Slovenska policija se je odločila, da v enoletno mednarodno civilno misijo v Gruzijo napoti še enega slovenskega policista. Z delom bo začel 10. februarja 2022, pred odhodom pa ga je danes, 1. februarja, sprejel pomočnik generalnega direktorja policije Jože Senica.

20220201 095355

Z leve: Andželko Lučić, pomočnik vodje Operativno-komunikacijskega centra na Policijski upravi Ljubljana, Jože Senica, pomočnik generalnega direktorja policije, in Aleš Grudnik iz Sektorja za mednarodne policijske operacije v Službi generalnega direktorja policije

V misijo EUMM Gruzija odhaja 43-letni Andželko Lučić, zaposlen kot pomočnik vodje izmene OKC na PU Ljubljana. Dosedanjih izkušenj z delom v mednarodnih civilnih misijah še nima, saj je to zanj prva napotitev v tujino, je pa med drugim prejemnik kar petih medalj policije za požrtvovalnost.

Potem ko se je odzval na poziv k sodelovanju v misiji, je bil Lučić izbran v selekcijskem postopku Evropske službe za zunanje delovanje. V Gruzijo bo napoten za eno leto (do 9. februarja 2023), in sicer kot zunanji opazovalec dogajanja na konfliktnem območju te južnokavkažke države. Deloval bo primarno v gruzijskem mestu Zugdidi, občasno pa tudi na drugih območjih Gruzije. Svoje naloge bo moral izvajati skladno z mandatom EUMM Gruzija, opravljal pa jih bo neoborožen in v slovenski policijski uniformi.

20220201 095453

Lučiću želimo varno in uspešno delo v Gruziji ter da se vrne domov z bogatimi izkušnjami, ki jih bo lahko prenesel na svoje kolege.

V Gruziji bosta v tem letu tako delovala dva slovenska policista. Poleg Lučića, ki bo delal večinoma v Zugdidiju, je tam že od decembra lani tudi policist Robert Kovačić, ki iz mest Gori in Tbilisi spremlja dogajanje na administrativni mejni črti med Gruzijo in avtonomnima pokrajinama Južna Osetija ter Abhazija.

Povezane vsebine

Mednarodne civilne misije