V teh dneh otroci že pripravljajo svoje šolske torbe in se veselijo ponovnega srečanja s sošolci, nekateri pa z nestrpnostjo pričakujejo, da bodo prvič sedli v šolske klopi. Kar 21.123 prvošolcev bo to sredo prvič prestopilo šolski prag. Da bi bila njihova pot v šolo in domov varna, bomo policisti med 30. avgustom in 5. septembrom 2021 z različnimi aktivnostmi skrbeli za varnost otrok. Starši, pripravite svoje otroke za udeležbo v prometu, vozniki, pazite nanje!

Nekatere aktivnosti, v katere bodo vključene različne službe in organizacije, potekajo že pred začetkom šolskega leta, intenzivneje v prvih dneh pouka in nato še preko celega šolskega leta.

solska pot spremstvo1

Pred začetkom pouka preverjamo prometno signalizacijo

V tednu pred začetkom šolskega leta bodo policisti pregledali prometno signalizacijo na cestnih povezavah v bližini šol in na šolskih poteh in v primeru nepravilnosti o tem obvestili vzdrževalce cest. Z vodstvi nekaterih šol bodo skupaj pregledali načrte varnih poti v šolo in preverili, ali so upoštevane morebitne spremembe, rekonstrukcije ali zapore posameznih cest. Z lokalnimi skupnostmi in organizacijami, kot so avto-moto društva, združenje šoferjev in avtomehanikov, sveti za preventivno in vzgojo v cestnem prometu itd., pa bodo skupaj preverili možnosti varovanja otrok, zlasti v prvih dneh šole.

V prvih šolskih dneh bodo policisti obiskali šole in nadzirali hitrost v bližini šolskih poti

V prvih šolskih dneh bodo policisti obiskali nekatere osnovne šole in skupaj z ravnatelji ter mentorji prometne vzgoje na roditeljskih sestankih starše prvošolčkov seznanili z nevarnostmi, ki na cesti prežijo na najmlajše, jim svetovali, kako naj poskrbijo za varnost otrok v cestnem prometu in kakšne dolžnosti imajo kot starši z vidika varnosti cestnega prometa. Tudi za otroke bodo ponekod pripravili krajša predavanja o prometni varnosti ter jim tako pokazali, kako naj se varno vključujejo v cestni promet, bodisi kot pešci, kolesarji, vozniki e-skirojev ali vozniki mopedov.

Med 30. avgustom in 5. septembrom bomo v okolici šol izvajali poostren nadzor prometa, ko bomo predvsem preverjali, ali vozniki vozijo prehitro, in na ta način umirjali promet na izpostavljenih mestih, kjer bi lahko prišlo do nevarnih situacij. Umirjanje prometa je še posebej pomembno v prvih dneh pouka, ko otroci prihajajo v šolo in se vračajo domov še povsem razigrani ter pod vtisom počitniških doživetij. V tem času bomo preverjali tudi:

  • ali otroci nosijo rumene rutice in odsevna telesa,
  • ali so kolesa, e-skiroji in mopedi, s katerimi se vozijo otroci in mladoletniki, ustrezno opremljeni in tehnično brezhibni ter pri vožnji uporabljajo čelado,
  • ali starši pri prevozu otrok (pravilno) uporabljajo ustrezne zadrževalne sisteme,
  • izvedli bomo tudi več poostrenih nadzorov tehnične urejenosti avtobusov in drugih vozil, s katerimi se prevažajo otroci v šolo.

Vožnja e-skiroja je s spremembo zakonodaje dovoljena otrokom od 12. leta starosti dalje, otroci med 12. in 14. letom morajo imeti pri sebi tudi kolesarsko izkaznico. Pri vožnji e-skiroja je uporaba čelade obvezna do 18. leta starosti.

Agencija za varnost prometa: na prvi šolski dan bodo na 20 lokacijah v šestih mestih opozarjali voznike na začetek šole in pomen prometne varnosti

Agencija za varnost prometa bo na prvi šolski dan, v sredo, 1. septembra 2021, v jutranji prometni konici na nekaterih večjih križiščih v Ljubljani, Celju, Kranju, Mariboru, Novem mestu in Kopru izvajala terensko akcijo, s katero želi povečati stopnjo zavedanja voznikov in ostalih udeležencev v prometu, da se na naše ceste znova vračajo šolarji, med njimi tudi 21.123 prvošolcev, ki sodijo med najbolj ranljive skupine udeležencev v prometu. Kar 51 promotorjev prometne varnosti bo med 7. in 11. uro na 20 lokacijah v šestih mestih opozarjalo voznike na začetek šole, na pomen pripetosti z varnostnim pasom, na pomen prilagojene hitrosti in spoštovanja ustrezne varnostne razdalje, pomen neuporabe mobilnih telefonov med vožnjo ter tveganja, ki jih prinaša vožnja pod vplivom alkohola. Več >>

Tudi čez leto ne smemo pozabiti na naše najmlajše

Tudi kasneje bomo policisti aktivni, saj bomo celo leto izvajali preventivne in represivne aktivnosti, katerih namen je varovanje otrok na poti v šolo in iz nje, pripravili bomo več poostrenih nadzorov tehnične brezhibnosti vozil, s katerimi se opravlja organiziran prevoz otrok v šolo in iz nje, preverjali psihofizično stanje voznikov, ki prevažajo otroke na izlete itd.

AVP solska pot 1 1200x800

Starši, pripravite otroke za udeležbo v prometu

V dneh pred začetkom šole in tudi v prvih šolskih dneh čim več časa namenite prometno-varnostni vzgoji otrok.

Preverite, kaj vaši otroci znajo in zmorejo, ne le na šolski poti, ampak tudi na sprehodu, na kolesu ali v avtomobilu.

Pri tem ne pozabite, da z lastnim ravnanjem dajete zgled svojim otrokom.

Pri prevozu otroke dosledno zavarujte z varnostnimi pasovi oziroma jih prevažajte zavarovane v ustreznih otroških varnostnih sedežih.

Tudi sami se vedno pripnite.

Vozniki, v bližini vrtcev in šol počasi in previdno!

Kot udeleženci v prometu bodite na otroke in njihovo nepredvidljivost še posebej pozorni. V bližini vrtcev, šol in šolskih poti zmanjšajte hitrost in prilagodite način svoje vožnje. Prav tako vozite previdneje v bližini krajev, kjer se morda otroci igrajo (npr. v bližini igrišč, na ulicah, na parkiriščih ...).

Povezane vsebine

Prometna varnost