Ministrstvo za notranje zadeve Policija.si
1 / 3

Dobrodošli v spletni aplikaciji "Vstop v Slovenijo"

Leto 2020 nam je postreglo z velikimi izzivi, ko smo stopili skupaj, da ustavimo šrijenje virusa SARS-CoV-2. Tekma z virusom nam je zaradi zapor državnih mej omejila gibanje. Da bi omogočili čim bolj enostavno in transparentno potovanje v tujino in v Republiko Slovenijo smo pripravili aplikacijo, ki olajšuje težave pri vstopu - predvsem razumevanje izjem, ki jih z odloki določa Vlada Republike Slovenije. Ker smo pri pripravi odvisni od javne objave Odlokov, znamo biti kakšno uro v zamudi pri ažuriranju aplikacije, zato vas prosimo, da ste ob najavljenih spremembah potrpežljivi z nami.

Slovenija pri pripravi Odlokov in pri kontroli vstopa v državo v celoti upošteva tudi priporočila Evropske Komisije o začasni omejitvi nenujnih potovanj. Potniki, državljani tretjih držav morajo ob vstopu v državo izpolnjevati pogoje iz 6. člena Zakonika o schengenskih mejah. Tisti, ki prihajajo iz držav na rdečem seznamu (držav z velikim tveganjem za okužbo z virusom SARS-CoV-2) morajo ob vstopu v državo ali ob naključni policijski kontroli dokazati tudi nujnost svojega potovanja. Vsa potovanja turistične narave (počitnice, stiki z ne-ožjimi družinskimi člani, obiski prijateljev in znancev, športne aktivnosti na prostem itd. se tretirajo kot turistični obiski) so odsvetovana, zaradi začasne zapore turističnih namestitev tudi ne izvedljiva. Več si lahko preberete na spletni strani EU Komisije: https://www.consilium.europa.eu/en/press/press-releases/2021/01/28/travel-restrictions-council-reviews-the-list-of-third-countries-for-which-member-states-should-gradually-lift-restrictions-on-non-essential-travel/.

Državljani Evropske unije oz. državljani schengenskih držav morajo ob vstopu v državo imeti pri sebi veljaven potovalni dokument (velja za vse starosti potnikov, tudi najmlajše otroke).

Aplikacija uporabnika vodi skozi namene potovanja (poslovne, zasebne), vstop v državo z namenom bivanja ali le tranzit. Ob vstopu z namenom bivanja vodi skozi pogoje vstopa po trenutno veljavnem odloku, pogoje za koriščenje izjem oz. kako poteka vstop brez koriščenja izjeme (napotitev v karanteno na domu).

Po izpolnjenem zadnjem delu z osebnimi podatki se kreira obrazec, ki ga uporabnik lahko ali natisne ali shrani na svojem telefonu/tablici in ga pokaže ob mejni kontroli ali ob kontroli v notranjosti, kar bo olajšalo in pospešilo kontrolo.

Vneseni osebni podatki se ne hranijo in se po kreiranju obrazca avtomatično izbrišejo.

Potujem v Slovenijo Potujem čez Slovenijo (tranzit)

UPORABNE SPLETNE STRANI: GOV.SI – prehajanje meja GOV.SI – koronavirus NIJZ informacije o karanteni na domu NIJZ koronavirus SCHENGENSKE DRŽAVE DRŽAVE ČLANICE EVROPSKE SKUPNOSTI