako obdobje prejšnjega leta zmanjšalo za 41,1 odstotka. Najpogosteje so bili obravnavani državljani Afganistana, Pakistana in Bangladeša, ki predstavljajo več kot polovico vseh, medtem ko se je močno zmanjšalo število obravnavanih državljanov Pakistana in Maroka. Več:

Podatke o številu do sedaj prejetih prošenj za mednarodno zaščito in izdanih dovoljenjih za prebivanje ter podatke o odločanju v postopkih za priznanje mednarodne zaščite objavlja Ministrstvo za notranje zadeve.

Podatki o nastanjenih prosilcih za mednarodno zaščito in osebah s priznanim statusom mednarodne zaščite ter njihovih nastanitvah so dostopni na spletni strani Urada Vlade RS za oskrbo in integracijo migrantov.

 

Sporočila za javnost mostphotos ukom migracije

Na spletnih straneh policije, v rubriki Sporočila za javnost, objavljamo tudi sporočila, obvestila in pojasnila policije, povezana z aktivnostmi policije na področju ilegalnih migracij. Od začetka leta 2019 jih označujemo s ključno besedo "migracije", poiščete pa jih lahko tudi z iskalnikom.

 

Sporočila za javnost - arhiv

Arhiv sporočil za javnost o aktivnostih policije v zvezi z aktualnimi migracijskimi tokovi / in English: Archive of press releases in connection with current migration flows

    

Naloge in pristojnosti policije01 migracije-1

Med nalogami slovenske policije je tudi delo na področju varnosti državne meje ter nedovoljenih migracij in tujcev. V njeni pristojnosti so zato nadzor nad prehajanjem čez državno mejo, varovanje državne meje, preiskovanje kaznivih dejanj in prekrškov na državni meji ter mejnih incidentov, preprečevanje nedovoljenih migracij in operativne naloge v zvezi s tujsko zakonodajo; odločanje glede prehajanja čez državno mejo; usklajevanja dela Centra za tujce. Več: Mejne zadeve in tujci

Dodatno gradivo o postopkih policistov z ilegalnimi migranti:

 

Koristne povezave13015932-immigration-people-on-europe-map-background-01-e0a3256f65

  • Infotujci.si (spletni portal z informacijami, ki jih tujci potrebujejo za življenje in delo v Sloveniji) 

 

Za predstavnike medijev - opozorilo (English

Obiski mejnih prehodov, sprejemnih centrov in drugih lokacij za nastanitev migrantov so omejeni oz. morajo biti vnaprej dogovorjeni s Sektorjem za odnose z javnostmi na Generalni policijski upravi (kontakt:Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.). Predstavniki medijev, tako kot vsi drugi obiskovalci, se morajo ob vstopu na te lokacije, kjer je gibanje oseb začasno omejeno, akreditirati in pridobiti t. i. press kartice. Fotografiranje in snemanje je dovoljeno le z javno dostopnih površin, pri čemer prosimo, da ob tem ne ovirate dela policije in drugih služb oz. da dosledno upoštevate vsa navodila predstavnikov policije.