Sorodne objave

 

Zaradi preprečevanja širjenja novega koronavirusa smo v Sloveniji že ob prvih okužbah marca 2020 vzpostavili poseben režim prehajanja svojih državnih meja in začasno spremenili pogoje za vstop tujcev oziroma slovenskih državljanov v državo oziroma izstop iz nje.

Obvestilo

Od 19. februarja 2022 pri vstopu v Slovenijo ni več omejitev zaradi covida-19. To pomeni, da za vstop v državo ni več potreben pogoj PCT (prebolevnost, cepljenost, testiranje) in na meji tudi ni več napotitve v karanteno na domu. Nastanitvene kapacitete za namen turizma obratujejo normalno. Tudi za tranzit čez ozemlje Slovenije ni več omejitev; podrobnejše informacije: Tranzit čez ozemlje Slovenije v drugo državo - pojasnilo

31. maja 2022 so bili v državi preklicani tudi vsi ukrepi za preprečevanje in obvladovanje širjenja okužb s covidom-19. Še vedno pa, tudi za tujce, ki vstopijo v Slovenijo, veljajo nekatera priporočila, namenjena preprečevanju okužb znotraj države (npr. nošenje mask, razkuževanje rok). Več o tem na vladnem portalu GOV.SI, v rubriki Koronavirus (SARS-CoV-2) .

Načrtujete pot v tujino? Priporočamo, da pred potovanjem preverite vstopne pogoje in ukrepe na mejah. Za dodatno pomoč se obrnite na krajevno pristojno veleposlaništvo države, v katero potujete. Več informacij lahko najdete v preglednici po državah .

 

Kontakt za informacije v času koronavirusa

Za ažurne informacije glede omejevanja širjenja bolezni covid-19 vam svetujemo, da obiščete vladni portal GOV.SI: Koronavirus (SARS-CoV-2) . Za informacije policije glede prehajanja državne meje pa nam lahko pišete na naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled..


Portal Re open EU introPotovanje v države članice Evropske unije

Spletna platforma Re-open EU je informativni pripomoček (na naslovu: https://reopen.europa.eu/sl/), ki v 23 evropskih jezikih nudi vse bistvene podatke, potrebne za načrtovanje potovanja v države članice EU (informacije o prehodu meja, omejitvah potovanj, javnozdravstvenih in varnostnih ukrepih, razpoložljivih storitvah ter različne praktične informacije za popotnike).


Prehajanje meje z Avstrijo, Italijo in Madžarsko

Priporočamo, da pred potovanjem v Avstrijo, Italijo in Madžarsko preverite tamkajšnje pogoje za vstop in ukrepe na mejah.


Prehajanje državne meje s Hrvaško

Pred vstopom na Hrvaško preverite njihove pogoje za vstop in ukrepe na mejah. Potniki lahko svoje podatke že vnaprej pošljete prek namenske spletne strani hrvaškega Ministrstva za notranje zadeve Enter Croatia

Mejni prehodi: poleg mednarodnih mejnih prehodov obratujejo tudi vsi mejni prehodi za obmejni promet na meji s Hrvaško. Prek teh mejnih prehodov lahko prestopajo državno mejo državljani Slovenije in Hrvaške ter osebe, za katere velja pravica do prostega gibanja po pravu Unije.


Omejitve za nenujna potovanja

S prenehanjem veljavnosti Odloka o določitvi pogojev vstopa v Republiko Slovenijo zaradi zajezitve in obvladovanja nalezljive bolezni COVID-19 Republika Slovenija od 19. februarja 2022 nima več posebnih pravil vstopa v državo, povezanih z nalezljivo boleznijo covid-19. Še vedno pa so v veljavi priporočila EU o začasni omejitvi nenujnih potovanj , ki veljajo za prihod v Slovenijo iz tretjih držav in se izvajajo na zunanji schengenski meji. Na podlagi teh priporočil je potovanje iz nenujnih razlogov v EU omogočeno vsem polno cepljenim osebam in vsem osebam, ki prihajajo iz držav ali entitet iz Priloge 1 . Več informacij: Koronavirus (SARS-CoV-2)


Povezane vsebine

Mejni prehodi na zunanji schengenski meji
Koronavirus (SARS-CoV-2) 
Seznam držav v schengenskem območju (Schengen Countries)
Information about the Schengen Area and Schengen Countries


Zadnja sprememba: 13. 6. 2022