Med preiskovanjem spletnih spolnih zlorab otrok v zadnjih nekaj mesecih slovenski kriminalisti opažamo porast fotografij in videoposnetkov, ki jih na družbena omrežja naložijo otroci, v povprečju stari med 5 in 13 let. Na njih so pomanjkljivo oblečeni oziroma goli. Pri tem opažamo, da otroci te samoposnetke najpogosteje naložijo na družbena omrežja TikTok ali Youtube. Glede na zadnje informacije, so otroci te posnetke naložili iz lastnega vzgiba, na to jih nihče ni nagovoril ali prisilil.

Otroci pogosto nimajo nadzora nad uporabo pametnih mobilnih telefonov in uporabo svetovnega spleta. Ločnica med realnim in digitalnim svetom je zanje zabrisana, saj se z elektronskimi napravami, ki imajo dostop do svetovnega spleta, srečujejo že od zgodnjega otroštva. Poudarjamo, da vsebine, ki so enkrat na spletu, tam ostanejo za vedno.

Bodi varen

V zadnjem času ima praktično vsak otrok dostop do interneta, saj ga nujno potrebuje za druženje in opravljanje šolskih obveznosti. Na spletu se igrajo tako, kot bi se sicer na igrišču. Živijo v vedno bolj digitaliziranem svetu. Tako kot v realnem svetu so nevarnostim izpostavljeni tudi na spletu.

Internetna varnost otrok in mladostnikov se začne pri starših, ki se morajo v prvi vrsti zavedati spletnih nevarnosti, hkrati pa tudi razumeti, kako pomagati otrokom in mladostnikom, da se temu izognejo. Starši so tisti, ki lahko nadzirajo otrokove spletne aktivnosti. Najpogosteje so tudi najbolj zaupne osebe, ki se jim otroci najprej zaupajo, ko se jim zgodijo neprijetne stvari.

Da bi čim bolj uspešno preprečevali situacije, ko otroci na splet nalagajo svoje intimne videoposnetke in fotografije, v policiji svetujemo, da:

  • se z otroki pogovorite o spletni varnosti: pogovorite se o primernih in neprimernih spletnih straneh, družbenih omrežjih, forumih,
  • skupaj naredite seznam informacij, ki jih na spletu ne smejo razkrivati,
  • otroke naučite, da se objavljenih videoposnetkov in fotografij ne da več nadzorovati,
  • se z otroki pogovorite o tem, da z neznanci, ki so jih spoznali preko spleta, ne komunicirajo, in da se o vsakem poskusu take komunikacije pogovorijo z odraslo osebo,
  • nadzorujete otrokovo uporabo računalnika, pametnega telefona in spleta
  • otroke naučite, da naj se deli telesa, ki so tudi običajno zakriti z oblačili, niti na spletu ne razkrijejo. Otrokova telesna intimnost je zasebna, vanjo nima pravice nihče posegati, še manj pa jo deliti na spletu z neznanci.

Če ugotovite, da je otrok svoje intimne posnetke objavil ali delil na družbenem omrežju, posnetek nemudoma odstranite in obvestite podporo družbenega omrežja, da posnetek poskušajo odstraniti. Zavedati se je treba, da posnetek ne bo nikoli več popolnoma izbrisan, a je vseeno treba poskusiti kar se da omejiti morebitno škodo.

Varnost na spletu

Številne nasvete za večjo varnost na internetu poiščite tudi na spletnih straneh www.safe.si ali www.logout.si.

Povezane vsebine:

Najprej premisli, šele nato objavi: obeležujemo svetovni dan varne rabe interneta

Varnost otrok na spletu. Morda pa med počitnicami sonce le ni največji sovražnik?