Sorodne objave

Seksting 18. december 2021
Grooming 18. december 2021
 

Fotografije in videoposnetki, na katerih ste goli ali pomanjkljivo oblečeni, ne sodijo na splet. Enako velja za vaše osebne podatke. Žal je namreč tako, da kar daš enkrat gor, je težko dobiti spet nazaj dol. Prav tako nikomur ne zaupajte svojih gesel in se ne pogovarjajte z neznanci, ki ste jih spoznali prek spleta. Če vas kdo izsiljuje, poiščite pomoč.

gola fotka na spletuV hipu, ko sliko objavite, nad njo izgubite nadzor!

Objava fotografij in videoposnetkov, s katerimi želimo ostalim povedati, kje smo dopustovali in kako preživljamo prosti čas, načeloma ne predstavlja težave, kadar z objavo o sebi ne razkrijemo preveč podatkov. Velikokrat pa se na spletu delijo in objavljajo fotografije, na katerih so – tudi otroci in najstniki – goli ali pomanjkljivo oblečeni.

Zaradi teh fotografij lahko kasneje postanejo žrtve nadaljnjih zlorab in izsiljevanja.

Pogosto se namreč zgodi, da take fotografije pošljejo raznim uporabnikom različnih družbenih omrežij in klepetalnic, v resnici pa sploh ne vedo, s kom se pogovarjajo. Lahko se zgodi, da so v to prisiljeni. Osebe na drugi strani lahko fotografijo potem razpošljejo naprej ali pa objavijo na raznih spletnih straneh.

V takem primeru je fotografijo ali videoposnetek nemogoče dobiti nazaj oz. ga izbrisati, saj nikoli ne vemo, kdo si je fotografijo ali posnetek shranil ali poslal naprej.

 

Fotografija deljena ne vrne se nobena

Nasveti policistov za večjo varnost na spletu

  • Ne razširjajte svojih osebnih podatkov in na razkrivajte lokacije.

Verjamemo, da ste navdušeni nad 14-dnevnim potovanjem po Islandiji, na katerega ste se podali s svojimi starši, ali nad vikend oddihom ob morju. Vendar lahko take informacije, ki jih javno delimo na družbenih omrežjih, pripomorejo k temu, da nas med našim sproščujočim dopustovanjem obiščejo nepridipravi, ob prihodu domov pa nas pričaka izropano stanovanje.

  • Bodite pozorni na to, kaj objavljate na spletu.

V trenutku, ko fotografijo objavimo na družbenih omrežjih ali pošljemo prek raznih aplikacij, nad njo izgubimo nadzor. Fotografije, na katerih ležerno poležavamo na plaži v samih kopalkah, ne sodijo na splet.

  •  Zaščitite svoje geslo.

Geslo, ki ga imate za dostop do raznih spletnih aplikacij, je samo vaše. Nikomur ga ne zaupajte. Geslo naj bo dovolj dolgo in zapleteno, če pa sumite, da vam je nekdo vdrl v vaš profil, geslo nemudoma zamenjajte.

  • Nasilje, ki se dogaja na spletu, je prav tako nasilje!

V šoli ste otroci velikokrat žrtve medvrstniškega nasilja, ki se lahko nasilje prenese na splet – v razne klepetalnice, aplikacije, forume. Nasilje, ki se dogaja na spletu, je prav tako nasilje, čeprav v fizični obliki ni vidno, povzroča pa prav take, če ne še hujše posledice.

  • Nikoli se ne srečajte v živo z osebo, ki ste jo spoznali preko spleta. Zaupajte svojim občutkom.

V klepetalnicah ali socialnih omrežjih lahko velikokrat naletite na ljudi, s katerimi se pogovarjate o vsem mogočem. Občutek imate, da ste našli osebo, ki vas razume, spoštuje in ima z vami dobre namene. Kmalu si izmenjata nekaj fotografij in se dogovorita tudi za srečanje v živo.

Vendar pa vam svetujemo, da se z osebo, ki ste jo spoznali na spletu, nikoli ne srečujete. Če se kljub temu želite srečati, o tem povejte svojim staršem ali vsaj prijateljem. Srečanje naj poteka na javnem kraju, če pa vam bo vaš občutek dal vedeti, da oseba ni to, za kar se je izdajala v vajinih pogovorih in da pogovor ne pelje v tisto smer, kot ste si želeli in pričakovali, se nemudoma umaknite in poskrbite za varnost.

  • O težavah, na katere ste naleteli na internetu, se pogovorite s svojimi starši ali drugo odraslo osebo. Pokličete lahko tudi policijo.

In če se vseeno zgodi, da se znajdete v težavah zaradi vaših objav ali stikov na spletu? Svetujemo vam, da se po pomoč obrnete na starše ali drugo odraslo osebo. Za nasvet se lahko obrnete tudi na Policijo ali organizacijo Spletno oko .

Shranite vse dokaze komunikacije s storilcem in jih nikar ne brišite, pa čeprav se počutite osramočene in bi vam bilo lažje, če tega nihče ne bi videl. Dokazi so lahko razne fotografije, ki vam jih je pošiljal storilec, videoposnetki, komentarji, elektronska pošta.

Naredite posnetek zaslona (print-screen) pogovora ali naredite posnetek z mobitelom ali fotoaparatom.

Shranite čim več podatkov o domnevnem storilcu v času komunikacije (profili na družbenih omrežjih, imena in vzdevki, ki jih uporablja, drugi računi na družbenih omrežjih, ki jih še uporablja, razni podatki, ki vam jih je posredno povedal).

Od ponudnika storitev lahko zahtevate odstranitev posnetka ali komunikacije s spleta. Za pomoč se v tem primeru lahko obrnete na policijo ali Safe.si – središče za pomoč .

Ko pride do izsiljevanja s strani osebe, s katero se pogovarjate po družbenih omrežjih, izsiljevalcu nikoli ne odgovarjajte in prekinite pogovor.

Situacijo, v kateri ste se znašli, čimprej prijavite policiji.

 

Kljub vsem nasvetom, kaj storiti, potem ko ste se že znašli v težavah, je najboljša preventiva in odločitev ta, da spornih fotografij in videoposnetkov z nikomer ne delimo niti jih nikjer ne objavljamo.

Safe.si gradiva za otroke najstnike

Povezane vsebine

Safe.si (točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav za otroke, najstnike, starše in učitelje)

 

safe si logo 

Center za varnejši internet SAFE-SI,
točka osveščanja o varni rabi interneta in novih tehnologij

spletno oko logo 

Spletno oko,
anonimna prijava nezakonitih spletnih vsebin

tom slika logo 

Tom telefon 116 111,
svetovalna linija za težave na spletu