Slovenija je 12. marca 2020 zaradi naraščanja števila primerov okužb z novim koronavirusom razglasila epidemijo. Zaradi preprečevanja širjenja okužb so številne države vzpostavile posebne režime prehajanja svojih državnih meja. 15. maja 2020 je bila epidemija preklicana, a ukrepi za preprečevanje širjenja okužb v tem času še vedno veljajo.

Ne le na meji s Hrvaško, tudi na naši notranji schengenski meji (z Italijo, Avstrijo in Madžarsko), kjer je bil z vstopom Slovenije v schengensko območje leta 2007 odpravljen nadzor, tako še vedno veljajo določene (začasne) omejitve prometa, saj se sme mejo prehajati samo na kontrolnih točkah, ki so bile vzpostavljene v ta namen, in samo v času njihovega obratovanja. Marsikje so spremenjeni tudi pogoji za vstop tujcev oziroma slovenskih državljanov v državo oziroma izstop iz nje.

banner fotoKontakt za nasvet policije v času koronavirusa

Vprašanja o ukrepih policije, omejitvi gibanja idr.:
01 514 70 01,   Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

 

karta ukrepov na MP koronavirusKarta cestnega omrežja s stanjem na mejnih prehodih

Direkcija RS za infrastrukturo vsakodnevno objavlja pregledne karte cestnega omrežja s stanjem na mejnih prehodih ter opisi ukrepov na mejnih prehodih na glavnih in regionalnih cestah po dnevih.

Opozorilo! Slika je simbolična. Zadnje stanje je razvidno iz kart (po dnevih) na spletni strani DRSI: Obveščanje o zaporah in drugih dogodkih na mejnih prehodih v času epidemije

 

Od 26. maja velja novi odlok o ukrepih na meji

Podrobneje je novi odlok predstavljen v sporočilu za javnost na portalu GOV.SI: 49. dopisna seja Vlade Republike Slovenije.

Preberite tudi Najpogostejša vprašanja in odgovori o odloku o prehajanju državne meje, ki velja od 26. maja (posodobljena 5. junija 2020)

Pomembno!

Obvestilo osebam, ki so bile od 28. do 29. 5. 2020 ob prestopu meje iz tretjih držav napotene v karanteno in imajo stalno ali začasno prebivališče v Sloveniji

 

Vstop v državo brez karantene

Če prihajate iz države članice Evropske unije ali države schengenskega območja, lahko v Slovenijo vstopite brez omejitev in karantene, če ste:

 • državljan Slovenije ali
 • tujec s stalnim ali začasnim prebivališčem v Sloveniji ali
 • oseba s stalnim ali začasnim prebivališčem na Hrvaškem ali na Madžarskem (državi na seznamu ) ali
 • sodite med izjeme, navedene v 10. členu odloka.

Če prihajate iz tretje države, lahko v Slovenijo vstopite brez omejitev in karantene (ne glede na državljanstvo),

 • če imate v Sloveniji prijavljeno stalno ali začasno prebivališče ali
 • sodite med izjeme, navedene v 12. členu odloka.

Tem potnikom policisti na meji vročijo navodilo NIJZ o izvajanju ukrepov za preprečevanje širjenja covida-19 .

 

Pri tem se vstop v Slovenijo ne dovoli tujemu državljanu, ki nima stalnega prebivališča v Sloveniji in ob prehodu meje pove, da je pozitiven na SARS-CoV-2 (COVID-19), ali izkazuje očitne bolezenske znake, značilne za okužbo z virusom SARS-CoV-2 (povišana telesna temperatura, kašelj, težko dihanje).

14-dnevna karantena in izjeme

 • Osebam s stalnim ali začasnim prebivališčem v državah članicah EU ali drugih državah schengenskega območja, ki niso na seznamu držav, iz katerih osebe vstopajo v Slovenijo brez omejitev (zaenkrat sta na tem seznamu samo Hrvaška in Madžarska), se ob vstopu v državo v skladu z 9. členom odloka odredi karantena za obdobje 14 dni. Pri tem so v 10. členu odloka navedene številne izjeme , ko so osebe iz tega ukrepa izvzete.
 • Osebe, ki prihajajo iz tretje države, morajo zaradi morebitne okužbe z virusom SARS-CoV-2 prav tako v 14-dnevno karanteno, a tudi tu odlok v 12. členu navaja izjeme , ko ta ukrep ne velja.

Zaradi priprave odločbe o karanteni policisti osebi ob vstopu v Slovenijo odvzamejo podatke (ime in priimek, rojstni datum, naslov stalnega ali začasnega prebivališča oziroma kraja bivanja, kjer bo v Sloveniji nastanjena), ki jih posredujejo NIJZ. Poleg tega ji izročijo obvestilo NIJZ o karanteni in postopku odreditve karantene .

 

Vstop oseb, za katere se predvideva, da zaradi ukrepov sosednjih držav ne bodo mogle zapustiti ozemlja Slovenije, se ne dovoli.

Izvajanje kontrole se prilagaja gostoti prometa in izraženim tveganjem pri potnikih na posamezni kontrolni točki.

Upravičenci do prestopa meje na posameznih kontrolnih točkah, ki so navedene v nadaljevanju, morajo upoštevati tudi Odlok o odrejanju in izvajanju ukrepov za preprečitev širjenja nalezljive bolezni COVID-19 na mejnih prehodih na zunanji meji in na kontrolnih točkah na notranjih mejah Republike Slovenije (Uradni list št. 76/2020, 25. 5. 2020) .

 

Kontrolne točke na mednarodnih letalskih in pomorskih povezavah

Od 15. maja 2020 so ponovno odprte kontrolne točke na letalskih povezavah za mednarodni zračni promet (Ljubljana, Maribor in Portorož) in na pomorskih povezavah za mednarodni pomorski promet (Koper in Piran). Odpiralni časi so navedeni na seznamu vseh mejnih prehodov na zunanji schengenski meji.

 

Kontrolne točke na meji z Avstrijo

Kontrolna točka Obratovalni čas Upravičenci
Gornja Radgona – Bad Radkersburg 24/7 vsi
Karavanke – Karawankentunnel 24/7 vsi
Holmec – Grablach od 5. do 23. ure vsi
Vič – Lavamünd od 5. do 23. ure vsi
Ljubelj – Loibltunnel od 5. do 21. ure vsi
Trate – Mureck od 5. do 21. ure vsi
Radlje – Radlpaß od 5. do 21. ure vsi
Svečina – Berghausen od 8. do 18. ure vsi
Gederovci – Sicheldorf 24/7 vsi
Šentilj (avtocesta) – Spielfeld (Autobahn) 24/7 vsi
Šentilj (magistrala) – Spielfeld (Bundesstrasse) od 5. do 7. ure in od 17. do 19. ure vsi
Šentilj (železnica)Spielfeld (Eisenbahn) 24/7 (po voznem redu oprtnih vlakov) samo t. i. oprtni vlaki (s tovornimi vozili in vozniki tovornih vozil)
Korensko sedlo – Wurzenpass zaprto (zaradi Avstrije) -
Jezersko – Seebergsattel zaprto (zaradi Avstrije) -
Pavličevo sedlo – Paulitschsattel zaprto (zaradi Avstrije) -
Kuzma – Bonisdorf 24/7

Samo:

 • dnevni delovni migranti s potrdilom delodajalca
 • dvolastniki in najemniki z izpiskom iz zemljiške knjige ali najemno pogodbo
 • osebe, ki želijo obiskati ožje družinske člane
Jurij – Langegg od 5. do 8. ure in od 16. do 19. ure
Kramarovci – St. Anna am Aigen od 8. do 18. ure
Gerlinci – Pölten od 8. do 18. ure
Cankova – Zelting od 5. do 8. ure in od 16. do 19. ure

 

Slovenski in avstrijski dvolastniki ali najemniki zemljišč v obmejnem območju, ki imajo svoja zemljišča na obeh straneh državne meje in opravljajo kmetijsko-poljedelska-gozdarska dela, lahko mejo prestopajo tudi na naslednjih mestih, ki niso kontrolne točke, a so bila za prestop usklajena z avstrijskimi varnostnimi organi (v spodnji tabeli), pri čemer te osebe ne smejo zapuščati svojega zemljišča z namenom gibanja v notranjost države.

Golica – Kahlkogel od 5. do 21. ure

Samo:

 • slovenski in avstrijski dvolastniki ali najemniki zemljišč v obmejnem območju, ki imajo svoja zemljišča na obeh straneh državne meje in opravljajo kmetijsko-poljedelska-gozdarska dela, vendar v tem primeru ne smejo zapuščati svojega zemljišča z namenom gibanja v notranjost države
Peč – Ofen
Koprivna – Luscha
Knepsovo sedlo – Knieps Sattel
Blekowa Alm

 

Kontrolne točke na meji z Italijo

Kontrolna točka Obratovalni čas Upravičenci
Vrtojba ‒ St. Andrea 24/7 vsi
Fernetiči ‒ Fernetti 24/7 vsi
Škofije ‒ Rabuese 24/7 vsi
Krvavi potok ‒ Pesse od 5. do 23. ure vsi
Robič ‒ Stupizza od 5. do 23. ure (ob nedeljah in praznikih zaprto)

Samo:

 • dnevni delovni migranti
 • osebe s potrdilom lokalne skupnosti, ki upravičuje nujnost prestopa državne meje zaradi nujnega izvajanja gospodarskih in kmetijskih čezmejnih dejavnosti
 • osebe, ki želijo obiskati ožje družinske člane
Rateče ‒ Fusine 24/7
Predel ‒ Predil od 6. do 9. ure in od 15. do 18. ure (ob nedeljah in praznikih zaprto)
Nova Gorica (Erjavčeva ulica) ‒ Gorizia (Via San Gabriele) od 6. do 21. ure
Neblo ‒ Vallico di Venco od 6. do 9. ure in od 15. do 19. ure 
Gorjansko ‒ San Pelagio  24/7

 

 Kontrolne točke na meji z Madžarsko

Kontrolna točka Obratovalni čas Upravičenci
Dolga vas – Redics  24/7  vsi
Pince (avtocesta) – Torniyszentmiklos (Országút)  24/7
(za tranzit čez Madžarsko odprto samo od 20. do 12. ure)
 vsi
Hodoš – Bajansenye 24/7 vsi državljani Slovenije in Madžarske
Pince (lokalna cesta) – Torniyszentmiklos (Helyi út) 24/7 vsi državljani Slovenije in Madžarske
Čepinci – Ketvolgy zaprto (zaradi Madžarske)  -

 

Prehajanje državne meje s Hrvaško

Na podlagi odločitve Slovenije in Hrvaške je 18. marca začasno prenehalo obratovati vseh 25 mejnih prehodov za obmejni promet. Potniki, ki nameravajo prestopati mejo med Slovenijo in Hrvaško, lahko uporabljajo mejne prehode za mednarodni promet.

Vstop na Hrvaško je v skladu spremenjenim ukrepom o začasni prepovedi prehajanja državnih meja Hrvaške z dne 9. maja 2020 še vedno prepovedan. Vendar je vstop na Hrvaško po novem omogočen tudi iz poslovnih razlogov ali drugih gospodarskih interesov za državljane držav članic EU in njihove družinske člane, državljane tretjih držav skladno z Direktivo 2003/109/EZ in na podlagi drugih EU direktiv ter za tiste, ki imajo nacionalni vizum za dolgoročno bivanje. Pri tem pa je treba upoštevati splošna navodila hrvaškega zavoda za javno zdravstvo, ki jih posameznik pri vstopu v državo dobi s strani mejne policije. Med izjeme po novem uvrščajo tudi osebe, ki potujejo zaradi neodložljivih osebnih razlogov.

Tranzit tovornih vozil na Hrvaško je že sproščen in poteka prek vseh mejnih prehodov, kjer je tovorni promet dovoljen. 

Vstop v Slovenijo je za osebe s stalnim ali začasnim prebivališčem na Hrvaškem v skladu s sklepom vlade omogočen brez odrejene karantene, pod pogojem, da oseba ob vstopu v Slovenijo ni pozitivna na SARS-CoV-2 oziroma ne kaže bolezenskih znakov, značilnih za okužbo s tem virusom (povišana telesna temperatura, kašelj, težko dihanje).

Omejitev nenujnih potovanj pri državljanih tretjih držav ob vstopu v državo na zunanji schengenski meji

Poleg tega pri potnikih, državljanih tretjih držav, ki želijo vstopiti v državo, od 31. marca 2020 na vseh mejnih prehodih na zunanji schengenski meji - poleg ostalih pogojev za vstop - preverjamo tudi, ali je njihovo potovanje res nujno.

Kot nujno potovanje se šteje vstop državljanov tretjih držav, ki vstopajo z namenom izvajanja nujno potrebnih dejavnosti, kot so poklicno izvajanje zdravstvene nege, raziskovanj na področju zdravstva in poklicno oskrba starejših; prekomejno izvajanje dejavnosti; sezonska dela v kmetijstvu; zaposleni v transportu; diplomati, osebje mednarodnih organizacij, vojaško osebje in humanitarni delavci ter osebje civilne zaščite v njihovi funkciji; potniki v tranzitu (vključno s tistimi, ki so repatriirani preko konzularne pomoči); potniki z nujnimi družinskimi razlogi. Več informacij v sporočilu: Zaradi začasne omejitve nenujnih potovanj v Evropsko unijo državljani tretjih držav v Slovenijo le v nujnih primerih

 

Prehajanje meje za dvolastnike in najemnike zemljišč

Na vseh štirih mejah lahko dvolastniki in najemniki zemljišč (kmetijski in poljedelski) prečkajo mejo tako, kot so jo še pred epidemijo zaradi novega koronavirusa, in sicer po poteh in poljih, ki so samo za njihovo uporabo. Seveda pa morajo tako kot dosedaj izkazati lastništvo ali najemništvo, da lahko opravljajo svoje delo, tj.  kmetijsko dejavnost (imeti morajo ustrezne zemljiško-knjižne izpiske ali najemno pogodbo). Ne more pa kmet na primer uporabiti takega prehoda mimo kontrolne točke, da bi šel na primer v Avstrijo v trgovino, ampak lahko uporabi takšno prečkanje meje samo za opravljanje svoje kmetijske dejavnosti.

Za razliko od meje z Italijo, Avstrijo in Madžarsko, ki jo dvolastniki in najemniki zemljišč prehajajo na kontrolnih točkah, pa na slovensko-hrvaški meji (tj. zunanji schengenski meji) ti upravičenci uporabljajo prehode, ki so urejeni po (še vedno veljavnem) sporazumu med Slovenijo in Hrvaško o obmejnem prometu in sodelovanju.

 

Povezane vsebine

Mejni prehodi na zunanji schengenski meji

Schengenska ureditev v Sloveniji

Zaradi začasne omejitve nenujnih potovanj v Evropsko unijo državljani tretjih držav v Slovenijo le v nujnih primerih

Odlok o odrejanju in izvajanju ukrepov za preprečitev širjenja nalezljive bolezni COVID-19 na mejnih prehodih na zunanji meji in na kontrolnih točkah na notranjih mejah Republike Slovenije (Uradni list št. 76/2020, 25. 5. 2020)