10.mar.2023
26.okt.2022

Schengenski kalkulator

V Evropski uniji veljajo enotni pogoji štetja kratkotrajnega bivanja v vseh državah članicah. Evropska komisija je zato razvila t. i. schengenski kalkulator, ki je dostopen na spletu. Z njegovo pomočjo lahko državljani tretjih držav preprosteje načrtujejo in preračunajo svoje kratkotrajno bivanje na območju držav članic EU.

Več

17.dec.2020

Preverjanje podatkov o letalskih potnikih

V skladu z evropsko direktivo podatke o letalskih potnikih zbirajo vse države Evropske unije in si jih med seboj tudi izmenjujejo. Namen tovrstnega zbiranja in obdelave podatkov je zagotavljati varnost državljanom EU in preprečevati teroristična ter druga hujša kazniva dejanja. Podatke o letalskih potnikih zbira tudi slovenska policija.

Več

14.dec.2020

Informacije za letalske prevoznike

Podatke potnikov, prijavljenih na let (API), so dolžni posredovati letalski prevozniki, ki svojo prevozno dejavnost opravljajo iz tretjih držav ali iz držav članic EU v Slovenijo in v obratni smeri oziroma z vmesnim postankom v Sloveniji.

Več

14.dec.2020

Informacije o potnikih v letalskem prometu iz evidenc API in PNR

Slovenska policija tako kot ostale države članice EU zbira podate o letalskih potnikih z namenom preprečevanja, odkrivanja, preiskovanja in pregona terorističnih in drugih hudih kaznivih dejanj. Selektivni sistem obdelave podatkov o potnikih je osredotočen le na tiste osebe, ki na podlagi analize podatkov predstavljajo višjo stopnjo tveganja za varnost ljudi, preostalim potnikom pa zagotavlja višjo stopnjo varnosti in jim še naprej omogoča prost in varen pretok oseb na schengenskem območju.

Več

23.mar.2020
1.okt.2018

Aktivnosti slovenske policije v zvezi z migracijami

V zvezi s situacijo na področju migracij objavljamo obširnejšo informacijo o delu slovenske policije na področju mejnih zadev in tujcev. Vsebuje predvsem pojasnila o nalogah in pristojnostih policije, ki se nanašajo na tujce, ki nedovoljeno prestopijo državno mejo. Objavljamo tudi sporočila za javnost in statistične podatke policije ter številne koristne povezave. / English version

Več

3.jan.2017
26.sep.2012
6.apr.2009

Katere listine potrebujejo otroci za vstop v Bosno in Hercegovino?

Tujec, mlajši od 14 let (mladoletnik), ki ima osebni dokument, lahko vstopi v BiH v spremstvu enega ali obeh staršev, zakonitega zastopnika ali skrbnika ali osebe, ki je pooblaščena za njegovo spremljanje in ima podpisano in overjeno pooblastilo staršev, zakonitega zastopnika ali skrbnika. Mladoletnik, ki potuje brez spremstva, mora imeti overjeno soglasje staršev, zakonitega zastopnika ali skrbnika.

Več

6.apr.2009

Mejna kontrola

Mejna kontrola je kontrola na mejnem prehodu, pri kateri se ugotavljajo pogoji za prestop zunanje schengenske meje in ki je obvezna za vse osebe, vključno z njihovimi vozili in predmeti v njihovi posesti, ki so že prestopile ali nameravajo prestopiti državno mejo.

Več

6.apr.2009

Katere listine potrebujejo otroci za vstop v Republiko Hrvaško?

Otroci za potovanje v tujino potrebujejo veljaven dokument za prestop meje (veljavna osebna izkaznica, veljaven potni list ali drug dokument, ki je priznan kot potovalna listina, npr. potna listina za begunce, apatride, potni list za tujce ipd.). Če gre za take potovalne listine, je treba pri pristojnih organih države, v katero potujete oziroma preko katerih prehajate, predhodno preveriti, ali jih priznavajo kot veljavne dokumente za vstop v državo.

Več

6.apr.2009

Dokumenti za prehod meje

Potni list Pristojni organ za izdajo potnega lista v Republiki Sloveniji je upravna enota. V nujnih primerih (kot npr. zdravljenje, bolezen oziroma smrt ožjega družinskega člana, nujni službeni opravki) sme potni list izdati Ministrstvo za notranje zadeve. Državljanu, ki v tujini stalno ali začasno prebiva ali je v tujini, pa se zaradi zdravstvenih ali drugih upravičenih razlogov ne more vrniti v državo, lahko izda potni list tudi organ Republike Slovenije v tujini, ki je pooblaščen za opravljanje konzularnih zadev. Diplomatski in službeni potni list izda Ministrstvo za zunanje zadeve.

Več

2.apr.2009
31.mar.2009

Pogoji za vstop in bivanje tujcev

Tu so zapisane samo okvirne informacije o pogojih za vstop in bivanje tujcev v Republiki Sloveniji. Natančnejši pogoji so določeni v Zakonu o tujcih (ZTuj-2) {fa-external-link}

Več