Sorodne objave

Seksting 18. december 2021
Grooming 18. december 2021
 

Kaj je medvrstniško spletno nasilje in katere oblike privzema, kaj so znamenja za preplah oz. razlogi za sum, da je otrok žrtev spletnega nasilja, in kako lahko starši pomagajo otrokom pri varni rabi družbenih omrežij?

1816400 byHansKretzmann Pixabay

Definicij spletnega nasilja je ogromno. V osnovi je razlaga zanj podobna kot za nasilje: gre za namerno, ponavljajoče se nadlegovanje ali ustrahovanje, ki pa se dogaja na računalnikih, mobilnih telefonih ali drugih elektronskih napravah.

Spletno nasilje med vrstniki se običajno stopnjuje in posledice so lahko za otroka veliko hujše od posledic običajnega nasilja

Obstaja več vrst spletnega nasilja, kot so npr. seksting, izsiljevanje, izkoriščanje, sovražni govor, žalitve, zasmehovanje. Dogaja se lahko prek družbenih omrežij, sporočil in aplikacij, elektronske pošte, spletnih igric. Povzročitelj nasilja je lahko otrokom znan ali neznan.

Pri nasilju na spletu ponavadi v prvi fazi prihaja do izključevanja posameznika in dodajanja različnih negativnih predznakov, v drugi fazi pa do groženj. Ob tem se lahko pojavljajo tudi neposredni fizični napadi, pretepi, izsiljevanja.

Spletno nasilje ima lahko veliko hujše posledice kot nasilje, na katerega ob tej besedi običajno pomislimo. Lažni občutek anonimnosti ali prevzemanje lažnih identitet in psevdonimov daje namreč povzročiteljem spletnega nasilja še večji občutek moči, manj pa se zavedajo posledic in sankcij. Prek socialnih omrežij in klepetalnic lahko relativno hitro in enostavno način dosežejo veliko število žrtev, obenem pa ne vidijo njihovih odzivov niti vpliva svojih dejanj na žrtve oz. posledic.

1548194 by natureaddict from Pixabay

Pred medvrstniškim nasiljem na spletu niso otroci varni niti doma

Otroci so velikokrat žrtve medvrstniškega nasilja v šoli, medtem pa se spletno nasilje lahko pojavlja kjer koli in kadar koli, zato mu ni mogoče ubežati niti se skriti pred njegovimi posledicami, saj imamo elektronske naprave ves čas v svoji bližini. Včasih nasilje na spletu sledi nasilju, ki se nad otrokom dogaja že v šolskem okolju, kot je npr. izsiljevanje, ustrahovanje, zmerjanje.

Ločimo več vrst medvrstniškega spletnega nasilja:

 • zalezovanje, o katerem govorimo, ko vrstnik žrtev stalno opazuje, spremlja in nadzira preko interneta in digitalne tehnologije,
 • kraja profila: prevzem žrtvinega profila v družbenem omrežju in objavljanje neprimernih vsebin v žrtvinem imenu,
 • ustvarjanje lažnih profilov z namenom škodovanja drugi osebi,
 • izigravanje žrtve na spletu, da se ta nato odzove z jezo ali besom,
 • nasilnež ustvari lažni profil in tako ukrade žrtvino spletno identiteto,
 • podžiganje, obrekovanje, očrnitev, žalitve, razširjanje lažnih novic,
 • ustanavljanje sovražnih spletnih strani ali oblikovanje spletnih strani oziroma profilov s ponižujočo vsebino za žrtev.

Znamenja za alarm. Na kaj morate biti pozorni, če sumite, da je otrok žrtev spletnega nasilja?

Bodite pozorni, kadar opazite določene spremembe pri otrokovem vedenju. Morda pa je vaš otrok žrtev medvrstniškega spletnega nasilja. Posledice nasilja na spletu se lahko pri otrocih kažejo kot tesnoba, samopoškodovanje, motnje v spanju in prehranjevanju, samomorilne misli, zato jih ne smemo spregledati ali minimalizirati.

Upravičen razlog za alarm imate, kadar:

 • otrok preživlja veliko več ali veliko manj časa na spletu, družbenih omrežjih, računalniških igricah ipd., kot ga je doslej,
 • se otrok po uporabi interneta ali pametnih naprav zdi odsoten, vznemirjen ali jezen,
 • otrok skrivnostno odgovarja na vprašanja, s kom se pogovarja in kaj počne na spletu.

Kako lahko starši pomagajo otrokom pri varni rabi družbenih omrežij?

 • Svetujemo, da se z otroki pogovorite o tem, katere strani so primerne za njihovo starost in razvoj. Pri tem postavite meje.
 • Otroke spodbujajte, naj s prijatelji raje komunicirajo "v živo".
 • Spodbujajte jih k udejstvovanju v drugih interesih in hobijih, kot so npr. šport, glasba ipd.
 • Učite jih, da se znajo zaščititi pred spletnimi zlorabljalci in nasilneži. Na spletu jim dovolite svobodo, vendar se kljub temu pozanimajte, kaj vaši otroci tam počnejo.
 • Pomagajte jim razumeti, da veliko število prijateljev in sledilcev na družbenih omrežjih še ni merilo za posameznikovo popularnost. In da to še ne pomeni, da so ti "prijatelji" na družbenih omrežjih tudi v resnici prijatelji.

Otroku ali mladostniku je treba prisluhniti. V resnejših primerih nasilja na spletu obvestite policijo!

Vsak od nas ima dolžnost in odgovornost za vsebino, ki jo posreduje ali objavlja na spletu.

Če nam otrok pove za nasilje na spletu, mu je treba prisluhniti. Včasih niti sam ne ve, da je to, kar se mu dogaja, narobe, ali pa bo za nastalo situacijo krivil sebe. Otroku je v takih trenutkih treba dati vedeti, da mora za nasilje povedati odraslemu, saj to ni njegova krivda.

Njegovo pripoved je treba jemati resno in v resnejših primerih nasilja na spletu obvestiti policijo.


Povezane vsebine

Nasilje nad vrstniki

Spletno nasilje in spolne zlorabe otrok na internetu