Sorodne objave

 

Najpogosteje nasilje nad otroki sicer povzročajo odrasli, toda različne oblike nasilja, ustrahovanja, izsiljevanja otroci doživljajo tudi od starejših vrstnikov, svojih sošolcev ...

9

Prav ob teh dejanjih je otrok pogosto žrtev, ki jo težko prepoznamo. Pri ustrahovanju, izsiljevanju in nasilju lahko doživi otrok fizični napad, poškodbo, psihični pritisk, grožnjo, krajo ali poškodovanje osebne lastnine, šikaniranje, draženje, poniževanje, zmerjanje itd. 

Ustrahovanje in nasilje sta resna problema, ki ju ne smemo zanemarjati. Oba sta lahko in morata biti ustavljena! 

Ob tem želimo poudariti, da med tovrstno nasilje ne uvrščamo morebitnih neogrožujočih prepirov ali pretepov, tako pogostih pri otrocih, saj so del naravnega pojava med razvojem otrok. Pomembno pa je pravočasno zaznavanje prekoračitve teh meja.

Otrok, ki je postal žrtev nasilja, je doživel neprijetno izkušnjo, ki ima lahko tudi posledice zanj in njegovo vedenje, tako doma kot zunaj doma in v šoli. Z nekaterimi napotili pa vam lahko nudimo oporo za pogovor z njim.

Želimo, da vaš otrok nikoli ne bi postal žrtev nasilja. Če se mu to vendarle zgodi, je dobro poznati nekatere značilne posledice tovrstnih dejanj, ki so opozorilo, da otrok potrebuje vašo pomoč.

Na to, da je vaš otrok morebiti ustrahovan, lahko pomislite, kadar se boji se poti v šolo ali iz šole, nerad hodi v šolo, prosi, da ga spremljate v šolo, spreminja pot v šolo, šolski uspeh se slabša, domov prihaja s poškodovanimi osebnimi predmeti in obleko, zmanjkuje mu denar, prihaja lačen (ker so mu vzeli denar za kosilo ali malico), domov prihaja z nerazložljivimi praskami in poškodbami, prosi za več denarja ali na skrivaj jemlje denar (da bi plačal ustrahovalcem), neprestano "izgublja" žepnino, zavrača pogovor o tem, kaj je narobe, daje nemogoča opravičila za pravkar navedene "nove oblike obnašanja in dogovarjanja", doma je raztresen, odsoten, "brez razloga" joče, je neješč, začne lahko tudi močiti posteljo ali ima nočne more. Več o tem: Kakšni so znaki nasilja nad vrstniki?

Ko ugotovite, da je vaš otrok ustrahovan, bodite z njim in ga podpirajte.

Obljubite mu, da ga boste zaščitili in naredili vse, da boste ustavili to dogajanje. Starši lahko pomagate otroku. Poskušajte se pogovoriti z njim. 

Poiščite pomoč pri strokovnih službah in v šoli. Upoštevajte, da je otrok navadno zelo prestrašen, saj se boji posledic "prijave" ustrahovalca. Otrok naj ve, da je najbolj pomembno to, da vedno zaščiti samega sebe. Tudi svojo lastnino naj brani pred izsiljevalcem, tudi iz vrste starejših vrstnikov, vendar le toliko, da ne bo poškodovan. Pomoč pred nasilneži naj poišče pri prijateljih, v šoli in seveda pri vas. Otrok mora vedeti, da mu boste verjeli in pomagali.

Prisluhnite svojemu mladostniku

Iz zgibanke Skupaj proti izsiljevanju in drugim oblikam nasilja  

Prav tako se pogovorite z otroki o policiji in kriminalistični službi. Povejte jim, da jim tudi policisti lahko pomagamo. Tako bodo lažje poiskali našo pomoč. Nasilje bomo preprečevali in ga omejevali, če bomo delovali skupno, če bomo nasilneže neprestano in vsi ustavljali. Ko spoznajo, da ni poti, lahko pričakujemo njihovo umikanje. Verjeti žrtvam nasilja in jim ponuditi pomoč pa mora postati pravilo.  

Ucitelji iz zgibanke ustavimo nasilje

Iz zgibanke Skupaj proti izsiljevanju in drugim oblikam nasilja 

Več informacij in nasvetov na spletni strani:

Nasilje nad vrstniki

 

Povezane vsebine:

Nasilje v družini prizadene tudi otroke

Ne postanite tarča spletnega izsiljevanja z golimi posnetki ali fotografijami!

Starši in otroci, zavarujte se pred zlorabami na internetu