Sorodne objave

Muzejska dejavnost 12. oktober 2021
 

tabla

Kontakt

Rocenska ulica 56, Tacen,
1211 Ljubljana Šmartno
+ 386 1 428 42 16
Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

Muzej je odprt po predhodni najavi od ponedeljka do petka od 8. do 15. ure. Vodstvo je obvezno, vstopnine ni. Razstave so na ogled v Tacnu (Rocenska ulica 56) in v centru Ljubljane (Kotnikova ulica 8). Kontaktna oseba: Darinka Kolar Osvald, kustodinja in vodja muzeja; e-naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.


Praznujemo 100. obletnico policijskega muzeja!

Začetki slovenskega policijskega muzeja segajo v leto 1920. Muzej je v svoji zgodovini deloval pod različnimi imeni, v različnih organizacijskih enotah organov za notranje zadeve in na različnih lokacijah v Ljubljani in njeni okolici, vseskozi pa je imel vlogo specialnega državnega oziroma republiškega muzeja.

Ob praznovanju visoke obletnice smo v letu 2020 organizirali različne dogodke, na katerih smo se spominjali policijske zgodovine. V letošnjem letu pa načrtujemo postavitev stalne razstave o zgodovini policije in zgodovini muzeja v razstavnih prostorih na Kotnikovi ulici 8 v Ljubljani.

Pobrskajte po svojih arhivih in nam pomagajte pri razstavi ob 100-letnici muzeja!

Vse, ki bi lahko prispevali zgodovinska gradiva, vljudno vabimo k sodelovanju.

Gradiva zbiramo v Muzeju slovenske policije (Rocenska ulica 56, Tacen, 1211 Ljubljana Šmartno, Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.).


Več o zgodovini muzeja >>


_MG_3163-1

Poslanstvo muzeja: ohranjanje in razumevanje policijske in pravosodne dediščine za vse generacije

Muzej slovenske policije je specialni nacionalni muzej, ki deluje v okviru Ministrstva za notranje zadeve, Policije. Skrbi za ohranjanje policijske in pravosodne dediščine, razumevanje vloge organov za notranje zadeve ter pravosodja v preteklosti in sedanjosti na slovenskem etničnem območju, tako da zbira, dokumentira, hrani, proučuje, predstavlja materialne in nematerialne dokaze o njihovem obstoju in delovanju.

Muzej je namenjen strokovni in obči javnosti; je pomembno učilo in vir strokovnega znanja; je prostor za preventivno osveščanje javnosti o kriminaliteti in enota za aktivno uresničevanje poslanstva policije, ki poudarja pomen zagotavljanja varnosti posameznikom in skupnosti, varovanja človekovih pravic in temeljnih svoboščin ter krepitve pravne države.

NaslovnicaKnjigeVeč >>


Muzejske zbirke

Obiskovalci si lahko ogledajo:

  • kriminalistični oddelek s prikazom kaznivih dejanj (zbirke: Krvni in seksualni delikti, Akcija Sprava, Premoženjski delikti, Ilegalni prehodi preko državne meje, Gospodarska kriminaliteta, Ilegalne droge, Zbirka izvrševanja kazenskih sankcij)
  • oddelek o razvoju varnostnega sistema (zbirka o vojni za samostojno Slovenijo)
  • razstave o zgodovini policije

Več >>

 

 

20200620 video poletna muzejska nocRazstave (v delu)

Gostovanja (v delu)

Muzejski arhiv

Prispevki in publikacije

Fotogalerija

Povezave

Knjiga: Muzej organov za notranje zadeve

Video: Od orožnika do policista