Sorodne objave

 

Po le nekaj dneh počitnic so otroci popolnoma pozabili na šolo in šolske obveznosti. Zdaj imajo več prostega časa, ki ga bodo med drugim preživljali tudi na spletu. Medtem ko splet ponuja veliko koristnih informacij in zabave, pa skriva tudi nevarnosti, ki prežijo na otroke ...

Med počitnicami sonce morda ni največji sovražnik

Med poletnimi počitnicami bodo otroci višek prostega časa izkoristili tudi za brskanje po spletu. V virtualnem svetu poleg neprimernih vsebin in možnosti za spletno izsiljevanje otroke ogrožajo tudi nasilneži, ki želijo z njimi vzpostaviti stik in jih izkoristiti, obenem pa od njih pridobiti tudi različne osebne informacije, ki jih bodo izrabili za nadaljnjo zlorabo.

Otroci se zaradi svoje naivnosti, radovednosti in nepoučenosti o spletni varnosti vse prevečkrat znajdejo v situacijah, ki imajo lahko trajne posledice. Starši jih učite, da morajo nositi čelade, ko se vozijo s kolesom, da se morajo namazati s kremo za sončenje, preden gredo na plažo, in da si morajo umiti roke pred kosilom. Pa jih podučite tudi o spletni varnosti?

sonce splet

Nevedni smo tudi odrasli

Internet ponuja morje priložnosti tako za otroke kot tudi odrasle, še posebej v času, ko do njega dostopamo preko mobilnih telefonov. Ljudje vseh starosti objavljajo fotografije s svojih mobilnih naprav, ustvarjajo si profile na različnih družbenih omrežjih, uporabljajo klepetalnice, se povezujejo s prijatelji, ki jih običajno ne vidijo pogosto, pošiljajo fotografije znancem in tisočim sledilcem razkrivajo, kaj počnejo v prostem času. Ste med njimi? Pa kdaj pomislite, da s tem ogrožate svojo varnost in dajete slab zgled otrokom?

Poskrbimo za varnost otrok na spletu!

V Policiji zato poudarjamo, da je spletna varnost najmlajših naša skupna odgovornost. Vsak od nas mora poskrbeti, da bo internet varen prostor za vsakega uporabnika, še posebej za otroke in mladostnike. Želimo si, da bi pogovori o spletni varnosti in digitalnem odtisu postali tako pomembno in nujno opravilo, kot je nanašanje sončne kreme pred odhodom na plažo. V času, ko se tehnologija razvija z neobvladljivo hitrostjo, so prav angažirani starši, učitelji in vsi, ki z otroki prihajajo s stik, ključnega pomena za varnost najmlajših na internetu.

Policisti otrokom in staršem namenjamo preventivne nasvete, ki naj postanejo del uporabniške navade. Želimo si, da bi morebitne zlorabe in slabe izkušnje otrok v spletnem okolju preprečili v čim večji meri. Če se zgodi kaznivo dejanje, pa bomo naredili vse, da bi otroke, ki postanejo žrtve kaznivih dejanj na spletu, zaščitili, storilce pa odkrili.

Otroci, tole so nasveti za vas

  • Ne razširjaj svojih osebnih podatkov in na razkrivaj lokacije

Verjamemo, da si navdušen nad 14-dnevnim potovanjem po Islandiji, na katerega si se podal s svojimi starši, ali nad vikend oddihom ob morju. Vendar take informacije, ki jih javno delimo na družbenih omrežjih, vlomilcem sporočajo, da nas ni doma. Tako se lahko zgodi, da med dopustovanjem naš dom obiščejo nepridipravi, ob prihodu s počitnic pa nas pričaka izropano stanovanje.

  • "Fotografija deljena, ne vrne se nobena"

Znan slovenski pregovor bi lahko tudi prilagodili: "Fotografija deljena, ne vrne se nobena." V trenutku, ko fotografijo objavimo na družbenih omrežjih ali pošljemo preko različnih aplikacij, nad njo izgubimo nadzor. Fotografije, na katerih ležerno poležavamo na plaži v kopalkah, ne sodijo na splet. Preden karkoli objaviš, pomisli - ali bi si želel, da to fotografijo vidijo tvoji starši? Če je odgovor ne, naj fotografija ostane samo tvoja. 

  • Zaščiti svoje geslo

Geslo, ki ga imaš za dostop do spletnih aplikacij, je samo tvoje. Nikomur ga ne zaupaj, naj bo dolgo in zapleteno. Če pa sumiš, da ti je kdo vdrl v profil, geslo nemudoma zamenjaj.

  • Nasilje, ki se dogaja na spletu, je prav tako nasilje

V šoli so otroci velikokrat žrtve medvrstniškega nasilja. Med poletjem, ko se v šoli ne vidite, se lahko nasilje prenese na splet – v klepetalnice, aplikacije, forume. Nasilje, ki se dogaja na spletu, je prav tako nasilje, čeprav v fizični obliki ni vidno, povzroča pa prav take, če ne še hujše posledice.

  • Hm, pa res veš, kdo je na drugi strani? Z osebo, ki jo spoznaš na spletu, se ne srečuj v živo!

V klepetalnicah ali na socialnih omrežjih lahko spoznaš ljudi, s katerimi se pogovarjaš o vsem mogočem. Občutek imaš, da si našel osebo, ki te razume, spoštuje in ima dobre namene. Kmalu si izmenjata nekaj fotografij in se dogovorita tudi za srečanje v živo. Hm, pa res veš, kdo je na drugi strani?

Svetujemo ti, da se z osebo, ki si jo spoznal na spletu, nikoli ne srečuješ v živo. Če se kljub temu želiš srečati z njim ali z njo, o tem povej svojim staršem ali vsaj prijateljem. Srečanje naj poteka na javnem kraju, če pa imaš občutek, da oseba ni to, za kar se je izdajala v vajinih pogovorih, in da te pogovor spravlja v nelagodje, se takoj umakni in poskrbi za svojo varnost!

  • Težave na spletu? Pogovori se s starši ali drugo odraslo osebo.

Si vseeno naletel na težave? Te kdo neprimerno ogovarja ali celo izsiljuje? Si naletel na vsebine, ki ti povzročajo nelagodje? Ne veš, kaj bi storil v situaciji, v kateri se počutiš neprijetno? Vprašaj starše ali strokovnjake. Informacije najdeš na spletni strani www.safe.si, na najbližji policijski postaji ali na telefonski številki 113.

sonce splet 2

Starši, bodite zgled otrokom!

Na spletu so otroci izpostavljeni različnim nevarnostim, vključno z izsiljevanjem, neprimernimi vsebinami, nasiljem, spolnostjo in drugimi vsebinami, ki lahko pri njih vzbudijo nelagodje ali celo občutek ogroženosti. Pomembno je vedeti, kako zagotoviti varnost svojih otrok v virtualnem prostoru.

  • Skupaj naredite seznam informacij, ki jih na spletu ne smejo razkrivati

V pogovore z otroki vključite tudi pogovor o nevarnostih in o preventivnem delovanju na spletu. Skupaj naredite seznam, katerih podatkov nikoli ne smejo razkriti na spletu, kot so npr. njihov datum rojstva, naslov, telefonska številka, kraj šolanja. Prepričajte se, da razumejo, zakaj je te informacije pomembno zakriti, in da lahko te informacije nekomu, ki bi jih lahko zlorabil, povedo več, kot bi si sami želeli.

  • Otroke naučite, da se objavljenih vsebin ne da več nadzorovati

Z otroki se pogovarjajte tudi o tem, da je internet javni prostor. V trenutku, ko na spletu objavijo fotografijo, besedilo ali video, ne morejo več nadzorovati, kaj bodo drugi storili z tem, hkrati pa je objavljeno nemogoče trajno izbrisati. Naučite jih previdnosti pri objavljanju na družbenih omrežjih.

  • Neznanec naj ostane neznanec

Tako kot svojega otroka naučite, da ne smejo zaupati neznancem v realnem življenju, jih naučite previdnosti na spletu. Povejte jim, da so tudi neznanci na spletu lahko nevarni, zato naj z njimi ne komunicirajo in naj jim ne pošiljajo svojih fotografij. Spolni izkoriščevalci lahko ustvarijo lažne profile z namenom, da bi se otroku lažje približali in skrili svojo identiteto. Otrokom povejte, naj take osebe blokirajo oziroma se ne zapletajo v pogovore z njimi.

  • Nadzorujte čas in način uporabe interneta

Med skupnim preživljanjem časa z otroki ugotovite, kaj radi počnejo na spletu. Glede na otrokovo starost in potrebe se dogovorite o času uporabe interneta in pametnih naprav. Doma lahko nastavite starševski nadzor.

Več preventivnih nasvetov

Varnost na internetu

www.safe.si

Kampanja Say No (video)

E-zlorabe otrok in mladostnikov - Priročnik, ki predstavi razsežnost zlorab otrok in mladostnikov na spletu ter ponudi smernice za ukrepanje