Slovenski policisti smo doslej prejeli že več prijav izsiljevanja preko spleta in družabnih omrežij, kot so Facebook, Twitter in Instagram. Med oškodovanci so bile najpogosteje mladoletne osebe (tako fantje kot dekleta), nekaj žrtev pa je bilo tudi odraslih. Storilci so izkoristili njihovo nevednost, naivnost, preveliko zaupljivost in osamljenost. Poleg finančne škode pa izsiljevanje z intimnimi posnetki uporabnikom povzroči tudi hudo psihično stisko.

ne bodi kot luka

Video (SI-CERT): Kako je Luka na internetu spoznal privlačno neznanko in se za njo ... slekel  

Video (Policija): Kako se sprva nedolžen klepet z najstnico po spletu sprevrže v izsiljevanje 

Video (Europol): Reci ne!  

Dobro zaščitite svojo zasebnost!

Pred morebitno objavo ali posredovanjem fotografij dobro premislite.

Raje ne objavljajte in nikomur ne pošiljajte svojih intimnih fotografij ali posnetkov!

Ko so enkrat objavljeni na svetovnem spletu, jih je namreč skoraj nemogoče izbrisati.

Spolno nadlegovanje in izsiljevanje preko spleta je kaznivo!


Vse skupaj se začne navidez nedolžno …

Skupno vsem primerom je, da se neznanec ali neznanka, navadno pod izmišljenim imenom in z lažnim profilom, izdaja za žrtvinega sovrstnika. Po potrditvi »prijateljstva« na družabnem omrežju neznanec mladoletnemu ali odraslemu uporabniku pošlje nekaj zasebnih sporočil in predlaga, naj vsa njuna nadaljnja komunikacija poteka preko drugih spletnih omrežij za hitro komuniciranje, predvsem preko storitev z videokomunikacijo, kot je Skype.

»Ful dobr' zgledaš ...«

Po nekaj stikih, ko se med njima vzpostavi (lažno) zaupanje, neznanec izkoristi informacije, ki jih je o sebi dala žrtev, in uporabnika pripravi do tega, da mu pošlje svojo golo fotografijo ali da se sleče, v skrajnih primerih celo samozadovoljuje pred kamero.

Plačaj, drugače bom vse skupaj objavil!

Neznanec to početje posname, nato pa se začne izsiljevanje. Od žrtve zahteva še več podobnih spolnih aktivnosti ali nove, še bolj intimne fotografije. Ali pa zahteva denar (od 300 do 1.500 evrov). Če denarja ne bo dala, grozi neznanec, bo žrtvine gole ali polgole posnetke objavil na spletu: forumih in portalih, ki jih obiskujejo žrtvini prijatelji. Grozi tudi, da jih bo poslal njenim znancem ali staršem ter sodelavcem in delodajalcu, če je žrtev zaposlena.

Policija in nacionalni center SI-CERT svetujeta 

 • Uporabniki spleta, družabnih omrežij, klepetalnic, forumov se morajo zavedati pravil, s katerimi bodo obvarovali svojo zasebnost.
 • Priporočljivo se je seznaniti z nastavitvami zasebnosti, ki jih nudijo upravljavci družabnih omrežij, in jih tudi nastaviti tako, da bo njihova zasebnost varovana, objave pa vidne samo njihovim prijateljem, in ne celotni javnosti. Mnogi ponudniki večkrat spreminjajo nastavitve, ki omogočajo zasebnost, zato je te nastavitve priporočljivo sproti preverjati.
 • Uporabniki se naj seznanijo z možnostmi prijave nadlegovanj upravljavcu družabnih omrežij ali mikroblogerskih platform ter z možnostjo in načinom blokiranja neželenih stikov. Na portalu Varni na internetu so pripravili navodila, kako lahko prijavijo tak profil na družabnem omrežju: Odženite Facebook prevaranta!
 • Večji nabor t. i. prijateljev, kontaktov, kot jih uporabnik ima, večji je razlog za varovanje zasebnosti. Že zlasti, v primerih, ko so med njimi osebe, ki jih uporabnik osebno ne pozna. Zato naj bodo uporabniki pozorni pri dodajanju novih prijateljev na družabnem omrežju in naj ne zaupajo neznancu samo na podlagi fotografije. Za lepo "profilko" se lahko namreč skriva kdor koli.
 • Uporabniki naj o sebi ali drugih ne dajejo nobenih osebnih podatkov niti naj ne objavljajo svojih ali drugih fotografij. Že tako lahko prehitro zaokrožijo tudi med tistimi, ki jim niso namenjene, poleg tega obstaja velika nevarnost izsiljevanja z njimi, še zlasti, če so intimne.
 • Ne privolite v slačenje med pogovorom z neznanci prek Skypa ali drugih omrežij.
 • Spletna kamera naj bo v času, ko se ne uporablja, izključena.
 • Komunikacijo, ki se začne na zgoraj opisan ali podoben način, je priporočljivo prekiniti, vse stike pa blokirati (tudi takrat, ko že pride do groženj). Samo tako lahko prekinete začarani krog izsiljevanja. Izsiljevalcem ne smete dati vedeti, da ste v stiski, ker bodo to samo izkoristili v svoj prid. Nikakor jim ne nakazujte denarja! Ne nasedajte obljubam, da bodo po plačilu sporne posnetke izbrisali. Nasprotno, od vas bodo zahtevali vedno večje zneske, pod raznoraznimi izgovori.
 • V primeru, da bodo sporne vsebine javno objavili na internetu, se obrnite na SI-CERT (na naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.) za pomoč pri odstranjevanju teh vsebin.
 • Če je vaš bližnji žrtev opisanega dejanja, ga ne obsojajte, marveč mu prisluhnite in mu pomagajte. Včasih namreč tovrstna dejanja nimajo samo materialnih posledic, ampak lahko zaradi izpostavljenosti žrtve vodijo do drugih, tudi tragičnih posledic.
 • Če ste žrtev izsiljevanja, tega ne zadržujte v sebi, ampak takoj poiščite pomoč staršev, skrbnikov, sorodnikov, prijateljev, pedagogov.
 • Predlagamo, da prijavo podate policiji (na najbližji policijski postaji), za pomoč pri odstranjevanju javno objavljenih intimnih posnetkov pa se obrnite na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled..
 • Staršem in skrbnikom svetujemo odgovorno ravnanje z napravami, ki njihovim otrokom omogočajo obiskovanje svetovnega spleta. Otroke naj podučijo o varni rabi interneta. Skupaj naj raziskujejo, se učijo in pridobivajo izkušnje.
 • Ravnajte odgovorno in varno pri uporabi svetovnega spleta!

Tudi policija v Sloveniji prejela že več prijav spletnega izsiljevanja najstnikov

Ljubljanski policisti, na primer, so spomladi 2015 v samo enem tednu prejeli štiri prijave zlorab najstnikov obeh spolov, ki so se znašli v primežu izsiljevalcev. Osumljenec je od njih terjal gole fotografije. Več takšnih primerov pa so obravnavali tudi primorski policisti. Žrtve so bile večinoma srednješolke, preiskovali pa so tudi primere, ko so storilci izsiljevali osnovnošolke iz višjih razredov. Podobnih primerov izsiljevanja je še več, saj jih nekateri najstniki in njihovi starši policiji niti ne prijavijo.

V Kopru so obsodili 21-letnika, ki je doma hranil skoraj 2000 fotografij, na katerih so bili prikazani zlorabljeni otroci. Z otroki in mladoletniki je navezoval stike prek spletnih klepetalnic in skypa ter jih nagovarjal, da so se pred kamero slačili. Do fotografij je prihajal tudi prek spletnih klepetalnic in portalov, kjer je tudi sam razširjal svoje posnetke zlorabljenih otrok.

Mariborsko sodišče pa je spomladi 2015 obsodilo 23-letnika, ki se je pretvarjal, da je ženska, in tako prišel do spornih fotografij mladoletnih fantov. Navezal je stike z vsaj 17 fanti, osem jih je prepričal, da so se razgalili, in jih posnel, kasneje pa tudi izsiljeval za denar. S tremi se je srečal v živo, med drugim s 13-letnikom, ki naj bi ga tudi spolno napadel.

letak gola fotka na spletu
Se je tvoja gola fotka znašla na spletu? Poglej, kaj lahko narediš, v letaku:

Moja gola fotka je na netu! 


Tarča izsiljevanja z intimnimi fotografijami niso le najstniki, pojavlja se tudi finančno okoriščanje na račun nepazljivih odraslih uporabnikov spleta!

V nacionalnem odzivnem centru SI-CERT so dosedaj zabeležili že veliko primerov izsiljevanja z intimnimi fotografijami odraslih. Tudi v teh primerih se izsiljevanje začne z navidezno nenevarnim pogovorom z neznanko na družbenem omrežju, finančna oškodovanja pa so lahko zelo visoka, od 1.700 do 5.000 evrov in več. Dejansko število žrtev je verjetno precej višje, saj številni zaradi sramu ne prijavijo tovrstnih dogodkov. Tudi SI-CERT vse spletne uporabnike opozarja, naj previdno navezujejo stike z neznanci, saj se lahko hitro ujamejo v past izsiljevanja.

 

Opredelitev opisanih kaznivih dejanj in sankcij v Kazenskem zakoniku …

 • če so žrtve mladoletniki

Kadar je žrtev mladoletna oseba, gre za kaznivo dejanje prikazovanja, izdelave, posesti in posredovanja pornografskega gradiva (po 176. členu Kazenskega zakonika), za katero je zagrožena zaporna kazen od šestih mesecev do 8 let. Prav tako v kombinaciji s kaznivim dejanjem izsiljevanja (po 213. členu KZ-1), za katero je zagrožena zaporna kazen do 5 let, v posebej skrajnih primerih pa do 8 let. Za kazniva dejanja na škodo mladoletnih oseb je predviden pregon po uradni dolžnosti.

 • če so žrtve odrasli

V primerih, ko so žrtve polnoletne osebe, pa lahko poleg navedenega kaznivega dejanja izsiljevanja (po 213. členu KZ-1) pride tudi do kaznivega dejanja neupravičenega slikovnega snemanja (po 138. členu KZ-1), za katero je predvidena denarna ali zaporna kazen do enega leta. Odrasle žrtve morajo kaznivo dejanje neupravičenega slikovnega snemanja naznaniti v roku treh mesecev in same podati predlog za pregon.

 

Koristne povezave

 • SI-CERT, nacionalni odzivni center za obravnavo incidentov s področja varnosti elektronskih omrežij in informacij

safe si logo 

Center za varnejši internet SAFE-SI,
točka osveščanja o varni rabi interneta in novih tehnologij

spletno oko logo 

Spletno oko,
anonimna prijava nezakonitih spletnih vsebin

tom slika logo 

Tom telefon 116 111,
svetovalna linija za težave na spletu