Sorodne objave

 

To gradivo je namenjeno predvsem dekletom in ženam, svetujemo pa, da predlagane vzorce obnašanja smiselno upoštevajo tudi moški.

NAMEN

 

Vse več je t.i. uličnih napadov, žrtve uličnega nasilja pa so tako moški in ženske kot mladoletniki. Napadi na moške so izvedeni večinoma na ulicah ali po prihodu iz lokalov ter celo v njih, medtem ko ženske postanejo žrtve takih dejanj predvsem na ulici, ko se odpravijo po nakupih in drugih opravkih oziroma se vračajo proti domu. Mladoletniki so najpogostejše žrtve napadov v parkih, na trgih in ulicah ali pred lokali v mestnih središčih ter celo pred šolami.

Vsakdo si mora prizadevati za zmanjšanje števila kaznivih dejanj, še pomembnejše pa je, da se zmanjša strah pred temi dejanji. Že sama misel na možnost napada lahko povzroča občutke ogroženosti in privede celo do spremembe načina življenja. Z občutkom strahu gotovo ni prijetno živeti. Če se zavedamo nevarnosti in tesnobe posameznih ljudi, če pokažemo voljo in pomagamo, lahko življenjsko okolje spremenimo v varnejše mesto za vsakega izmed nas.

ZAKAJ JAZ?


Ženske so žrtve napadov, ker jih napadalci ocenjujejo kot šibkejše in je zato njihovo premoženje videti bolj dostopno (ranljivo), ali preprosto zato, ker so ženske. Napade na ženske lahko razdelimo v tri skupine: v fizične, spolne in premoženjske. Ker v medijih razmeroma pogosto beremo o napadih na ženske, je naš cilj, da vam v gradivu posredujemo nekaj osnovnih navodil, ki bi lahko pripomogla k večji osebni varnosti oziroma vzpodbudila vaše samozaščitno ravnanje. Tako se lahko izognete napadu oziroma ogrožanju. Pri preprečevanju kriminala, tako zoper premoženje kot zoper življenje, je še najbolj uspešno samovarovanje.

NA CESTI

 

 1. Ne nosite torbice, razen če je nujno potrebno.
 2. Če jo, potem ne nosite v njej vrednih stvari in bodite pripravljeni, da jo spustite iz rok, če vas kdo napade. Vaše zdravje je več vredno od še tako polne torbice.
 3. Vredno je razmisliti tudi o načinu nošenja torbice in njeni vsebini. Primerneje je torbico nositi spredaj ob telesu ali jo voziti na kolesu v prednji košari. V torbici naj bo le nujna količina denarja, kreditne kartice, dokumente, ki jih ne potrebujete, raje pustite doma na varnem.
 4. O odločitvi za odvrnitev napada nase temeljito premislite. Za samoobrambo lahko pri sebi nosite električni paralizator ali plinski razpršilec, mlajše pa se lahko vpišete tudi v tečaj samoobrambe.
 5. Ne razkazujte nakita in drugih dragocenosti.
 6. Hodite v smeri, ki je nasprotna prometu, da se vam sumljivo vozilo ne more približati od zadaj in da ga pravočasno opazite.
 7. Če ste sami, ne hodite po temnih in praznih ulicah in prehodih. Ponoči se dogovorite za prevoz ali spremstvo, ali pa najemite taksi.
 8. Če mislite, da vam sledijo, takoj pojdite med ljudi ali v stanovanjsko hišo, kjer lahko pričakujete pomoč. Takoj pokličite policijo!

 

PREPREČEVANJE SPOLNEGA NASILJA

 

 1. Vedno imate pravico reči "NE" za vsak neželen seksualni stik.
 2. Če rečete "ne", to storite odločno. Ne dajajte dvoumnih odgovorov.
 3. Lahko se zgodi, da moški ne bo takoj sprejel vašega sporočila. V takem primeru še večkrat odločno ponovite, da nočete spolnega kontakta.
 4. V primeru, da se počutite ogroženi in moški noče upoštevati vašega sporočila, odidite stran iz situacije, če imate to možnost. Vedeti morate, da je lahko do vas spolno nasilen tudi moški, ki ga poznate in mu zato zaupate, in ne samo neznanci.
 5. Zabave, družabna srečanja in druge priložnosti, predvsem v poznejših večernih in nočnih urah, zapuščajte v skupini oseb, ki jim resnično lahko zaupate.
 6. Če je moški nasilen, se odločno fizično uprite. Aktivno upiranje z uporabo priročnih predmetov (škarjice, pilica za nohte ....) ter tudi drugih predmetov za samoobrambo (plinski razpršilec ...) je v večini primerov zelo učinkovito za odvrnitev napada. Priporočljivo je, da tudi glasno kričite.
 7. Če doživite spolno nasilje, takoj pokličite policijo.

 

V HIŠI

 

 1. Na vsa zunanja vrata vgradite ključavnice z zaščitno verigo. Izberite močna vrata, s kukalom, po možnosti brez steklenih delov. Okna v pritličju naj imajo rešetke.
 2. Če živite sami, tega ne razglašajte. Na ploščici na vratih in hišnem predalčniku za vročanje poštnih pošiljk naj bo samo začetna črka imena in priimek.
 3. Obiskovalcem ne dovolite vstopa v svoj dom, če niste prepričani, da so "pravi".
 4. Ponoči zagrnite zavese na oknih ali spustite rolete, da se izognete nezaželenim opazovalcem in "obiskom".
 5. Ko se približujete hiši, imejte ključ že pripravljen. Ne iščite ga po torbici, ko že stojite pri vratih.
 6. Če se vam zdi, da je bilo vlomljeno v hišo ali stanovanje, ne vstopite, ker je vlomilec lahko še vedno v prostoru; pojdite k sosedu ali po mobilnem telefonu pokličite policijo.

 

V AVTOMOBILU

 

 1. Zaradi nevarnosti izvrševanja drznih tatvin iz avtomobilov na semaforiziranih križiščih v mestih se navadite voziti avtomobil z zaklenjenimi vrati.
 2. Ne ustavljajte neznancem ali avtoštoparjem, četudi so videti zelo prijazni; vedno lahko pokličete policijo, če sumite, da kaj ni v redu.
 3. Nikoli ne puščajte torbice na vidnem mestu. Potisnite jo globoko pod sedež ali spravite v prtljažnik.
 4. Parkirajte na dobro osvetljenih mestih, po možnosti, kjer je veliko ljudi.
 5. Preden izstopite iz vozila, se prepričajte, da se nihče ne zadržuje v bližini. Ob vrnitvi bodite enako pozorni, ključ pa imejte že pripravljen.

 

AVTOŠTOPANJE

 

 1. Bolj varen je "štop" v dvoje ali v skupini.
 2. Izogibajte se štopanju na samotnem kraju, v slabem vremenu ali ponoči.
 3. Če vam voznik vzbuja nezaupanje, se izgovorite, da ste namenjeni drugam.
 4. Še težje se je ubraniti dveh nasilnežev. Zato v takem primeru ne sedajte v avto.
 5. Če vas bo moški začel ogovarjati na za vas neprimeren način, odločno povejte, da vas to ne zanima in zahtevajte, da vozilo ustavi, in izstopite.
 6. Ne uživajte pijač ali hrane, ki vam jo ponudi voznik. Enaka previdnost velja pri morebitnem povabilu v gostinski lokal.
 7. Pred vstopom v vozilo se prepričajte, kako se boste po potrebi najlažje obranili in izstopili iz vozila (kje in kako se odklenejo/odprejo vrata vozila); prav tako si zapomnite ali zapišite registrsko številko ter tip avtomobila.

 

PRIJAVA KAZNIVEGA DEJANJA

 

Ena največjih bojazni vseh kriminalcev (storilcev) je, da bi jih ujeli in kaznovali. Seveda se to ne bo zgodilo, če policija ne bo obveščena o dogodku in začela preiskave. Zato nas pokličite takoj po dogodku. Policisti menimo, da žrtev ni kriva - za vse je kriv le storilec. Poleg tega policisti upoštevamo posebnosti posameznih protipravnih ravnanj in želje žrtev. V okviru možnosti se bomo potrudili, da bomo žrtvi omogočili razgovor s policistko ali policistom, odvisno od njenih želja.

Če ste žrtev kriminala, to takoj sporočite policiji. V nujnih primerih na telefonsko številko 113, v drugih primerih pa na najbližjo policijsko postajo ali na anonimno telefonsko številko 080-1200.