Sporočila za javnost

V okviru evropskega dneva brez smrtnih žrtev v cestnem prometu oz. projekta EDWARD (European Day without a Road Death) bodo v četrtek, 26. septembra 2019, po vsej Evropi pod skupnim sloganom Nič smrtnih žrtev na evropskih cestah potekale številne preventivne in druge aktivnosti.

Projekt že več let zapored organizira Tispol, evropska zveza prometnih policij. Vsi, ki sodelujemo v kampanji, smo si zadali visok, a vendarle dosegljiv cilj - da 26. septembra 2019 na evropskih cestah ne bi bilo nobene smrtne žrtve.

Vabilo na izjavo za medije

Na primorski avtocesti (A/2) bosta 26. septembra 2019 na nadzorni točki Log (v smeri proti Primorski), ob 9.30 izjavo za medije podala mag. Ivan Kapun, vodja Sektorja prometne policije na Generalni policijski upravi, in Vesna Marinko, v. d. direktorice Javne agencije RS za varnost prometa.

Predstavniki medijev ste lahko prisotni tudi pri izvajanju mednarodnega poostrenega nadzora, ki bo med 9. in 13. uro potekal na počivališču Dolinsko (AC) sever in jug in na Dolgi vasi, kjer bodo na razpolago tudi govorci za morebitno izjavo.

Spoštovani predstavniki medijev, vljudno vabljeni!

edvard logo

26. septembra bodo policisti izvajali več aktivnosti

Slovenska policija se skupaj z Javno agencijo RS za varnost prometa projektu EDWARD pridružuje z aktivnostmi, ki bodo izvedene 26. septembra 2019:

  • Na primorski avtocesti (A/2) bo na nadzorni točki Log potekal poostren nadzor prometa, in sicer med 8. in 10. uro v smeri proti Primorski, ter med 11. in 13. uro v smeri proti Ljubljani.
  • Mednarodni poostren nadzor bo med 9. in 13. uro potekal na avtocesti A5 v Pomurju (počivališče Dolinsko in Dolga vas). Nadzor bodo policisti izvajali skupaj z inšpektorji iz Madžarske, Hrvaške, Češke in Nemčije.
  • Med 9.30 in 10.15 bo na Ekonomski šoli Murska Sobota potekala predstavitev projekta EDWARD in prometne varnosti v Pomurju.
  • Med 8. in 13. uro bodo v avli BTC-ja Murska Sobota dijaki Ekonomske šole Murska Sobota obiskovalcem trgovskega centra delili Prisego za varnost na cesti. Poleg policistov bosta na pomen prometne varnosti opozarjala tudi vrhunska športnika, zaposlena v policiji, smučarski skakalec Jernej Damjan in smučarska tekačica Alenka Čebašek.

Vsak lahko največ sam prispeva k prometni varnosti

Udeležence v cestnem prometu pozivamo, naj bodo pri vožnji strpni, naj upoštevajo cestnoprometne predpise in naj bodo pozorni na šibkejše udeležence v cestnem prometu.

Razmislimo o tveganjih in nevarnostih, ki smo jim vsakodnevno izpostavljeni v prometu, in o tveganju, ki ga morda sami predstavljamo za druge, ter o tem, kako bi tveganja zmanjšali.

Letos je do današnjega dne na slovenskih cestah življenje izgubilo že 75 oseb, v enakem obdobju preteklega leta pa 71.

Podpišite svojo prisego za varnost na cesti!

Vsi, ki sodelujemo v kampanji, smo si za cilj zadali, da izboljšamo prometno varnost na evropskih cestah. Izboljšanje prometne varnosti pa temelji predvsem na dvigovanju prometne kulture in odgovornega ravnanja v cestnem prometu, zato vse udeležence v prometu vabimo, da se s podpisom prisege za varnost na cesti pridružijo krogu ljudi, ki so se že moralno zavezali, da bodo po svojih najboljših močeh prispevali k boljši prometni varnosti.