Ministrstvo za notranje zadeve Policija.si
1 / 3

Dobrodošli v spletni aplikaciji "Vstop v Slovenijo"

Od 10. 01. 2022 se je skrajšala veljavnost PCR in HAT testov za vstop v Republiko Slovenijo, in sicer:

  • veljavnost testa PCR na 48 ur od odvzema brisa in
  • veljavnost hitrega antigenskega testa na 24 ur od odvzema brisa.

Pogoj cepljenja in prebolelosti se ne spreminja.

Karantena na domu se je skrajšala na sedem dni.

V ponedeljek, 17. januarja 2022 prične veljati sprememba, da oseba, ki jo policija ob vstopu v Slovenijo napoti v karanteno na domu, karantene po petih dneh ne more več predčasno prekiniti z negativnim testom PCR in traja polnih sedem dni.

Za mednarodni letalski promet so kontrolne točke odprte za vse potnike, vse dni v letu:

  • Ljubljana (Brnik) (Letališče Jožeta Pučnika Ljubljana),
  • Maribor (Slivnica) (Letališče Edvarda Rusjana Maribor) in
  • Portorož (Sečovlje/Sicciole) (Letališče Portorož).

Izven kontrolnih točk na letalskih povezavah za mednarodni zračni promet je prestop meje dovoljen za letalski promet znotraj Evropske unije in schengenskega območja.

Na pomorskih povezavah za mednarodni pomorski promet sta takšni točki:

  • Koper (Capodistria) (Mejni prehod za mednarodni pomorski promet) in
  • Piran (Pirano) (Mejni prehod za mednarodni pomorski promet).

Na ravni Evropske unije je bila razvita spletna aplikacija z elektronskim obrazcem za sledenje potnikov (digital Passenger Locator Form - dPLF), ki je na voljo tudi v slovenskem jeziku. Obrazec za sledenje potnikov se uporablja za lažje in hitrejše sledenje v primeru, da so potniki med potovanjem izpostavljeni okuženi ali bolni osebi z nalezljivo boleznijo covid-19. Glavni namen obrazca je pomoč epidemiološki službi Nacionalnega inštituta za javno zdravje pri iskanju in hitri vzpostavitvi kontakta z bolnim ali okuženim potnikom in njegovimi kontakti, da se prepreči nadaljnje širjenje bolezni ter izmenjava podatkov preko EU sistema za zgodnje zaznavanje in odkrivanje nalezljivih bolezni (EWRS). Vsi potniki, ki vstopajo v Slovenijo z letalom ali ladjo, od 16. 8. 2021 dalje, so pozvani, da pred vstopom v državo izpolnijo elektronski obrazec za sledenje potnikov (dPLF obrazec). Vsak posameznik je pozvan, da izpolni ločen dPLF, tudi če potuje z družino ali kot del skupine. Tranzitnim potnikom, ki ostanejo v tranzitnem območju letališča, ni potrebno izpolniti dPLF (razen v primeru, če bo potnik iz kateregakoli razloga zapustil letališče). Posadki letala ali ladje ni potrebno izpolniti dPLF.

Spletna stran Evropske unije predstavlja enotno vstopno točko za zbiranje dPLF obrazcev (https://app.euplf.eu), dodatne informacije v slovenskem jeziku pa so dostopne na spletni strani: https://www.euplf.eu/sl/eu-dplf-2/index.html.

Mednarodni potniški železniški promet z Italijansko republiko, Republiko Avstrijo in Madžarsko se kontrolira na vstopnih in izstopnih železniških postajah ob prihodu oziroma odhodu vlaka. 

Od 15. 5. 2021, če se oseba, ki jo policija ob vstopu v Republiko Slovenijo napoti v karanteno na domu, v času trajanja karantene testira s PCR testom na prisotnost SARS-CoV-2 in je izvid testa negativen, se šteje, da je karantena prekinjena. Testiranje se sme opraviti najprej peti dan po napotitvi v karanteno na domu.

S 15. 7. 2021 je Republika Slovenija UKINILA barvni epidemiološki semafor držav. Pogoji vstopa v državo so ne glede na to od kje nekdo prihaja enaki!

Od ponedeljka, 12. 7. 2021 je ponovno vzpostavljen klicni center za dodatne informacije v povezavi s prehajanjem meja na telefonski številki 080 14 04 , vsak delavnik med 08:00 in 16:00 uro. 

Seznam držav (in ozemelj) izven EU, ki so se pridružile sistemu EU digitalnih potrdil COVID (EU DCP).

Leto 2020 nam je postreglo z velikimi izzivi, ko smo stopili skupaj, da ustavimo širjenje virusa SARS-CoV-2. Tekma z virusom nam je zaradi zapor državnih mej omejila gibanje. Da bi omogočili čim bolj enostavno in transparentno potovanje v tujino in v Republiko Slovenijo smo pripravili aplikacijo, ki olajšuje težave pri vstopu - predvsem razumevanje izjem, ki jih z odloki določa Vlada Republike Slovenije. Ker smo pri pripravi odvisni od javne objave Odlokov, znamo biti kakšno uro v zamudi pri ažuriranju aplikacije, zato vas prosimo, da ste ob najavljenih spremembah potrpežljivi z nami.

Slovenija pri pripravi Odlokov in pri kontroli vstopa v državo v celoti upošteva tudi priporočila Evropske Komisije o začasni omejitvi nenujnih potovanj. Potniki, državljani tretjih držav morajo ob vstopu v državo izpolnjevati pogoje iz 6. člena Zakonika o schengenskih mejah. Tisti, ki prihajajo iz držav na rdečem in temno rdečem seznamu (držav z velikim tveganjem za okužbo z virusom SARS-CoV-2) morajo ob vstopu v državo ali ob naključni policijski kontroli dokazati tudi nujnost svojega potovanja.  Več si lahko preberete na spletni strani EU Komisije: https://www.consilium.europa.eu/en/press/press-releases/2021/01/28/travel-restrictions-council-reviews-the-list-of-third-countries-for-which-member-states-should-gradually-lift-restrictions-on-non-essential-travel/.

Državljani Evropske unije oz. državljani schengenskih držav morajo ob vstopu v državo imeti pri sebi veljaven potovalni dokument (velja za vse starosti potnikov, tudi najmlajše otroke).

Aplikacija uporabnika vodi skozi namene potovanja (poslovne, zasebne), vstop v državo z namenom bivanja ali le tranzit. Ob vstopu z namenom bivanja vodi skozi pogoje vstopa po trenutno veljavnem odloku, pogoje za koriščenje izjem oz. kako poteka vstop brez koriščenja izjeme (napotitev v karanteno na domu).

Po izpolnjenem zadnjem delu z osebnimi podatki se kreira obrazec, ki ga uporabnik lahko ali natisne ali shrani na svojem telefonu/tablici in ga pokaže ob mejni kontroli ali ob kontroli v notranjosti, kar bo olajšalo in pospešilo kontrolo.

Vneseni osebni podatki se ne hranijo in se po kreiranju obrazca avtomatično izbrišejo.

Potujem v Slovenijo Potujem čez Slovenijo (tranzit)

UPORABNE SPLETNE STRANI: GOV.SI – prehajanje meja GOV.SI – koronavirus NIJZ informacije o karanteni na domu NIJZ koronavirus SCHENGENSKE DRŽAVE DRŽAVE ČLANICE EVROPSKE SKUPNOSTI