V Ljubljani je 4. aprila letos moški ugrabil enega izmed avtobusov potniškega prometa. Med policijskim postopkom je osumljenec umrl. Postopek policistov je preverila komisija, ki jo je na podlagi tretjega odstavka 133. člena Zakona o nalogah in pooblastilih policije imenovala generalna direktorica policije. Gre za ustaljeno prakso preverjanja zakonitosti in strokovnosti izvedenih pooblastil policistov v posebej občutljivih primerih, kakršen je bil tudi ta.

IMG 0429 Policija

Komisija je na podlagi vsestranske preveritve okoliščin postopka ugotovila, da sta policista upravičeno, tj. zakonito in strokovno, uporabila plinski razpršilec, saj moški ni upošteval njunih večkratnih zakonitih ukazov in opozoril. Zato sta policista, da bi ga obvladala, zoper njega uporabila plinski razpršilec, različne oblike telesne sile in sredstva za vklepanje in vezanje. Med varnostnim pregledom je moški postal neodziven in ni več kazal znakov življenja. Policisti so takoj obvestili Operativno-komunikacijski center PU Ljubljana in zaprosili za nujen prihod reševalcev na kraj. Do prihoda reševalnega vozila z zdravnikom so policisti izvajali temeljne postopke oživljanja, ki so jih po standardnih protokolih nadaljevali zdravnik in reševalci Reševalne postaje Ljubljana, a so bili pri tem žal neuspešni.

Kot že omenjeno, so policisti prisilna sredstva – plinski razpršilec, telesno silo in sredstva za vklepanje in vezanje (lisice) – zoper 49-letnika uporabili zakonito in strokovno, smrt moškega pa ni posledica uporabljenih prisilnih sredstev. Navedeno izhaja tudi iz zdravstvene dokumentacije (zapisnik o obdukciji, izvedeniško mnenje in toksikološka preiskava), ki jo je pridobila komisija in iz katere je razvidno, da pri uporabi prisilnih sredstev ni prišlo do poškodb, ki bi kakor koli vplivale na smrt, in da je prišlo do odpovedi srca. Podrobnejših informacij o njegovem zdravstvenem stanju pa zaradi pietete do pokojnika ne moremo razkriti.

Povezane vsebine

Ugrabitev avtobusa v Ljubljani - informacija z novinarske konference