V okviru urjenja na ladji so policisti Specialne enote v četrtek, 19. junija 2008, izvedli taktično vajo.

IMG 7139

Policisti Specialne enote se vsakodnevno usposabljajo za policijske naloge, za katere se zahteva najvišja stopnja izurjenosti in psihofizičnih sposobnosti posameznikov ter enote kot celote. Eno od teh usposabljanj je tudi protiteroristično usposabljanje pripadnikov Specialne enote v poletnih razmerah, ko policisti delajo in se urijo v pogojih, ki so specifični za delo na morju.

IMG 7141

Taktično vajo si je ogledal tudi generalni direktor policije Jože Romšek, ki je pohvalil vrhunsko usposobljene pripadnike Specialne enote.

IMG 7131

Od leve proti desni: Milan Pleško, pomočnik poveljnika SE, Jože Romšek, generalni direktor policije, in Marjan Anzeljc, poveljnik SE


Taktična vaja je potekala po naslednjem scenariju: na ladji je skupina teroristov zajela talce. Pogajanja z ugrabitelji so bila neuspešna, nasilje nad talci se je stopnjevalo, zato je bila sprejeta odločitev, da mora za razrešitev krizne situacije posredovati Specialna enota. Zaradi zahtevnosti nastale krizne situacije in potreb po posebnih tehničnih sredstvih policije so bile v razrešitev vključene še postaja pomorske policije s svojimi plovili, Letalska policijska enota s svojimi zrakoplovi in policijske enote PU Koper za zavarovanje kraja dogodka.

IMG 7161

V vajo je bil vključen tudi čoln Specialne enote, na katerem je bil potapljač za primer nesrečnega dogodka in za reševanje storilca iz vode.

IMG 7166

Sinhronizirano približevanje in vstop na ladjo

IMG 7179

Ves čas prikaza so poleg ostrostrelcev v helikopterju postopke policistov na ladji pokrivali ostrostrelci z določenih točk na kopnem.

IMG 7200 IMG 7202

Zavzemanje ključnih pozicij na ladji

IMG 7232

Ugrabitelji in talci

IMG 7234

"Ladjo je zavzela Specialna enota slovenske policije!" so vzkliknili "specialci", onesposobili ugrabitelje in rešili talce.

IMG 7256

IMG 7298

Vrhunsko izurjeni fantje slovenske policije

IMG 7326

IMG 7332

Specialna enota je bila nazadnje vključena v varovanje dogodka Vrh EU - ZDA v okviru predsedovanja Slovenije Svetu EU, ko so bili neposredno vključeni v varovanje ameriškega predsednika in prve dame ZDA. Istočasno so izvajali protibombne preglede na območju Letališča Jožeta Pučnika in Kongresnega centra Brdo.

specialci Brnik

 Več o Specialni enoti