Ministrstvo za notranje zadeve Policija.si
1 / 3

Dobrodošli v spletni aplikaciji "Vstop v Slovenijo"

Vstop in izstop iz države je možen samo preko kontrolnih točk ali mejnega prehoda.

Na državni meji z Italijansko Republiko in z Republiko Avstrijo ni več kontrolnih točk.

KONTROLNE TOČKE na meji z Republiko Madžarsko odprte vsak dan ves dan in za vse potnike so:

  1. Dolga vas – Redics in
  2. Pince (avtocesta) – Torniyszentmiklos (Országút)

Kontrolne točke na katerih je dovoljen prestop meje le osebam, ki uveljavljajo eno od izjem iz 10. člena (vstop brez napotitve v karanteno in negativnega testa/potrdila o precepljenosti/prebolelosti oz. za tiste, ki za prestop meje potrebujejo nov negativne izvid testa vsakih 7 dni):

  1. Hodoš (med 6. in 8. uro, med 14. in 15. uro ter med 19. in 20. uro) in
  2. Čepinci (med 6. in 8. uro ter med 14. in 16. uro)

Za mednarodni letalski promet so kontrolne točke odprte za vse potnike, vse dni v letu:

  1. Ljubljana (Brnik) (Letališče Jožeta Pučnika Ljubljana),
  2. Maribor (Slivnica) (Letališče Edvarda Rusjana Maribor) in
  3. Portorož (Sečovlje/Sicciole) (Letališče Portorož).

Na pomorskih povezavah za mednarodni pomorski promet sta takšni točki:

  1. Koper (Capodistria) (Mejni prehod za mednarodni pomorski promet) in
  2. Piran (Pirano) (Mejni prehod za mednarodni pomorski promet).

Mednarodni potniški železniški promet z Italijansko republiko, Republiko Avstrijo in Madžarsko se kontrolira na vstopnih in izstopnih železniških postajah ob prihodu oziroma odhodu vlaka. 

Od 15. 5. 2021, če se oseba, ki jo policija ob vstopu v Republiko Slovenijo napoti v karanteno na domu, v času trajanja karantene testira s PCR testom na prisotnost SARS-CoV-2 in je izvid testa negativen, se šteje, da je karantena prekinjena. Testiranje se sme opraviti najprej peti dan po napotitvi v karanteno na domu.

Leto 2020 nam je postreglo z velikimi izzivi, ko smo stopili skupaj, da ustavimo šrijenje virusa SARS-CoV-2. Tekma z virusom nam je zaradi zapor državnih mej omejila gibanje. Da bi omogočili čim bolj enostavno in transparentno potovanje v tujino in v Republiko Slovenijo smo pripravili aplikacijo, ki olajšuje težave pri vstopu - predvsem razumevanje izjem, ki jih z odloki določa Vlada Republike Slovenije. Ker smo pri pripravi odvisni od javne objave Odlokov, znamo biti kakšno uro v zamudi pri ažuriranju aplikacije, zato vas prosimo, da ste ob najavljenih spremembah potrpežljivi z nami.

Slovenija pri pripravi Odlokov in pri kontroli vstopa v državo v celoti upošteva tudi priporočila Evropske Komisije o začasni omejitvi nenujnih potovanj. Potniki, državljani tretjih držav morajo ob vstopu v državo izpolnjevati pogoje iz 6. člena Zakonika o schengenskih mejah. Tisti, ki prihajajo iz držav na rdečem seznamu (držav z velikim tveganjem za okužbo z virusom SARS-CoV-2) morajo ob vstopu v državo ali ob naključni policijski kontroli dokazati tudi nujnost svojega potovanja. Vsa potovanja turistične narave (počitnice, stiki z ne-ožjimi družinskimi člani, obiski prijateljev in znancev, športne aktivnosti na prostem itd. se tretirajo kot turistični obiski) so odsvetovana, zaradi začasne zapore turističnih namestitev tudi ne izvedljiva. Več si lahko preberete na spletni strani EU Komisije: https://www.consilium.europa.eu/en/press/press-releases/2021/01/28/travel-restrictions-council-reviews-the-list-of-third-countries-for-which-member-states-should-gradually-lift-restrictions-on-non-essential-travel/.

Državljani Evropske unije oz. državljani schengenskih držav morajo ob vstopu v državo imeti pri sebi veljaven potovalni dokument (velja za vse starosti potnikov, tudi najmlajše otroke).

Aplikacija uporabnika vodi skozi namene potovanja (poslovne, zasebne), vstop v državo z namenom bivanja ali le tranzit. Ob vstopu z namenom bivanja vodi skozi pogoje vstopa po trenutno veljavnem odloku, pogoje za koriščenje izjem oz. kako poteka vstop brez koriščenja izjeme (napotitev v karanteno na domu).

Po izpolnjenem zadnjem delu z osebnimi podatki se kreira obrazec, ki ga uporabnik lahko ali natisne ali shrani na svojem telefonu/tablici in ga pokaže ob mejni kontroli ali ob kontroli v notranjosti, kar bo olajšalo in pospešilo kontrolo.

Vneseni osebni podatki se ne hranijo in se po kreiranju obrazca avtomatično izbrišejo.

Potujem v Slovenijo Potujem čez Slovenijo (tranzit)

UPORABNE SPLETNE STRANI: GOV.SI – prehajanje meja GOV.SI – koronavirus NIJZ informacije o karanteni na domu NIJZ koronavirus SCHENGENSKE DRŽAVE DRŽAVE ČLANICE EVROPSKE SKUPNOSTI